Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '11

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Türkiyede gerçek bir Çevre ve Doğa Koruma Bakanlığı kurulmalı

Türkiyede gerçek bir Çevre ve Doğa Koruma Bakanlığı kurulmalı
 

Çok bilen Temel Reis de ustalık döneminde kabine kurmuş.


Araştırmacı gazetecinin biri muhtelif insanların dünya hakkında görüşlerini almak için anket yapıyormuş. Sıra Temel' e gelmiş. 

"Temel bey siz de dünya görüşünüzü söyler misiniz?" 

Temel başını kaşıyarak ,  

"Uy sen tünyayu soraysun! Ha neresu çaluluktur ha neresu kayaluktur ha orasu tünyadur" demiş. 

Yeni hükümet ustalık dönemini muhteşem yeni bakanlıklar kurarak başlattı.. İşte bu zihniyetle kurulan uyduruk iki muhteşem yeni bakanlık. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 

Orman ve Su Bakanlığı. 

Yani bu Temel Reis zihniyetli zatlar demek istiyor ki biz şehir kurar çevre düzenlemesi yaparız, ormanı da odunu için suyu da su ihtiyacı için değerlendiririz. Çok güzel popülist bir eğilim tamam yine de saygı duyan duysun. Ama bu zatlar çevre ve doğayı koruma dersinden sınıfta kalır ehliyetsiz sayılırlar... Çevreyi ormanı suyu ayrı öğeler olarak kafalarına göre kurmuş, Aziz Nesin in dediği gibi 'Çorumu Çoruhu birbirine karıştırmışlar". Bu zihniyette ki kişiler ancak Türkiyenin doğasını koruma değil gelecek seçimde oylarını koruma derdiyle güdümlenmişler şeklinde yorumlanabilir. 

Bir fıkra daha patlatalım.. 

Temel' Reis gemisiyle gezerken bir ülkeye yerleşmiş, halk onu çok sevmiş başbakan yapmış. Temel ustalık döneminde hemen yeni bakanlıklar kurmuş. 

Kuzu Çevirme ve Şehir-culuk Pakanluğu 

Ormanda Su içmek cuzeldur Pakanluğu 

En az üç çocuk doğutturma Pakanluğu 

Şimdi sivil görüşleri de dinleyeceğim sözü veren sayın başbakanımıza bir Türk sosyolog ve ekoluğu olarak buradan sesleniyor, onun etrafındaki Temel Reis görüşlü danışmanlarının yaptığı bu hatalı bakanlıkları iptal ederek gerçek anlamında doğa koruma özlü ÇEVRE ve DOĞA KORUMA BAKANLIĞINI kurmasını diliyorum. Çevre Bakanlığı denince içerisine ormanı da girer suyu da. Doğa korunursa insanlara bol bol su da verir temiz hava da. 

Avrupa da bakanlıklar nasıl bir göz atalım: 

Almanyadaki adını "Bundesministerum für Umwelt, Naturschutz und Reaktorsicherheit" yani Doğa Koruma, çevre ve nükleer emniyet Bakanlığı şeklinde tercüme edebiliriz. 

Çoğu ülkelerde de adı" Ministry of Environment" yani Çevre Bakanlığı 

En az üç çocuk öğütü veren danışmanlarını da dinlemesin. Bu kadar sefil çok çocuk işsiz genç varken onları kat kat artırmak sadece popülist yaklaşımlı cehalet romantizmi olur. Eğer başbakanımız ustalık dönemini sergilemek istiyorsa etrafındaki Temel Reis kafalı danışmanları emekli edip kendine tarafsız sivil bilim adamlarından yeni bir ekip kursun. Bu jesti yaparsa doğuştan gelme üstün liderlik vasfını en sonunda doğruyu da bularak daha da yüceltir. Ama diyeceksiniz ki bu bloğu sadece bir kaç aydın okuyacak, geçecek muhteşem bakanlıklar da devam edecek. 

Nasreddin Hoca gibi belki tutar ümidi ile göle yoğurt mayası çaldık. Okuyanlara kucak dolusu sevgiler , selamlar... 

Akın Tekin 

Sosyolog Çevreci Yazar 

www.akintekin.com 

 
Toplam blog
: 37
: 478
Kayıt tarihi
: 10.02.09
 
 

09.06.1944 Gürün doğumluyum. İst. Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji mezunuyum. Uzun yılla..