Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Türkiye'ye kaç ülke vize uygulamıyor? Dünyada vize uygulanmaya ülke sayısı kaç?

Türkiye'ye kaç ülke vize uygulamıyor? Dünyada vize uygulanmaya ülke sayısı kaç?
 

Dünyadaki adaletsizlik en fazla hangi alanda kendini gösteriyor?

Bence önce ekonomi, sonra da seyahat özgürlüğü…

Seyahat özgürlüğü demişken, vize kuyruğunda beklememeyi kastediyorum.

Gerçi dünya nüfusunun yüzde 80’i gezi özgürlüğünden, ekonomik durum nedeniyle zaten yoksun, ancak ekonomiyi düzeltse bile önlerine başka engeller çıkıyor.

Bazı ülkelerin insanları çok şanslı! Bazıları ise çok şanssız…

Bazı ülkelerin vatandaşları, dünyanın hemen hemen tüm ülkelerine vizesiz seyahat olanağından yararlanıyor. Aralarında İngiltere, Almanya ve ABD’nin de bulunduğu 10 ülkenin pasaportunu taşıyanlar, vizesiz 173 ülkeye girebilirken bu sayı bizler için 94… 

İngiltere’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, vatandaşları 170’den fazla ülkeye vizesiz seyahat edebilen 10 ülkenin başında  İngiltere, Finlandiya ve İsveç bulunuyor.

Bu ülkelerin pasaportunu taşıyanlar, vize almadan 173 ülkeye giriş yapabiliyor. 

219 ülkeyi kapsayan yıllık Hentley&Partners Vize Kısıtlama Endeksi, AB üyeliğinin serbest seyahat için kilit bir faktör olduğunu gösteriyor. 

Nitekim vatandaşları vizesiz seyahat olanağından en çok yararlanan 10 ülkeden 9’u AB üyesidir. Pasaportları 170’den fazla ülkeye vizesiz giriş sağlayan 10 ülkenin arasında AB ülkesi İngiltere, Finlandiya, İsveç, Danimarka, Almanya, Lüksemburg, Belçika, İtalya, Hollanda'nın yanı sıra ABD de bulunuyor. 

İndependent gazetesince yansıtılan endekse göre, Rus vatandaşları 95 ülkeye vizesiz girebilirken bu sayı, Türkiye ve Güney Afrika için 94 olarak görünüyor.

Bosna Herzegovina pasaportu, 91 ülkeye vizesiz giriş olanağını sağlarken bu sayı Arnavutluk için 88 olarak belirlenmiş. 

Bu arada, dünyanın en kalabalık iki ülkesi olan Çin ve Hindistan’ın pasaportlarını taşıyanların ise yurt dışında serbestçe seyahat olanakları kısıtlıdır. Çinliler 44, Hintliler ise 52 gibi az sayıda ülkeye vizesiz girebiliyor. 

Pasaportları en az kapı açan ülkeler ise Afganistan (28), Irak (31), Pakistan (32) ve Somali (32) olarak sıralanıyor.

Birde pasaport bile sorulmayanlar var! Örneğin; El Kaide üyeleri Suriye’ye savaşa(!) giderken, Türkiye sınırından istedikleri gibi geçiyorlar!

Tabi birde PKK’lı teröristler var. Onlar istediği zaman girip, istediği zaman çıkıyorlar. Geri çekilme kararı aldıklarında bile sınırdan gönülsüz geçerken, kendilerini görenlerin müdahale etmediği görülüyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..