Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '16

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Türkiye susuzlukta sınıra mı yaklaşıyor?

Türkiye susuzlukta sınıra mı yaklaşıyor?
 

Bu gün 22 Mart “Dünya Su Günü”

Canlı varlıkların yaşam kaynaklarından en önemlisi olan su gittikçe değerleniyor. Su değerlendikçe, dünyadaki savaşlar da gelecekte su kaynaklarına sahip olma gerekçesiyle hızla artıyor.

Önemli bir siyasetçi ve bilim adamı, Ortadoğu’da yaşanan savaşların ve Türkiye’nin başına bela edilen terörün kaynağı olarak su kaynaklarını göstermişti.

Biz gelelim “Dünya Su Günü”nde su ile ilgili gerçeklere:

Sağlıklı suyu en güvenilir ve kolay şekilde tüketiciyle buluşturmayı amaçlayan Waternet, resmi verilerden derlediği araştırmasında, temiz su kaynaklarının yok olmasıyla dünyayı bekleyen tehlikeyi gözler önüne seriyor.

2030 yılında su sıkıntısı çekmesi beklenen ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

Birleşmiş Milletler’in hayatımızda suyun önemini vurgulayarak içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması amacıyla ilan ettiği “Dünya Su Günü”, bu sene 23’üncü yılında.

Dünyanın her yerinde 22 Mart tarihinde çeşitli aktivitelerle kutlanan bu özel günde, artık dünya üzerinde su kaynaklarının azalması endişe verici bir boyuta ulaşmış durumda.

“Sağlıklı ve Taze İçme Suyuna Ulaşmanın En Kolay Yolu” ilkesini benimseyen Waternet, resmi verilerden derlediği araştırmasında, temiz su kaynaklarının yok olmasıyla dünyayı bekleyen tehlikeyi gözler önüne seriyor.

Waternet’in Genel Müdür Yardımcısı Gülay Başaran, “Temiz suya ulaşmak giderek zorlaşırken, gelişen teknoloji su sorununun çözümünde önemli rol oynuyor” diyor.

Su ile ilgili ülkemiz kaynaklarına şöyle bir gözatacak olursak:

- Türkiye’de kullanılabilir su potansiyeli 112 milyar metreküp. Bu rakamın yaklaşık 7 milyar metreküpü içme ve kullanma suyu olarak, 5 milyar metreküpü sanayide, 32 milyar metreküpü de tarımda kullanılıyor.

- Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1.519 metreküpken, 2030’da ülkemizde artan nüfus nedeniyle bu rakamın 1.120 metreküp seviyelerine gerilemesi bekleniyor.

- Küçük ölçekli yerleşim yerlerinde altyapı eksikliği nedeniyle, büyük şehirlerde ise hem altyapı sorunları hem de artan tüketim nedeniyle temiz ve taze su bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor.

- Özellikle İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde içme suyu olarak şebeke suyunu tercih edenlerin sayısı giderek azalırken, sağlıklı suya kolayca ulaşmak isteyenler çözümü arıtma cihazlarında arıyor.

- Son 100 yılda dünyada su tüketimi 10 kat artarken, kişi başına düşen su miktarı yarı yarıya azaldı.

- Nüfusunun yüzde 20’si içilebilir temiz sudan mahrum olan dünyada 748 milyon kişi, bir başka deyişle her 10 kişiden biri güvenilir suya erişemezken, dünyadaki okulların 1/3’ünde güvenilir su bulunmuyor.

- Dünyada 470 milyonu aşkın kişi su kıtlığı çeken bölgelerde yaşarken, her yıl başta çocuklar olmak üzere 10 milyon kişi sudan kaynaklanan salgın hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor.

- 2030 yılına kadar küresel su talebinde yüzde 55’lik bir artışın yaşanması beklenirken, söz konusu yılda mevcut su kaynakları toplam su talebinin yalnızca yüzde 60’ını karşılayabilecek.

- İklim değişikliği sebebiyle yağışların düzensizleşmesi ve yeraltı su kaynaklarının gittikçe azalması dünyada yaşanacak olan su kıtlığının en büyük sebepleri arasında yer alırken, 2030 yılında dünya nüfusunun yüzde 40’ı su kıtlığı ile karşı karşıya kalacak.

Gördüğünüz gibi temiz, içilebilir su kaynakları çok kısıtlı. Ancak bizler suyu hoyratça kullanmaya devam ediyoruz.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..