Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '09

 
Kategori
Dünya
 

Türkiye'nin konumu ve ABD ile ilişkiler

Türkiye'nin konumu ve ABD ile ilişkiler
 

public diplomacy.com


Türkiye’nin bölgesinde ve İslam ülkeleri arasındaki konumundan önce, Ortadoğu’da başta İsrail Arap- Filistin anlaşmazlığından, Irak, İran, Pakistan, Afganistan sorunlarına kadar düşündüğümüzde, Amerika ve Türkiye ilişkisini ve bu ilişkinin bölge için önemini daha iyi anlayabiliriz.

Bölgede çözüm bekleyen başlıca sorunlar nelerdir?

İsrail Arap anlaşmazlığı,

Irak durumu,

Afganistan El-Kaide, Taliban askerleri, Usame Bin Ladin

İran nükleer santraller meselesi, .

Yukarıdaki bölge ülkelerine baktığımızda, Mısır dahil, Amerika’nın sorun olarak gördüğü konularda, işbirliği yapabileceği ülke sadece Türkiye gözükmektedir.

İsrail Arap anlaşmazlığı yüzünden bu ülkelerden herhangi biri ile, Amerika’nın yapacağı işbirliği etkili olamaz. İran ile Amerika’nın sorunları uzun yıllardır süregelen bilinen bir durum. Irak, Pakistan, Afganistan zaten sorunların merkezindeki ülkeler.

Türkiye, demokrasi, hukuk, laiklik konusunda, daima Amerika tarafından öteki İslam ülkelerine karşı örnek gösteriliyor.

Obama ve Erdoğan Aralık buluşması, Nisan 2009’da Obama’nın Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında görüşülen konuların ve karşılıklı verilen sözlerin bir değerlendirmesi olarak tahmin edilebilir.

7, Aralık, 2009 tarihinde yapılan görüşmede öne çıkan konu, Amerika’nın Afganistan’a Türkiye’nin asker göndermesi isteğinin yanında, İran ABD sorunu görüşülüyor. Başbakan Erdoğan’ın uygulanmakta olan yaptırımların bu konuya bir yararı olmadığı, yaptırım kararı alan çoğu ülke mallarının İran marketlerinde bol miktarda bulunduğu bu yüzden alınabilecek yeni yaptırım kararlarının da etkili olamayacağını dile getirdiği belirtildi.Türkiye’nin Batı ve İran arasında arabuluculuk yapabileceği konusu henüz açıklık kazanmadan , İran’ın bu işe karşı çıktığına dair açıklama yaptığı öğrenildi.

Afganistan’a, Türkiye, asker sayısında zaten artış yaptığını açıkladı. Askerlerin önceden olduğu gibi Afganistan altyapılarında, sağlık birimlerinde ve Afgan askerine eğitim vermek üzere çalışacağı belirtildi.

ABD Türkiye arasında görüşülen ekonomik konular, ”ABD Başkanı’nın Ankara ziyaretinde dile getirdiği ‘model ortaklık’ çerçevesinde tarafların ikişer bakanla katılacağı (Türkiye’den Ali Babacan ve Zafer Çağlayan) bir komisyonun, ekonomik ilişkiler, bilim, ileri teknoloji ve nitelikli endüstriyel bölgeler gibi alanlarda çalışacaklarını açıklıyor Erdoğan. “ Derya Sazak, Milliyet

Tokat’ta şehit edilen askerler üzerine, her iki lider de açıklamalarda bulundular. Başkan Barack Obama, PKK’nın terör örgütü olduğunu ve terör örgütlerinin ortak düşman olduğunu söyleyerek bilinenleri tekrar etti. Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..