Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '10

 
Kategori
Basketbol
 

Türkiye'nin genç pivotlarını bekleyen zor günler

Türkiye'nin genç pivotlarını bekleyen zor günler
 

Ömer Aşık - Semih Erden Fenerbahçe Ülker formasıyla şampiyonluk sevincini yaşarken


Semih Erden 2008 draftında 2.tur 60.sıradan NBA’ya dahil olmuştu. Ancak Fenerbahçe Ülker’de forma giymenin kendisi için yararlı olacağını düşünerek sarı lacivertli formayı 2 yıl daha terletmişti. Artık sıra NBA kariyerine başlamaya gelmişti ki Summer League fazla şans bulamadı çünkü aynı zaman dilimindeki Milliler’in Bormio’daki kampına katıldı. Şu anda da 24 yaşındaki pivotumuz Milli Takımımızla birlikte 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nda forma giyiyor.

NBA’de oynamak zordur bu açık ama takım eski NBA şampiyonu ve Kevin Garnett, Paul Pierce ve Ray Allen’ın forma giydiği Boston Celtics ise daha da zordur. Semih’i neler mi bekliyor?

Cevap basit. Boston’da bu sene inanılmaz bir forma savaşı yaşanacak. Semih’in ilk hedefi bu forma savaşında yer alabilmek olmalı. Sadece pivot mevkisi için 6 önemli isim Semih’i şimdiden bekliyor. NBA’de 3. Yılını geçirecek olan ve yumuşak bileklere sahip Glen Davis, NBA’deki 15.yılını geçirecek olan ve adeta bir istikrar abidesi Kevin Garnett, yeni yapılanmaya giden Miami Heat’e katılan Lebron ve Bosh’un arkasında forma şansı bulamayacağını düşünen, Miami yöneticileri tarafından salary cap sınırını aşmamak için serbest bırakılan Jermaine O’neal, kariyerinde 4 NBA Şampiyonluğunun yanı sıra 3 adet final MVP(en değerli oyuncu)’si de bulunan ve kariyerinin son takımın Boston olacağını açıklayan 38 yaşındaki 2.16’lık dev Shaquille O’neal, savunma ve hücum ribaundlarında en etkili isimler arasında gösterilen ve kariyeri boyunca maç başına 22.2 dakika forma şansı bulabilen Kendrick Perkins, 3’lük çizgisinde başarılı olup pota altında istenileni veremeyen ama her koçun takımında görmek isteyeceği ve şu anda serbest oyuncu konumunda olan Brian Scalabrine…

Gördüğünüz gibi zor rakipler Milli basketbolcumuzu bekliyor. Ama Semih gerek fiziği gerek atletikliği ile Boston kadrosunda yer alacaktır. Başarılı olamasa bile O’neal ve Garnett gibi NBA’in en önemli isimleri ile aynı takımda yer almak da onun için büyük deneyim olacaktır. 2.11’lik dev oyuncumuzun yapması gereken aynı Hido, Memo ve Ersan gibi durmadan forma için savaşmak (karakteri gereği asla yılmayacağından şüpheniz olmasın) ve Semih denildiğinde herkesin saygı duyacağı bir isim olmaktır.

Gelelim bir diğer NBA kariyerine başlayacak oyuncumuz Ömer Aşık’a. Ömer Aşık 2008 draftında 2. turda 36. sıradan Portland Trail Blazers tarafından seçilmiş ve daha sonra hakları Chicago Bulls'a verilmişti. Benim fikrim Ömer’in işinin Semih’e nazaran çok daha kolay olacağı yönünde. Bulls eski kadro kalitesinden uzak; Rodman, Longley, Jordan, Harper, Kerr, Pippen, Kukoc gibi isimler yok artık. 1991-1992-1993-1996-1997-1998 yıllarındaki şampiyonluklar da artık çok eskide kaldı. Ama Koç Tom Thibodeau yönetiminde yeni bir yapılanmaya gidecekleri kesin.

Chicago’da; Türkiye’de bulunan ABD Milli Takımından Derrick Rose’nın yanı sıra Knicks’ten tanıdığımız Kurt Thomas, Suwon doğumlu İngliz forvet Luol Deng ve Utah’la yollarını ayırdıktan sonra Bulls’a katılan Boozer en önemli isimler olarak göze çarpıyor. 2.11’lik Milli Basketbolcumuz, Carlos Boozer, Joakim Noah, Taj Gibson ve Kurt Thomas gibi isimlerle birlikte forma savaşı verecek. Boozer ve Noah takımın vazgeçilmez isimleri olacaktır ama en ufak şansları bile iyi değerlendireceğini düşündüğüm Ömer kısa zamanda kadrodaki yerini alacaktır. Ömer’in ribaundlardaki, savunmadaki ve bloklardaki başarısı kısa zamanda saygı görecektir. Ufak bir tavsiye olarak büyük turnuvalarda %50’nin altında kullandığı serbest atışları geliştirmesi gerekiyor diyebiliriz. Aşılamayacak bir engel olarak görmüyorum, zaten Bulls’ta Andy Greer, Ron Adams gibi önemli koçlarla çalışma fırsatı yakalayacaktır. Aslına bakarsanız Shaq’ın ne kadar düşük yüzde ile serbest atış attığını düşünürsek diğer alanlarda başarılı olacağını düşündüğüm Ömer’in aşması gereken engelin çok da büyük olmadığını söyleyebilirim.

Şimdiden iki basketbolcumuza da NBA kariyerlerinde başarılar dilerim.

 
Toplam blog
: 4
: 905
Kayıt tarihi
: 31.08.10
 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü'nü ardından da İst..