Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '18

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye'nin Uygar ve Medeni Ülkeler Arasındaki Yeri...

MAK Danışmanlık Araştırma Şirketi, Türkiye-ABD arasındaki son gelişmeler ekseninde bir araştırma yaptırmış.

“Son gelişmeleri dikkate aldığımızda ABD’nin hâlen Türkiye’nin müttefiki/dostu olduğunu söyleyebilir miyiz?”, sorusu sorularak, şu şekilde cevaplar alınmış:

%88 HAYIR,

%3 EVET,

%9 KARARSIZ/CEVAP YOK.

***

Amerika Birleşik Devletleri’nin devlet terbiyesinden ve ülkeler arası ilişki teamüllerinden bihaber başkanı Trump’ın, hem ülkemizi hem de dünyayı “hedef” alacak açıklamaları, hedef alınan ülkeleri farklı yönelimlere itmekte.

Özellikle, Türkiye’nin Rusya ile olan Çin ile olan İran ile olan yakınlaşmaları, “dostane” politika izleneceğinin deklare edilmesi, nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti Devletinin cari hükümetinin ilgili bakanlarının Fransız, Alman, İngiliz mevkidaşlarıyla değişen dünya dengelerine göre tutum almaları, dünya ölçeğinde siyaset denkleminin farklı bir görünümüdür.

***

Öte yandan…

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un;

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’si, cumhurbaşkanı Atatürk döneminin Türkiye’si değil.”, çıkışı…

Ve…

Türkiye’nin AB’ne üyeliğine sıcak bakmayan ama stratejik ortaklık kurulması gerektiği yönündeki ilaveleri…

***

Dış politikada farklı okuma ve yorumları gündeme getirdi.

Toplumumuzun %88’inin Amerika Birleşik Devletlerini dost ve müttefik ülke olarak görmemesi, ardından Avrupa Birliğinin ağır topları ülkelerle “dayanışma” ve ortaklık açıklamalarının yapılması…

Sonrasında…

Macron’un iç politikaya yönelik “popülist” demeci…

Sonrasında…

Türkiye’nin AB ile olan ilişkileri etkilenir mi “yorumları”!

AB ile bahar havası ilişkilerinin yaşanacağı bir döneme işaret eden yakınlaşmalar yaşanırken, Fransa cumhurbaşkanı Macron’un kendisini bağlaması gereken açıklamasıyla, Türkiye’nin Avrupa uygarlığından uzaklaşacağı değerlendirilmelerinin örtüştürülmeleri…

***

Türkiye, ne bir davranışla ne de bir açıklamayla dış siyasetini bozacak ve de riske atacak bir ülke değildir.

Türkiye’nin senelerce uğraştığı ve çabaladığı hedef neydi? “Avrupa Birliği ailesinin şerefli bir üyesi” olmak değil miydi?

Artık gerçekten de ülke ve dünya gündemini “saptırıcı” şeyler okumaktan bıktım.

Türkiye’nin devlet terbiyesi almamış, kendisini gezegenimizin kabadayısı zanneden, hukuktan olsun, insan haklarından olsun özde değil sözde nasibini almış bir ABD ile yakınlaşmasından ziyade…

Entelektüel birikimi ABD’den fersah fersah fazla olan, demokrasisi ve temel hak ve özgürlükleri tarihin derinliklerinde olan, “insana” insanca değer veren AB ile yakınlaşmasını yeğlerim…

Tabii ki o AB uygarlık değerlerinin de, ne menem bir değer olduğunu biliyoruz. İşine geldiğinde “medeni” olan, işine geldiğinde de “riyakârca” davranabilen bir medeni ülkeler birliği!

Neyse…

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, onurundan ve haysiyetinden ödün vermeden uygar ülkeler arasındaki “şerefli” yerini, hak ve hukukunu çiğnetmeden almaya devam edecektir.

 

 
Toplam blog
: 706
: 83
Kayıt tarihi
: 18.05.16
 
 

Ben, Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunuyum. Şuan için öze..