Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '15

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye yeniden saltanat dönemine doğrumu gidiyor?

Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra başbakanlığı döneminde başbakanlık merkez konutu olarak yapılan ancak Cumhurbaşkanlığı sarayı olarak Erdoğan’a tahsis edilen AK-SARAY.  Mahiyeti, yapım ve kullanım maliyeti başta olmak üzere korumaları, muhafızları getirilen yenilikler bakımından gösterişi ve şaşaası ile iç ve dış basın olmak üzere bazı batılı devlet adamlarının da Erdoğan’a “padişah” ve“imparator” yakıştırması yapmışlardı.

Gösterişli 29 Ekim resepsiyonu ile görücüye çıkan saray görenleri büyülemişti. Şu ana kadar dünyanın bu en muhteşem sarayında ağırlanan yabancı devlet adamları ve temsilcileri bundan sonra daha farklı karşılanacaklar.

Neredeyse her gün yeni bir uygulamaya sahne olan AK-SARAY’da yine bir ilk’e daha imza atıldı. Hafta başında Türkiye’ye gelen Filistin devlet başkanı Mahmut Abbas’ı Cumhurbaşkanı Erdoğan sarayın merdivenlerinde sıralanan 16 Türk devletinin askerlerinin kıyafeti giydirilmiş muhafız birliği askerlerinin arasından bir Padişah edasında merdivenlerden inerek karşıladı.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Merak ediyorum bundan sonra Erdoğan hangi kıyafetle saray içerisinde dolaşacak” diye eleştirdiği bu manzara yine iç ve dış basında büyük yankı uyandırdı ve tartışmaları da beraberinde getirdi.

İngiliz The Guardian gazetesi "Türkiye lideri Abbas'ı 'Osmanlı sirkinde' ağırladı" başlığı altında. Arap dünyasının önde gelen televizyonu El Arabiya da, "Abbas’ı 16 imparatorluğun askeri Erdoğan’ın Sarayı’nda karşıladı” başlığıyla haberi duyurdu.

Avusturya gazetesi der Standard ise, "Abbas’ın ziyaretinde kostüm partisi" başlıklı haberinde, "Abbas, Türkiye'nin Başkanlık Sarayı'nda Erdoğan ve 16 savaşçı tarafından karşılandı" diye yazdı.

Karşılaşmaya ait fotoğraflar sosyal medyayı da salladı. Twitter ve facebook’da karşılama anına ait fotoğrafların aslı yanı sıra fotoshop’la mizahlaştırılarak da paylaşıldı.

624 yıllık cihan devleti Osmanlı padişahlarının saltanat döneminde dahi görülmeyen bu ihtişamlı merasim artık her yabancı devlet başkanına uygulanacakmış. Öyle de oldu.

Bu merasimden üç gün sonrada AK-SARAY’ın bahçesinde bu sefer 16 Eski Türk Askeri kostümlü muhafız alayı askerleri atlı birliğin önünde AK-SARAY’ın bahçesine giren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev’i karşıladı.

Sarayın yapım maliyetinden sonra her gün kullanım maliyeti ile ilgili yeni rakamlar ortaya çıkıyor. Hem de öyle rakamlar ki dudak uçuklatacak cinsten.

225 kişilik Cumhurbaşkanlığı muhafız alayı varken ek olarak 500 kişiden oluşan özel yetiştiriliş mavi bereli komando özel harekât polisi AK-SARAY’da görev yapacak. Bu ekibin aylık maliyeti en az iki milyon lira olacak.

Aylık elektrik masrafının 750 bin lira olacağı daha önce açıklanan sarayı ısınma bedeli de Ankara mimar ve mühendisler odasının hesaplamalarına göre 8.333 haneye bede olduğu diğer bir hesapla Bayburt ilinin bir yılık ısınma bedeline eşit olduğu ifade ediliyor.

Sarayda verilen davet, yemek, konser vb benzeri etkiliklere harcanan bedelse cabası.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saltanat dönemini aratmayan bu yenilikleri lüks ve gösteriş merakı yakın çevresinden de destek görüyor.

Her dönemin adamı vasfını üzerinde taşıyan yönetmen Sinan Çetin, AK-SARAY ve saltanat varı uygulamalardan ziyadesiyle etkilenmiş olacak ki, Türkiye’nin adının “OSMANLI” olarak değişmesi gerektiğini söylüyor.

AKP Balıkesir milletvekili(!) Tülay Babuşçu daha da ileri giderek Facebook hesabında, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki tarihteki temsili Türk askerleri ile olan karşılama törenini için “Bu resim okunması gereken bir resim. Filistin’i vermediği bahanesiyle yıkılan Osmanlı İmparatorluğu ve Filistin Devlet Başkanı’yla Cumhurbaşkanı’mızın arka plan görüntüsü. Muhteşem bir zeka. Tabiî ki Sn Cumhurbaşkanı’mızın zekası. 600 yıllık İmparatorluğun 90 yıllık reklam arası sona erdi” diye talihsiz ve haddini aşan bir paylaşımda bulunuyor.

AKP’nin parti yönetimi, milletvekilleri, havuz medyası, şakakçı sanatçı(!) ları ve bir kısım seçmeninin de desteği  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı her geçen gün daha da cesaretlendiriyor.

Erdoğan’ın en büyük emeli başkanlık sistemine geçiş olduğu da var sayılınca ister istemez “Türkiye yeniden saltanat dönemine doğru mu gidiyor?” diye akıllara bir soru geliyor.

İbrahim Halil SİPAHİ

17.01.2015/Adana

 
Toplam blog
: 100
: 1366
Kayıt tarihi
: 12.08.14
 
 

Adana'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adana'da Yüksek öğrenimini Konya Selçuk Üniversitesi Eğiti..