Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Türkiye Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları'ndan, Greenpeace'ye cevap...

Türkiye Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları'ndan, Greenpeace'ye cevap...
 

Dünyaca ünlü çevreci örgüt, Greenpeace'nin basında ve kamuoyunda yer alan raporuna, Türkiye Yaş Sebze ve Meyve İhracatçılar'ından cevap gecikmedi. Basına ve kamuoyuna yazılı bir deklarasyonla açıklanan metni aynen yayınlıyoruz:

Medyada yer alan ve dünyaca ünlü çevre örgütü Greenpeace'in raporunda , Türkiye'de üretilen biber, armut ve üzümün en tehlikeli ürünler olduğunun ifade edildiği bir takım haberler zor şartlar altında pazar paylarını korumak ve artırmak için mücadele vermekte olan biz ihracatçıları üzmektedir.

Ülkemizde üretilen ve ihracata giden ürünlerin çok büyük kısmı başta Rusya Federasyonu olmak üzere AB ülkelerine satılmaktadır. Bitkileri hastalık ve zararlılardan korumak amacıyla da AB tarafından kullanılmakta olan ilaçların benzerleri kullanılmaktadır. Yani ilaç etken maddeleri, tamamıyla AB’ye uyumlu hale getirilmiştir. Yurt dışına gönderilen ürünlerde özellikle Rusya Federasyonu’nun kalıntı limitlerinin AB ülkelerinin de altında olduğu dikkate alınınca ihracatçı firmalar bu konuda daha hassas davranmak zorunda kalmaktadırlar. İhracatçı aynı zamanda Rusya Federasyonu kalıntı limitleri dışında AB ülkelerinin limitlerine de, hatta büyük alıcı grubunda yer alan marketlerin isteklerine göre de üretim ve ilaç programları uygulamak durumundadır. İşte bu kontrolün sağlanması ve izlenebilirliğin geliştirilmesi amacıyla ihracatçı tarafından satın alınacak ürünlerde, iyi tarım uygulamaları ve GLOBALGAP koşulları gözetilmektedir. Bu ürünlerin çoğu da çeşitli aşamalarda analize tabi tutulmaktadır.

Habere konu olan ürünler Avrupa Birliği’nin 25/01/2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olan 669/2009/EC sayılı Komisyon Yönetmeliği kapsamında yer alan ve ülkemiz için AB giriş kapısı konumunda bulunan Bulgaristan’da % 10 sıklıkla kontrole tabi tutulan ürünlerdir. Söz konusu uygulamalar, Bulgaristan’ın alt yapı eksiklikleri nedeniyle 12 Nisan 2010 tarihinde başlamıştır.

AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan ve 669/2009 sayılı Yönetmeliğin EK – 1 listesinde değişiklik öngören 433/2011 sayılı Komisyon Yönetmeliği ile ülkemiz AB ülkelerine ihracatında alınan hızlı alarm bildirimleri göz önünde bulundurularak ülkemiz menşeli KABAK VE ARMUT ile tatlı biberler (07.10.80.51 ve 07.09.60.10 G.T.IP numaralı biber çeşitleri) haricindeki biberler, 669/2009 sayılı Yönetmelik kapsamından çıkarılmıştır.
Halen Yönetmelik kapsamında bulunan domates ve bazı biber çeşitleri için de alınan önlemlerle geri bildirim miktarının azalması ile bu kontrollerde eskiye oranla daha esnek olunmaya başlanmıştır.

Son 6 yıldır süregelmekte olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve İhracatçı Birliklerinin koordineli çalışmaları neticesinde, gerek yapılan eğitim çalışmaları ile üreticilerimizin bilinçlendirilmesi gerekse izlenebilirlik sisteminin uygulanması ve hukuksal yapının düzenlenmesi sayesinde ülkemizdeki ilaç kalıntısı seviyeleri asgari düzeye indirilmiştir. Yukarıda verilen örnekler de yapılan çalışmaların etkinliğini ortaya koymaktadır.
Dönem dönemrakip ülkeler,pazar paylarını artırmak amacıyla, ülkemiz ürünlerinin kalıntı sorunları yaşadığına ilişkin kasıtlı ve asılsız açıklamalarla ülkemiz adına çeşitli karalama kampanyaları düzenlemektedirler. Söz konusu durumdan nemalanabilecek çeşitli çevreler de söz konusu karalama kampanyalarına destek vermektedir.

Greenpeace tarafından 2009-2010 yıllarında yapılan incelemeye ilişkin bir raporun, Türk tarım ürünleri ihracatının yükselişe geçtiği, uluslararası pazarlarda rekabet gücü elde ettiği ve önemli rakip ülkeler açısından tehdit oluşturduğu bir dönemde gündeme getirilmesinin da ayrıca anlamlı olduğunu belirtmek isteriz.

Ancak, yukarıda da bahsettiğimiz gibi sektörümüzün bu konuda herhangi bir sıkıntısı kalmamıştır. İhracatçılar olarak, üreticilerimizle beraber özveri ile çalışmaya ve ülkemizin 2023 ihracat hedefine ulaşması için üzerimize düşen görevleri layıkıyla yerine getirmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğimizi ifade etmek isteriz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 

Blog Yazarının notu: Yorumu siz değerli okurlara bırakıyoruz. Saygılarımızla;

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..