Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '14

 
Kategori
Felsefe
 

Türkiye'yi yükseltecek eğitim program

Ben ilk ve orta okulda ve lisede okurken eğitim proğramının  temelini  matematik , geometri, fizik,   kimya ve biyoloji derslerinden oluşan fen bölümü ve edebiyat, sosyoloji,  mantık,  felsefe,  tarih,   coğrafya derslerinden oluşan edebiyat bölümleri oluştururdu.  Müzik, resim, beden eğitimi ve yabancı dil ayrı bir grup oluştururdu.  Herkes, mühendis ya da doktor olmak için fen bölümünü seçerdi.

Günümüzde bilgisayarın bulunuşu ve internetle birlikte günlük yaşamımızda yer alması sonucu,  ilk ve orta öğretimdeki öğretim proğramlarının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Gerçekten de toplamaç  çıkarmaç  çarpma,  bölme,  rakamlar,  sayılar (tam, ondalık  kesirler )üslü sayılar,   sayıların kökleri,  integraller,  determinantlar, ortalamalarç  kartillerin ilk ve orta öğrenimde ders olarak okutulması gereksiz duruma düşmüştür.  Çünkü,  bilgisayarla bütün bu işlemleri yapmayı öğrenmek ve yapmak çok kolaylaşmıştır.

Ancak; ilk dört yıldaki eğitimde Türkçe, basit matematik, basit geometri, basit biyoloji ve  toplumsal bilgiler verilmelidir. İngilizce  bu dönemden itibaren öğretilmelidir.Bunun dışında,  resim,  müzik, şiir,  beden eğitimi(Öğretici oyunlar)dersleri de olmalıdır.

Bilgisayar dersleri sırasında,  bu konular ev ödevi olarak verilebilecektir

Aynı durum,  geometri  için de geçerlidir.Düzlem geometri ve cisimler geometrisi  de bilgisayardan öğrenilir ve uygulanabilir.  Bu konunun da ders olarak okutulması gereksiz durumdadır.

Bilgisayar dersleri sırasında,  bu konular da  ev ödevi olarak verilebilecektir.

Bu dersler kaldırılmalı, bunların yerine bilgisayar dersi konulmalıdır.  İlk ve orta öğrenimde sınıflar yükseldikçe,  on iki yıllık eğitim boyunca öğretilenlerin  düzeyi de değişecek biçimde bilgisayar makinesi,  bilgisayar kullanımı,  bilgisayar proğramlama ve makinenin ve proğramların onarımı dersleri verilmelidir.

Edebiyat bölümü derslerinin tümü kaldırılmalıdır. Belki yalnızca ülke tarihi ve coğrafyası ve yurttaşlık bilgisi ve insan hakları konuları sosyal bilimler olarak bir başlık  altında kısaca  anlatılmalıdır.

Yeni ders proğramında  “Canlılar bilimi” adı altında bir ders grubu olmalıdır.  Bu grubun altında;  botanik, zooloji ve mikrobiyoloji (bakteriyoloji,  viroloji ve immünoloji ) dersleri olmalı ve bu konular öğretilmelidir.

“Cansızlar bilimi”grububu  altında  fizik- kimya dersi olmalı (fizik  dersi kaldırılmalı ve ısı, ışınım, ses ,   dinamik  ve diğer fizik konuları  bu derse konulmalıdır) ve organik  kimya ve inorganik kimya ve kuantumlar bu derste okutulmalıdır.  Ayrıca bu grup altında astronomi bilimi (astro fizik ve uzay geometrisi dahil) en geniş biçimiyle okutulmalıdır.

Toplumsal bilimler grubunda ise mantık (matematik mantıktır), felsefe (düşünce teknikleri),  psikoloji, sosyoloji okutulmalıdır.

Resim,  müzik,  yabancı dil,  beden eğitimi dersleri  de -ilk dört yılda ağırlıklı olarak- verilmelidir.

Ayrıca; beşinci sınıftan itibaren ikinci bir yabancı dil,  seçmeli olarak okutulmalıdır.

Böyle bir ilk ve orta eğitim sisteminin uygulanmasından sonra yapılacak üniversite öğrenimi;  bu temeller üzerinde yürütülecek günümüz meslek liseleri eğitiminin yerini almalı ve uygulamalı ve (ARGE) ye önem veren bir öğretim olmalıdır. Böylece; bilgisayar,  inşaat,  makine,  biyoloji,  kimya,  astronomi mühendisleri ve doktorlar ve hukukçular yetiştirilmelidir.

Her tür yüksek öğrenimdek kuantum kuramı da öğretilmelidir.

Üniversitelerin altında iki yıllık yüksek öğrenimlerde bu alanlarda teknisyen olarak çalışacaklar yetiştirilmelidir.

Einstein’ın dediği gibi “Her kuram-bilim-uygulamalı olmalıdır.  ”Ayrıca,  tüm bilimsel verilerin ve bulguların “göreceli” olduğu da öğretilmelidir.

Çağımıza uygun bir eğitim sistemi bu temeller üzerine oturtulmalıdır. Çünkü;  gelecekteki yakın on yıllarda bilgisayar ve internette ortaya çıkacak  gelişmelere ayak uyduran  ülkeler,  gelişmiş ülkeler  olacaktır.  Bu gelişmelere ayak uyduramayan ülkeler ise bağımlı (köle) ülkeler olarak kalacaktır.

Zorunlu seçimimizi buna göre yapmak durumundayız. Hem de gün geçirmeden.

 
Toplam blog
: 142
: 578
Kayıt tarihi
: 04.09.13
 
 

1940 yılında İzmir'de doğdum İzmir Atatürk Lisesi'ni bitirdim 1961 yılında Mülkiye(Siyasa..