Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '11

 
Kategori
Turizm
 

Türkiye turizm notları-1

Türkiye turizm notları-1
 

Gazetelerin bir çoğunun turizm sektörünün genel durumuyla ilgili haberler yayınlamakta olduğunu kabul ediyorum. Ancak bir cok kişiye önemsiz gibi görünen ve aslında Türkiye turizmini bir kısmı derin bir şekilde etkileyebilecek haberlerin ve gelişmelerin gözden kaçtığını düşünüyorum. Bu durum, Türkiye turizm sektörünü yakından takip eden birisi olarak, kendimce önemli bulduğum haberleri “Türkiye Turizm Notları“ başlığı altında yayınlama kararı alamama neden oldu. Bu blog bu serinin ilk yazısıdır. 

Denizli’deki Antik Hierapolis Kentinde Aziz Philippus’un Mezarının Bulunması 

Denizli’deki Pamukkale travertenlerini ziyaret etmiş ya da duymuş olanların birçoğu, aynı yerde yer alan Hierapolis antik kentini de bilirler. Birçok tarihçi ve arkeolog, İsa’nin 12 havarisinden biri olan Aziz Philippus’un burada bir süre yaşadığını ve Romalılar tarafından öldürüldüğüne inandılar. Ancak İtalyan arkeologların yönetiminde yıllardır devam eden kazılarda onun mezarının bulunamaması bu iddiaların iddiadan öteye gidememesine neden oldu. Arkeologlar Şehitlik Tepesi’nde yer alan ve Aziz Philippus “Martyrion“’u adı verilen bölgeye odaklanmışlardı. Ancak son dönemlerde yapılan kazılarda, arkeologlar Martyrion’un 40 meter uzaklığında başka bir kilisenin kalıntılarını ve bu kalıntıların arasında da Aziz Philippus’un mezarını buldular. Peki bu gelişmenin Türkiye turizmi için önemi nedir? Hali hazırda, travertenler, antik Hierapolis kalıntıları ve şifalı olduğuna inanılan kaynak suları sebebiyle Türkiye’nin en büyük turizm merkezlerinden biri olan Pamukkale’nin Hristiyan hacıların önemli duraklarından biri olmasını beklemek hayalcilik olmaz diye düşünüyorum. 

Boğazköy Sfenksi'nin yeniden Türkiye'ye getirilmesi 

Boğazköy Sfenksi, Anadolu Hitit kültürünün en önemli merkezlerinin yer aldığı Çorum’un aynı adı taşıyan ilçesinde 20inci yüzyılın başında Almanlar tarafından yapılan kazılarda ortaya çıkartılmış ve 1917 yılında Osmanlı Devleti’nden izin alınarak onarım ve sergileme amacıyla Berlin’e götürülmüştü. Sfenks, yıllardır Berlin’deki Pergamon (Bergama) Müzesi’nde sergilenmekteydi. Alman makamlarıyla yapılan görüşmler sonucunda 95 yıldır yurtdışında tutulan sfenksin ait olduğu yere Anadolu'nun antik Hattuşa kentine iadesine karar verildi. Pergamon Müzesi'nde, Almanlara göre yine Osmanlı makamlarının izniyle yurtdışına götürülen Bergama Tapınağı'ninda sergilendiğini biliyoruz. Bu tapınağın da ait olduğu topraklara geri getirilmesi için yıllardır çalışma ve kampanyalar yapılmaktadır. Boğazköy Sfenksi'nin geri getirilmesinde elde edilen başarı Bergama Tapınağı'nın iadesi girişimlerini de olumlu yönde etkilemesini umuyorum. 

 
Toplam blog
: 7
: 837
Kayıt tarihi
: 23.06.11
 
 

Seyahat ve turizm benim özel ilgi alanım ve Turkey Travel Hub adli bir Türkiye gezi ve tanıtım si..