Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '08

 
Kategori
Sosyoloji
 

Türkiye'nin travmaları

Türkiye, Dünya’daki en travmatik ülke değil. Örnekleyelim: Geçen yıl darbe olan Tayland’da 72 yılda 36 askeri darbe olduğunu gazeteler yazmıştı. Japonya gibi atom bombaları da yemedik.

Bu durumda, Türkiye’nin özgün travmalarına bakalım:

Son 49 yıla, 1 Ocak 1960 ile 31 aralık 2008 arasına bakalım:

3 darbe ve 3 liberalizm yaz.

3, 5. ve 3, 75. ve 4. (bu sivil) darbecikleri da yaz.

3, 5. liberalizmi de yaz (bu attığını vuramayan bir mermi oldu, AKP şarşörünü değiştirmeden, boş silahla ateş edildi).

Dinar depreminde, Dünya’ya parmakla gösterilen dayanışma örneği olarak geçmiştik. 1999 depreminde başka kentlerden talana geldiler, televizyonla sabittir. Bunu da yaz.

Aile gitti. (İyi oldu, ayrı konu.)

4 milyon keş, 4 milyon alkolik, 4 milyon deli geldi.

7 milyon sabıkalı geldi.

1, 5 milyon işkenceli geldi. (1992’de yapılan bir araştırmaya göre Türkler, siyasal nedenlerle işkence görmekten onur duyarlarmış, başka ülkelerdekiler ise bundan dolayı kendilerini aşağılanmış hissederlermiş.)

3 milyon Alamancı’nın travması var: İstanbul’da 500.000 tane başıboş bırakılmış ergen olarak.

Bunların hiçbiri konuşulmadı. Psikiyatristlerin ve psikologların tersine, bir deli olarak, travmaların konuşulmasının, her zaman o travmaları iyileştirmediğini ama bazan olumlu sonuç alındığını gözlemiş biriyim. İnsanlar, bu nedenle (kokrtuklarından dolayı) acılarını bilinçaltlarına gömerler.

Ancak, bu kez acının pisliği mezardan geri tepti. Salgın hastalıktan ölenlerin mezarları gibi, topluma gerisin geri çürüme bulaştırmaya devam etti bu unutturmacalar. Zaten kimsenin bir şey unutmadığı ortada, çünkü herkesin savaş baltaları topraktan çıkarılmış durumda.

Biz bu duruma, kısaca ‘kan davası’ diyoruz.

Toplumsal travmamız bölünmeye değil, iç savaşa değil, bir kan davasına yol açtı. (Arnavutluk’ta da karşı darbeden sonraki 10 yılda öyle oldu ve şu anda Dünya’da Türkler’den sonra, ikinci güçlü mafya Arnavutlar; ne Ruslar, ne İtalyanlar, ne de Kolombiyalılar.)

Bunun travmasının artçı şoklarını imlemeye devam edeceğiz...

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..