Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '09

 
Kategori
Siyaset
 

Türkiye ve Demokrasi Anlayışı

Türkiye ve Demokrasi Anlayışı
 

Eğer Atamız yaşasaydı. Ülkenin içinde bulunduğu durumu sizce nasıl değerlendirirdi?


Türkiye ve demokrasi sözcüklerini yan yana görmek ne kadar güzel. Anayasamızın ikinci maddesinde yer alan Demokratik kavramını ülkemizde ne kadar uygulandığını ve uygulanabilir olduğunu anlatmaya çalışacağım.

Demokrasi kavramını açıklamak gerekirse; ülkede yaşayan vatandaşların devlet yönetimine katılması ve yönetimde söz sahibi olmasıdır. Önemli olan demokrasi kavramını açıklamak değildir. Demokrasi uygulamak için elbette ne olduğunu bilmek gerekir. Fakat ülkemizde ne kadar uygulanabilir olduğu açıktır. Bunu örneklerle de açıklayabilirim. Seçme ve seçilme hakkı üzerinde duruluyor. Bizim normal vatandaşın sadece seçme hakkı var. Neden derseniz. Siyaset için para lazım. Para ise halka eşit miktarda dağıtılmıyor.(Kişi Başına Düşen Milli Gelir 8.468 Dolar ve ailenize yıllık giren miktar ile karşılaştırınız.) Bu da bilinçli olarak yapılan ve gelişmekte olan ve gelişmiş olan ülkelerde halkın yönetimde söz sahibi olmasını engellemek ve kurulu düzene çomak sokmasını engellemek içindir.

Anlattıklarımı pekiştirmek için örnek vermek gerekirse partilere bakın o partiden aday oluyorsunuz belli bir ücret veriyorsunuz. 30 aday varsayalım o şehrin 5 vekil çıkarabilme hakkı var nüfusu ile orantılı olarak. Bu ilk 5’i kim belirliyor vatandaş mı? Hayır, parti merkezi (yönetim kurulu) seçimlerde siz kendi istediğiniz kişiyi seçmiyorsunuz. Parti merkezinin belirlediği kişiler için oy kullanıyorsunuz. Tabi bazı insanlar kendi şehrini temsil edeceği vekilin ismini bile bilmeden sadece partizan olarak oyunu gözü kapalı basıyor pusulaya orası ise ayrı bir konudur. Bu örnekleri sendikalar, odalar, borsalar ile ilgili genişletebilirsiniz.

Anayasada bu kavramlarım olması düzgün uygulandığı anlamı gelmiyor. Önemli olan Anayasa’nın 2.maddesinde yer alan bu kelimelerin uygulanabilir olmasını sağlamaktır. Bu görevde iktidarda olan hükümetin görevidir. Öncelikle uyguladığı parti sistemiyle diğer partilere örnek olması gerekir. Diğer partilerde anayasadaki bu maddeler uyması gerekmektedir. Yıllarca demokrasi adı altında yaşadık. Artık gerçek demokrasi geçmek gerekir. Anayasa boşlukları ve kanun boşlukları dediğimiz şeyde bu ve bunun gibi örneklerdir.

<ı>

<ı>“Düzeni kuran koyduğu kurala uymazsa var olan düzen kalıcılığını ve güvenini yitirir.”

<ı>

<ı>S&S

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..