Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '11

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye seçime giderken...

Türkiye seçime gidiyor.

İktidar partisi zaferinden emin, siyasi gözlemcilerinde tahmini AKP’nin seçimden zaferle çıkacağı yönünde.

12 Temmuz akşamı sandıklar açıldığında ilk dakikalarda neredeyse kesine yakın sonuçları alacağız. Malum bilgisayar teknolojisinin kullanıldığı ender bir iki ülkeden biri Türkiye. Sistemin güvenilirliği üzerine kamuoyunda oluşan olumsuz kanaatleri, şüpheleri ortadan kaldıracak, toplumu ikna edecek çabalar varsa da ben bilmiyorum.

Aynı teknolojiyi kullanan Yunanistan’ın güvenilirliği üzerine şüpheler giderilmediği için vazgeçtiği ve klasik yönteme döndüğü üzerine yazılar okumuştum. Neyse bu saatten sonra Türkiye’de yöntem değişmeyeceğine göre seçime katılan siyasi partilerin oluşturdukları paralel sistem ile seçim sonuçlarına güven duyacağız ya da duymayacağız.

CHP, Kılıçdaroğlu’nun topluma verdiği taahhütler üzerinden seçime giderken, AKP’nin en önemli argümanı “Yeni Anayasa” olacak kuşkusuz.

Adeta toplumu açılım enflasyonuna boğan iktidar, seçim meydanlarında “Yeni Anayasa”yı çözüm olarak sunacak seçmene. Tabi bu arada “one minute” benzeri önceki gün yaptığı çıkışta izleyeceği seçim propagandasının ipuçlarını veriyor. AB ülkelerine ve özellikle Fransa’ya eleştiriler yöneltirken asıl hesaplanan getiri iç politikada seçmende yaratılacak olan algı. Ve bu algıyı iktidar referandum sürecinde “one minute” de olduğu gibi oya tahvil edecek. Diğer taraftan yine Filistin’e yardım amaçlı yeni bir Mavi Marmara hazırlığı olduğunu not edelim. Gerçi yardım konvoyunun basında seçimden sonrasına düşünüldüğü üzerine haberler yer aldı ama siz farklı olasılıklara hazır olun, kamuoyu anketlerinin sonuçları bu konuda belirleyici olabilir.

***

Yerli/yabancı sermaye için ucuz işgücü ve emek cenneti yapılan ülkede temel ekonomik politikalar değişmeyecek. Yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan/yaşamak zorunda kalan yurttaş açısından bakıldığında, önümüzdeki dönemde daha da katlanılmaz ekonomik güçlüklerle karşılaşmayacaklarını kimse iddia edemez. Liberal piyasa ekonomisinin kaçınılmaz sonuçlarını yaşayarak göreceğiz.

***

Türkiye seçime gidiyor.

İktidar egemenliğini pekiştirdi. Yıllardır üzerinden politika yapıp siyasi nemasından yararlandığı türban sorununuda bir şekilde halletti. Kılıçdaroğlu liderliğindeki “Yeni CHP”nin iktidarın elini rahatlatması ile üniversitelerde fiili olarak yasak kalktı. Artık hukuki olarak “Yeni Anayasa” ile kökten sorun olmaktan çıkar.

Sahi iktidar partisinde ve diğer siyasi partilerde türbanlı aday olmamasını nasıl değerlendireceğiz. MHP’nin Malatya’da ikinci sıradan koyduğu türbanlı aday dışında seçilebilecek yerden türbanlı kadın aday yok. O da seçilince zaten TBMM’nin kurallarına uyacağına dair güvenceyi zaten partisine vermiş gibi. MHP’nin geçmişte buna dair uyguladığı, sicili net.

Biz yine iktidar cephesine dönelim. Medyada izleyebildiğim kadarı ile “Türbanlı kadın yoksa oy da yok” kampanyasını yürüten kadınların öfkesi Başbakan’ı açıklama yapmaya zorladı. Ne diyor Başbakan, "Başörtülü aday yoksa oy da yok" kampanyası düzenleyen kadınları kınıyorum" dedi. Başbakan "Pazarlık haline getirilmemeli bu yakışıksız olur" şeklinde konuştu.

İslamcı akımın önde gelen isimlerinden Ali Bulaç, “Bu seçimde olmayıversin” dedi..
AKP’ye zarar verirmiş..

İki yıl öncede Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen Hüseyin Gülerce devreye girmişti, “Başörtüsü füruat, yani öncelikli değil. İslam’ın şartı beş, imanın şartı altı, burada başörtüsü var mı, yok..”

***

Türkiye seçime gidiyor.

İktidarın eli bu kez daha güçlü. Bu kez daha muktedir. Kendine güveni tam. İçerde ve dışarda bildiğini okumaya devam ediyor ama bir taraftanda “Ergenekon savcısı” olarak ün yapan Zekeriya Öz’ü daha pasif bir göreve getirerek belli çevrelere de gerekli mesajı veriyor.

Türkiye seçime gidiyor.

AKP iktidarı adeta mehteran takımı gibi iki ileri bir geri hamlelerle asla hedefinden şaşmıyor. Gelişmelere bu perspektifle bakmak daha sağlıklı değerlendirmeler yapılmasına olanak sağlar herhalde. 12 Temmuz seçimleri ve sonrası yaşanacak gelişmeleri izleyerek kuşkusuz daha sağlıklı değerlendirmeler yapma olanağı bulacağız.

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..