Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '07

 
Kategori
Tarih
 

Türkiye’nin yeni helikopteri T-129

Türkiye’nin yeni helikopteri T-129
 

Tam 12 yıl süren ATAK helikopter maratonunda İtalyan Agusta Westland şirketinin A-129 modeli ipi göğüslemiş.

Önümüzdeki günlerde İtalyanlar’la görüşmelere başlayacak Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), helikopterin taşıma gücünü arttıracak, daha güçlü Amerikan RAH-66 Comanchi’nin de kullandığı, T800 motorunun en güçlü modelini istiyormuş. T129’un maksimum kalkış ağırlığı bu motorla 5, 5 tona çıkartılacakmış.

Türkiye bu helikopterleri Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kullanmak üzere istiyor. Daha önceki farklı model helikopterler, oradaki 3.000 metre irtifada performans düşüklüğü yaşamıştı, hatta bu nedenle helikopter düşüşleri yaşanmıştı.

Burada, araya bir öneri koyalım:

Yüksek irtifada yaşanan basınç düşüklüğüne bir çözüm olarak, helikopterin kanatlarına basınçlı hava püskürtmek yolu düşünülebilir.

Bunu yazmamızın nedeni, en saçma görünen düşüncelerin pekala uygulama alanı bulabileceğidir. Mayınların gemiye çarpmasını önlemek için, benzeri bir yöntemle onlara hava üflenmişti. Böylelikle, yüzer gezer mayınlar patlatılmadan gemiden uzak tutulabiliyordu.

Helikopterlerin finansmanının 15-20 milyar dolar arasında bir maliyeti olacağı, daha önce gazetelerde yer almıştı. Eskiden bu tür haberler, kamuoyunda az da olsa tepki uyandırırdı ama herhalde artık savaş psikolojisine girmeye başladık, kimseden ses çıkmadı. Sonuçta o para vergilerden, yani vatandaşın cebinden gelecek.

İlk ihalenin iptaline neden olan düşman-dost ayrımı yapacak yazılım, Aselsan liderliğindeki Türk şirketleri tarafından hazırlanacakmış.

İşte bu güzel. Günümüzde herşey bilgisayarlarda ve o yazılımları üretenler, sizin arka kapınızı çalmadan geçebilir. Demek ki müttefik Yankiler’e güvenmemeyi artık öğreniyoruz.

Asker zihniyeti, Büyükanıt’ın son konuşmasında görüldüğü üzere, artık esneklik kazanmaya başladı. Bir de şu, profesyonel askerlik ve bu askerlerin sivil koşullarda, doğal afet durumlarında, gerekirse bedeli alınarak, her an kullanılır durumda tutulmasının önemini bir kavrasalar: Savaş topyekun bir olgudur. Savaşlar artık kentleri ve sivil ortamları da kapsıyor, sivillerin ve askerlerin savaş koşullarında koordinasyonu öğrenmeleri gerekli, hem de acilen gerekli. Anımsayalım, 1999 depreminde sistem felç olmuştu.

Evet. Türkiye’nin kendi ayakları üzerinde yürümesine az kaldı. Beynim, bu alanda kullanıma ve işbirliğine açıktır.

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/6290500.asp?yazarid=41

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..