Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '12

 
Kategori
Dünya
 

Türkiye Suriye'ye müdahelede geç mi kaldı?

Türkiye Suriye'ye müdahelede geç mi kaldı?
 

Türk medyasındaki Kuzey Suriye korosu, resitaline ara vermiş görünüyor. Dün, nerdeyse tüm Hükumete muhalif gazetelerde hep bir ağızdan başlayan "Kürt devleti geliyor!r" figanı bugün biraz dinmişe benziyor.

Bunun nedeni, devletten bir yerlerden "siz ne yapıyorsunuz" uyarısının gelmesi mi, yoksa kendilerinin kendi seslerinin gereksiz yüksekliğini fark etmeleri mi?

Beşar Esad ve Baasçı rejimi çukura düşerken beraberinde ülkesini de götürmeye çalışıyor, tüm diktatöryaların yapmak istediği gibi...Ama, sandıklarının aksine Suriye onlara baba mirası değil; Suriyenin sahibi Suriyeli Müslümanlardır ve ülkelerine sahip çıkmak konusunda son derece kararlı olduklarını verdikleri mücadele ile gösterdiler, gösteriyorlar.

Türkiye ne yapıyor?

Gördüğümüz kadarıyla Türkiye büyük oynuyor. Zaten, bu coğrafyada bu konjonktürde büyük oynamazsanız küçük kalmaya mahkum olursunuz. Cumhuriyetin "küçük olsun benim olsun" saplantısı da artık işe yaramaz oldu. Ya tarihin size yüklediği görevi yerine getireceksiniz ya da sahneden çekileceksiniz...

Ne var ki, Türkiye, Suriye'ye müdahelede fazla müteredid davrandı. Cumhuriyet nesli'nin "aman ha, bulaşmayın" korkutmaları devletin refleksini zayıflattı. Beşar'a işleri bu kadar iğdiş etme fırsatı verilmemeliydi.

Şimdi bizim "Cumhuriyet nesli" sınırlarımızın yanı başında Kürdistan kuruluyor diye feryat ediyor ya... Onlara söylenecek söz şudur; Kürtlerin yaşadığı yerde ne kurulacaktı Hindistan mı?... Elbette Kürtler de bir şekilde yeni yapı içerisinde yerlerini alacaklar.Önemli olan bunun Türkiyenin kontrolünde gerçekleşiyor olmasıdır.

Osmanlı Kürtlerin yaşadığı coğrafyaya Kürdistan diyordu zaten... Kürtler Osmanlının Müslüman tebasındandı ve Osmanlı onların yaşadığı yerlere Kürdistan demekten asla gocunmamıştı. Cumhuriyetle birlikte Kürt ismini bile ağzınıza almadınız da ne oldu? Otuz yıldır süren bir kanlı savaşın içine düştünüz...

Türkiye, PKK ile mücadele edecektir; çünkü PKK bir terör örgütüdür ve her terör örgütü gibi çeşitli odaklar tarafından kullanılmaktadır. TSK ile yıllarca süren mücadelesinden silah tecrübesi kazanmış PKK'nın bölgede doğan boşlukta "silah zoru" ile hakimiyet kurmak istemesi beklenen bir gelişme. Türkiye, bunun farkında elbette...

Bunun önünü kesmenin yolu, o bölgedeki tüm Kürtlerle mücadeleye girmek olmamalıdır. Türkiye, Iraklı ve Suriyeli Kürtlere öncülük edebilir; yol yordam öğretebilir. Bu yol ve yordamın esasını da Suriye'nin "bölünmez bütünlüğü" no korumaları ve bu yapı içerisinde yerlerini almalarıdır.

Suriyeli Kürtlerin bölgede doğan boşluktan( ya da özgürlükten) yararlanıp bir Kürt devleti kurma çabası içerisine gireceklerini hiç sanmıyorum.

Bütün bu senaryolar Müslüman kardeşliğini hesaba katmayanların hezayanları... Suriyeli Kürtler, neden Türkiye ile çatışsınlar ki... Yıllarca zülmü altında inledikleri Baasçı rejim yok olurken PKK gibi Baasçılardan daha diktatör ve kanlı ellere kendilerini teslim ederler mi?

Türkiye, geçmişteki misyonunu yeniden yüklenip dostluk ve kardeşlik elini uzatırsa gerek Kuzey Irak, gerekse Kuzey Suriye kürtleri ile birlikte hareket ederek yeni bir güç alanı kazanabilir ve kazanacaktır.

Türkiye kazanacağı bu güç alanı ile, güya Kürtler adına  terör yapan PKK'yı da denklemin dışında tutacaktır. Böylece şehit cenazelerinde sık sık söylenen şu slogan gerçekleşmiş olacaktır:

Türk Kürt kardeştir; PKK kalleştir.

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..