Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '14

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye'nin şimdiye kadar neden devlet arması yoktu? Arma nasıl olmalı?

Türkiye'nin şimdiye kadar neden devlet arması yoktu? Arma nasıl olmalı?
 

Artık böyle bir arma TC Pasaportlarında, resmi evraklarda olmalı.....


Dünyanın tüm ülkelerinin, Dominik ve Türkiye Cumhuriyeti hariç, hepsinin devlet arması var. Ancak ülkemizin olmaması önemli eksiklik.
Aslında bir devlet arması o devletin halkı tarafından putlaşmadıkça totemleşmedikçe birliği sağlaması ortak hedefleri ortaya koyması açısından önemli.

Peki neden şimdiye kadar bir devlet arması olmadı?

Aslında bu sorunun cevabını anlamak için Osmanlı Devlet armasına bakmamız yeter. Çünkü Genç Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı armasını "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" dediği için ve "Laik" olduğu için kullanamazdı. Çünkü Osmanlı armasında silahlar toplar tüfekler vardı. Ayrıca Kuran'ında bulunması Laikliğe aykırı idi.

 Bundan geriye ne kalıpta arma yapılabilirdi ki? Hiç birşey. Dolayısıyla hiç bişey yapılmadı arma olarak. 

Geriye kan Türkçülüğünün ürünü KURT kullanıldı bir ara 1927'de ama o armada kalktı rafa. İşte bu yüzden ne yapılırsa yapılsın asla hiçbir arma Osmanlı Armasının ihtişamını geçemeyecekti. Neden buydu.

Peki yeni yapılan arma nasıl olmalı? İçinde mutlaka neler bulunmalıdır?

1- Anadolu'yu İslamın bir Yurdu yapan Selçukluların kullandığı ve Bizanstan alıp Müslümanlaştırdığı çift başlı kartal bu armayla geri gelmeli mutlaka. (Zaten Polis teşkilatı Kullanmakta, Kartal devletin yüksek gücünü simgelemeli).

2- Anadolu'da Selçukludan aldığı Bayrağı Viyana'ya taşıyan Osmanlı'yı simgeleyen ÇINAR ağacı ( Osman Beyi'n Rüyasında gördüğü) mutlaka o kartalın etrafında (ya da pençeleriyle tutarken) en azından çınar dallarıyla sembolize edilmeli. (Geçmişimze sahip çıkmak adına).

3- Anadolu ve Trakya'da yeniden var olma savaşı veren genç Türkiye Cumhuriyeti AY YILDIZLA mutlaka armada temsil edilmeli. (Kartalın sol başının üzerine Hilal sağ başına Yıldız da konabilir).

4- Anadolu'da geçmiş medeniyetlerin ve özellikle Kürt kardeşlerimiz, Arap Kardeşlerimizle ortak yaşadığımız Anadolu'nun ( Yunanca'da Anatoli Güneşin doğduğu yer demek) Güneş Kartalın arka fonunda mutlaka kullanılmalı ve güneşten çıkan 7 renk Anadolunun yedi bölgesinde yaşayan insanların aydınlık geleceğini simgelemeli.

Bu unsurlara önem verilecek armanın hiç bir kıymeti ehemmiyeti olmaz olamaz. Hiç değilse AYYILDIZ koyun sade olsun daha iyi o zaman. "Sembollerin Dili" adlı kitabı yazmış biri olarak bunlara dikkat edilmesi gerekenlere inanlardanım. Keşke bu iş için iyi bir ekip kurulsa, ücret almdan seve seve bu önemli göreve katılırdım.

Yeni armayı yapacak her kimse sembollerin dilini iyi okuması gereken birisi olmak zorunda. Unutmasın ki yapacağı arma bu ülkedeki birlik ve bütünlüğü de adilce ve etikçe yansıtması gerekecek. Yapamıyorsa bıraksın sadece Ay Yıldız kalsın daha iyi. 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..