Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '11

 
Kategori
Siyaset
 

Türkiyede askeri vesayet hiç olmadı

Türkiyede askeri vesayet hiç olmadı
 

Askeri vesayet dedikleri nedir? Türkiye'de, hukukta olduğu gibi, siyasal alanda da, tam anlaşılması istenmeyen olgular gündeme geldiğinde, genellikle o olguları açıklayan adlandıran, açımlayan kavramın karşılığı olan Türkçe sözcükler yerine, başka bir dilden alınan sözcükler dolayıma sokulur. Vesayet, biri/leri adına bir ya da bir çok şeyi, bir bütün olarak egemenlik , denetim altına almak, yönetmek demektir. Askeri darbeler, askerin vesayeti için yapılmamıştır. Asker, halk adına, halk iin darbeler yapıp, halktan yana bir ekonomipolitik, kültürel yaşamı yönetmemiştir. Öyle olsaydı, ekonomiyi yapılanmayı, sömürü, soygun düzenini değiştirirlerdi. Oysa ekonominin yönetenlerine hiç dokunmadılar. Vesayeti, sermaye adına aldılar, kullandılar. Sermayenin yönetmesini kolaylaştırıcı önlemleri, uygulamaları geliştirdiler. 12 Eylül darbesi sonrası, TUSİAD'ın BİRAZ DA BİZ GÜLELİM, açıklaması bu nedenledir. Askerler, ekonomipolitik süreci, sermaye adına, sermaye için ve zora dayalı olarak yeniden biçimlendirdiler. Hiç asılan iş adamı olmadı örneğin. 20 yıl ceze alan ya da işkence gören patron da olmadı. 

Şimdi askeri vesayeti kaldırdık diyenler. Askeri vesayet dediklerinin dolaylı ürünüdürler. Darbe suçlamaları ile askere yapılanlar, askere küresel sermaye adına ve sermaye için yeni roller vermesinden başka bir şey değildir. Sermaye için gerektiğinde, darbeyi yine onlar isteycek ve yine onlar yaptıracaklardır. 

Bugün, darbe karşıtı görünen gazeteciler, tv yorumcuları, yarı aydınlar, proflar, öyle bir gün geldiğinde; yani emekçi halkın sermayenin kazandığınan daha fazla alma ücret ve diğer haklarını geliştirme gücü gösterdiklerinde, yani sömürüyü azalttıklarında, asker yönetime el koymalı diye çığlık çığlığa haykıracaklardır. Hiç ama hiç kuşkunuz olmasın. 

 
Toplam blog
: 47
: 781
Kayıt tarihi
: 26.08.11
 
 

"Ya Bilim ya da Kaos ve Ölüm" Türkçe, dil, dilbilim, dil eğitimi çalışma alanlarımdır. Eğitim, kü..