Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '16

 
Kategori
Beslenme
 

Türkiye Obez Oluyor, Obezite Ölüme Yol Açıyor

 
Bidiğiniz gibi obezite vücutta istenmeyen derecede fazla yağ oranının olmasıdır.  Obezite bir hastalık olarak kabul edilmekte ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.  Bu sağlık sorunları arasında kalp damar hastalıkları, kolesterol, felç, hipertansiyon, sinir sistemi rahatsızlıkları, insülin direnci, şeker hastalığı, gut hastalığı, homona özgü türler başta olmak üzere kanser, solunum sistemi rahatsızlıkları, yağlı karaciğer, siroz, mide, safra kesesi ve böbrek hastalıkları, cinsel işlev bozuklukları, deri hastalıkları, sosyal izolasyon ve psikolojik rahatsızlıklar bulunmaktadır. 
 
Dünya 21. Yüzyılın en önemli sağlık sorunu olarak obeziteyi görmektedir. Hızla artan obezite son 20-30 yıl içerisinde ikiye katlandı. Avrupa kıtasında her yıl 1 milyondan fazla insan (tüm ölümler içinde %12’si) obezite sebebiyle hayatını kaybediyor.
 
 Ülkemizde ise son 10 yıl içerisinde obezite sayısı ikiye katlandı. Bu günlerde 3 kişiden 1’i obez. 2004 yılında yapılan –ki üzerinden neredeyse 13 yıl geçmiş- Türkiye Hastalık Yükü Çalışması 2002-2004 yılları arasında 57143 vatandaşımızın obezite sebebiyle öldüğünü gösteriyor.(Tüm ölümlerin %13.3’ü) Bu oranlar çok fazla ve karşımızda büyük bir hızla kötüye giden bir tablo bulunmakta. 
 
Obeziteyle mücadele adı altında çeşitli projeler ortaya atılıyor, bunlardan bazıları uygulanıyor ancak obezitedeki artışın önüne geçilemiyor. Güzellik algısının, çevredeki ve medyadaki ideal beden baskısının ise obeziteyi önlemekten çok artırdığını söylemek mümkün. Bu baskılar obez-hafif şişman bireylerin kilolarını takıntı haline getirmesine ve yanlış diyetler yapmalarına, zayıflama amaçlı çeşitli ürünler kullanmalarına sebep oluyor. 
 
Bireysel zayıflama çabası kişinin kilo vermesine sebep oluyor olmaya ancak bu sefer de yetersiz ve/veya dengesiz beslenmeyle farklı sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Üstelik bu kişilerin neredeyse hepsi verdiği kiloları birkaç yıl içerisinde geri alıyor. Bu verip alma durumu ise vücutta yağ yüzdesini artırıyor yani aynı kiloda daha yağlı bir bedene sebep oluyor. Böylece obeziteye bağlı hastalık ve ölüm riski de artmış oluyor.
 
Tüm bunlar düşünüldüğünde obez/hafif şişman bireylerin, beslenmenin sağlığı önemli derecede etkilediği bilincinde olmaları, diyetisyen kontrolünde yeterli ve dengeli bir diyetle kilo kaybetmeleri gerekmektedir. 

 

Beni sosyal medyadan takip etmek için aşağıdaki bağlantılara tıklayınız.
 
 
Toplam blog
: 19
: 129
Kayıt tarihi
: 12.10.16
 
 

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden şeref öğrencisi olarak mezun olan Diyetis..