Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '14

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Türkiye'nin göç politikası sorunu

Türkiye'nin göç politikası sorunu
 

Türkiye dünyanın en hassas bölgesinde dengeleri korumaya çalışan bir ülke. Geçmişte Bulgaristan, Bosna, Kosova, Çeçenistan, Irak'ta yaşanan huzursuzluklardan kaçan milyonlarca göçmene ev sahipliği yaptı. İu an Suriye'deki savaştan kaçanlarada kucak açtı.

Türkiye etrafında her an olan sıkıntılara karşı ne kadar hazır?

Neden sağlam bir göç siyaseti yok?

Gelen göçmenlerin barınma, sağlık, eğitim sorunlarının yanında ülkeye entegrasyonu (uyumlaştırılması) konusunda neler yapılmakta?

Bir örnek vereyim, şu an İstanbul ve bir çok ilde işsiz e sıkıntı içinde yaşayan Suriyeliler var. Bu insanlar bir iş bulduklarında çalışmakta ama buldukları işte temposu düşük ve verimsiz çalışmaktalar üstüne üstlük birde dil sorunu yaşamaktalar. Türkçeyi bilememeleride ayrı bir sorun.

Hükümete önerim;

1-Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulan GÖÇMENLİK BÜROSU yeni gelenlerin takibini yapmalı. Onlara Türkiye'de bulundukları süre içinde hastanelerde, resmi işlerde kullanabileceği Göçmen Kimlik KArtı verilmelidir. Bu kartla kursalara kayt olabilmeli ve okul vb resmi işlemlerini yapabilmeliler.

2-Göçmenlere gönüllülük esasına göre Türkçe, Türkiye'de sağlık, eğitim, sosyal yapı ve iş hayatı konularında dersler verilmelidir. Bu birimlerde gönüllülük esasına göre çalışanların maaş almasalarda hiç değilse sigortalarını devlet yatırmalıdır.

3- Eğitimli göçmenler şayet belge gösterebilir yada mesleki yeterliliklerin kanıtlayabilirlerse o mesleğe yönelik belge temin edilerek iş hayatına girmeleri sağlanmalıdır.

4-DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI ve KIZILAY ortaklaşa çalışma yürüterek illerdeki Suriyeli fakirlerin ve kendi kayıt dışı yaşayan yurttaşlarımızın barınma (Cami depoları ve lojmanları), temel ihtiyaçları karşılanmalıdır. Bu konuda Diyanet kampanya başlatarak kullanılmayan tüm eşya ve elbiselerin kışlık battaniye ve yorganların sağlanmasına hutbalerle destekçi olmalılar.

5-Suriyeli gelen insanların ülkeye entegasyonunn sağlanması ve ülkemizde bu göçler yüzünden artan Faşizmin önelenmesi için reklam afişleri ve kısa videolar Ulusal kanallarda gösterilebilir. Irkçı kin yerine vicdani daanışma bilinçlendirilmelidir.

Diyanet ve Kızılay yeterince koordinasyon sağlarsa olmaz diye bişey yok.

Türkiye ayrıca sınır kontrollerini iyi yapmalı, macera olsun diye Avrupa kıtasına geçmek isyeyen ama ülkesinde demokrasi olduğu halde sadece ekonomik nedenlerden dolayı gelenleri ayırmalıdır.

6-Türkiye'de sivil toplum kuruluşları mutlaka Mülteci Göçmenlik Bürosu kurmalı ve bu büroda göçmenlere karşı yapılan haksızlık, ayrımcılık vb sorunların çözümünde söz sahibi olunmalıdır.

Bunlar yapılmazsa, kimsenin sahip çıkmadığı göçmenler ciddi anlamda huzursuzluk kaynağı olmaya itilirler. Hırsızlık yaparlar, dilencilik yaparak şehrin prestij ve majını mahvederler, gasp soygun hatta cinayet işlemeye kadar gider bu durum.

 

 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..