Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '07

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Türkiye nükleer enerjiyi tartışmalı

Türkiye nükleer enerjiyi tartışmalı
 

Komşumuz İran'ın doğalgazı birkaç gün kesmesi ile yüreğimiz, ağzımıza geldi. Kış şartlarının ağır geçtiği İran'da iç talep karşılanamayınca doğalgazın musluğu kapanıverdi. İran'lı bakan bu konuda Türk tüketicilere "tasarruf"önerdi. Yani her odanın ısıtılması yerine sadece bir odanın ısıtılması gibi. Geçen yıl da Rusya ile doğalgaz krizi yaşanmış ve ilişkiler gerilmişti.

Türkiye bu aşamada "nükleer enerji" konusunu her yönüyle tartışmalı ve kararını vermeli. Ya dışa bağımlı enerji tüketimine devam edilecek, Rus'ların, mollaların keyfine göre davranmalarına alışacak ya da çevreye uyumlu, yasalara uygun nükleer santraller yaparak enerji sorununa çözüm bulacak. İmzalanan Doğalgaz Antlaşmasında Yer Alan 'Acts Of God' Deyiminin 'Allah'ın İşi' anlamına geldiği söyleniyor. Yani İran "Allah'ın işi" diyerek doğalgaz musluğunu kısabilir.

Örneğin G.Kore 20 yılda 2000 küsürlük milli gelirini 20.000 dolarlara çıkardı. G.Kore sanayisi ve teknolojisi nükleer enerji ile büyük yol aldı. Nükleer enerji konusunda 50.000 kişilik kalifiye elemanları var. Biz ise hala nükleer enerji konusunda hiçbir şey bilmiyoruz. Siyasi iktidarın arkasında kale gibi durması ve uygulamaya koyması gereken bir proje ile Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda yaşanacak enerji darboğazını atlatacağı yolunda görüşler mevcut. Ben de bu görüşe katılıyorum.

Konuya sadece Çernobil faciası açısından bakacak olursak şansımız yok demektir. Kamuoyu olarak bu konuda bilimadamları ve akademisyenler, çevreciler, mimarlar, mühendisler, herkes ama herkes şimdiden eteğindeki taşları dökmeli ve "nükleer enerji" konusunu acilen bir karara bağlamamız gerekir. Yarın Allah'ın işi derler, öbür gün başka bir şey. Biz de gider yalvar yakar, dilenir dururuz. "Ya şu Kore'liler ne çalışkan adam" geyiği yaparız ardından da.

 
Toplam blog
: 242
: 1784
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

1970 doğumluyum.Karadenizin bir sahil şehrinden, hayatın güler yüzlü tarafına tutunmak için İstan..