Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '14

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Türkiyede girişimciliğin gelişmesinin önündeki engeller

Türkiyede girişimciliğin gelişmesinin önündeki engeller
 

girişim, iş planı, iş modeli, fırsat, innovasyon


1. Türkiye'deki ticari ortam büyük oyuncular için dizayn edilmiş. Küçüklere yer yok.

2. Finansman maliyetleri yüksek. Sermaye piyasası gelişkin değil. Fon yaratma kapasitesi düşük.

3. Ülke insanının ticari yaratıcılığı taklitin ötesine gidemiyor. Yurtdışında gördüklerini al gel tutarsa uygula mantıgından başka bişey yok.

4. Orjinallik yok. Yaratıcılık, İnnovasyon ve buluş kültürü az veticarileştirilemiyor.Birbirinin kopyası fikirler veya teknoloji transferi.Çakma fikirler, çakma projeler ortada dönüp dolaşıyor.

5. İş modeli bile bilinmiyor. İş planı ile iş modelinin aynı şey olduğunu sananlar var.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Öldürücü rekabet ve piyasa düzensizlikleri üst düzeyde. Siz bir işe başlarsanız devlet sizi korumuyor. Bir anda sizle aynı işi yapan 10 larca işletmeyi görebiliyorsunuz. Pazar, ürün doğmadan ölüyor.

7. Girişimcilerin dayanma gücü gerek psikolojik gerek finansal anlamda çok düşük.

8. Girişimcilik genelde bir teknolojiden kaynaklanır. Telekom teknolojisi, Lazer teknolojisi, Nano teknoloji, 3D teknoloji, İnternet teknolojileri vb. Bizim doğru düzgün teknolojimiz bile yok. Çok iyi yalan ve bahane üretme teknolojimiz var. Hava atma, caka satma teknolojilerimizde üst düzey. Bir de Din endüstrisini geliştiren Din teknolojilerimiz var. Herşey ithal ve uyarlama. liste uzar da gider.

9. Borca dayalı büyüme sisteminden ve ülkenin risk priminin yüksek olmasından dolayı banka kredileri çok yüksek ve ülke bir bataklık gibi şu anda.

10. Kayıtdışılığı da unutmamak gerekir. Siz resmi bir iş yaparken başka birisi sizin yaptıgınız işi kayıtdışı olarak çaktırmadan sizin maliyetlerinizin 1/10 u oranında maliyetle yaparak sizin piyasanızı bozabilir.

11. Risk yönetimini bilen kişiler çok az. Bizim için çok yeni bir kavram.

12. Koruyucu denetleyici mekanizmalar yetersiz.

13. Eğitim sistemi girişimci yetiştirmek üzere tasarlanmamış. Pekçoğunuz eğitim hayatında kopyaya bulaşmıssınızdır.

Birde Yüksek risk=yüksek getiri kriteri var ancak risk alma iştahınız yüksekse ve aldığın risk sonucu ugrayabileceğin zarara katlanabilecekseniz fikrinizi işe dökmeniz tabiki mantıklı. Ancak küçük oyuncuların alabileceği türden riskler piyasada yok. Mevcut piyasa riskleri Eldeki avuçdakini kaybedip, itibarı kaybedip 20 sene kendini toplayamayacak duruma getiren cinsten riskler. O yüzden kimse bir ırmağın derinliğini iki bacağıyla birden ölçmesin. Irmak yutabilir.

 
Toplam blog
: 77
: 707
Kayıt tarihi
: 03.07.08
 
 

37 yaşındayım, yüksek lisans mezunuyum. ve girişimciyim. İngilizcem iyi sayılır. Gıda ve perakend..