Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Türkiye riski var mı, varsa en önemli risk hangisi?

Türkiye riski var mı, varsa en önemli risk hangisi?
 

NOEL BABA RALLİSİ!


Türk Ekonomisinin 2012'deki riski nedir? Cari açık mı, döviz riski mi, politik risk mi, ABD ve AB gibi gelişmiş ülke riskleri mi? Faiz riski mi?

Dünya biliyorsunuz ABD'de 2007 Ağustosunda başlayan mortgage(tut sat) kağıtlarıyla oynanan türev ürünlerle finansal krize girdi ve hala onun sıkıntılarını yaşıyor.Dünya ekonomisi yılda toplam olarak 60 trilyon $'lık milli gelir yaratırken türevlerin toplamı 701 trilyon $ olup reel ekonomilerin 11-12 katına ulaşmış durumda.Aslında batı dünyasındaki kumarhaneye dönmüş finansal sistem yüzünden gerçek ekonomi 60T$ iken sanal ekonomi 701T$!

Böylesi bir dünyada kitaplardaki ekonomi teorilerinin bir önemi kalır mı zannediyorsunuz? Kalmaz, kalmadı, tamamen bilinmeyen haritası olmayan yerlerde el yordamı ile yürümeye çalışılan bir sistemin içindeyiz.Tek bir şey açık o kadar çok kredi verilmiş, buna karşılık alınan garantiler; gayrimenkul, bono,emtialar o kadar şişirilmiş ki teminatlar verilen kredileri karşılasın.

Artık bankalar dünya çapında kredilerini geri çağırıyorlar, çünkü hesapsızca verilen krediler teminatlardaki fiyat düşüşleri, kriz nedeniyle doğan büyük indirimler sonucu bankaların kötü alacaklarını arttırıp sermayelerini kediye yüklemelerine sebep oldu.Biliyorsunuz ABD'de, AB'de çoğu banka battı ya da birleştirildi.FED ve ECB devamlı para basarak hala zombi haline gelmiş bankalara kaynak sağlıyorlar ki dünyada bankacılık sistemi ayakta kalabilsin.

Bankalar ne yapıyor, merkez bankalarının verdiği paranın bankalar üstüne otururken alacaklarının tahsili için de agresif tahsilat yöntemlerine başvuruyor.Buna de-leveraging (kredileri geri çağırma ve yeni kredi vermeme) deniyor.

Batı dünyasındaki bankaların bu durumu nedeniyle bundan sonra dünyada spekülatif hatta temel ekonomi için gereken para hızla azalacak, azaldı.

İlk soruya dönersek Türkiye için en büyük risk 2012'de bence faiz riskidir, faizin artması dünyada kredilerin geri çağrılması ve yeni kredi verilmeyecek olması nedeniyledir.Faiz artışı %!6'ya kadar olabilir, borsa özellikle bankalar ciddi sorun yaşar, ekonomi yüksek faiz nedeniyle daralır ama faiz nedeniyle $,€ TL'ye karşı deger kaybedebilirler yani 1,5 lara dönen $ ,2 TL civarlarında € kurlarını 2012'de görebiliriz.

Bu bulanık ortamda servetlerini ve tasarruflarını korumak isteyenlere 11 seneden beri deger kazanan altının yanında TL ürünleride tavsiye edebilim.

Mutlu ve kayıpsız yıllar dilerim.

 
Toplam blog
: 25
: 1298
Kayıt tarihi
: 16.06.06
 
 

Trabzon doğumluyum. Uluslararası ve ulusal şirketlerde uzun süre finans yöneticiliği yaptım. Ekon..