Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '08

 
Kategori
Güncel
 

Türkiyelilik

Türkiyelilik
 

...

Zamanı onda yitirdim ben

Yitik zamanlara onda eriştim

En soylu yoksulluğun toprak döşeli sarayında

Bir taç gibi kondu başıma Türkiyeliliğim.

(Bülent Ecevit- Pülümür'ün Yaşsız Kadını )

Türkiyelilik kavramı çok eleştirilen bir kavram. Özellikle milliyetçi kesim bu kavrama şiddetle karşı çıkıyor.

Yurt dışında-Almanya'da- bulunduğum dönemde, bulunduğum eyalette, Türk Derneklerinin bir çatı altında toplanması için bir uğraşı veriliyordu. Bu toplantı ve görüşmelere zaman zaman ben de katılıyordum. Bir çok Türk Derneği bu birliğe katılmıştı. Türkiyeli Üniversiteliler Derneği ile görüşmeler devam ediyordu. Türk Dernekler birliği, bu derneğin adına odaklanmıştı. Bu derneğin adının Türk üniversiteliler derneği olarak değiştirilmesini ve bu şekilde birliğe katılmasını istiyorlardı. Üniversiteli gençler derneklerinin ismini değiştiremeyeceklerini söylediler. İşte o zaman Bülent Ecevit'in bu şiiri aklıma geldi ve şiiri okudum. Neticede anlaşma sağlanamadı ve çok önemli bir dernek birliğin dışında kalmış oldu.

Türkiyelilik kavramından söyleminden korkulacak bir durumun olmaması gerekiyor. Türkiye'de doğan yaşayan bu ülkenin kimliğine sahip kişileri ayrım yapmadan ırkçılığa bulaştırmadan birleştiren bir kavramdır. Kavram olarak çok geniş bir kavram ve içine ulusumuzun tüm unsurlarını alıyor ve bu yönüyle birleştirici de oluyor.

Türkiyeli, Türkiyelilik kavramını bir çok siyasi lider de zaman içinde telaffuz etti.

Bölünmez bir vatan. Aynı bayrak. Ülkemiz insanını Türkiyelilik bağı ile bağlıyor.

Ulus kavramının temelinde de bu var. Atatürk'ün ulus kavramını kullanmasındaki anlayışın temeli de bu olmalı...

Türk olmaktan, Türk'üm demekten elbette gurur duyuyoruz. Bundan gocunacak bir durumumuz yok. Türkiyelilik kavramı ise yurt, vatan sevgisi ile güçlü bir bağ oluşturuyor.

Dünyadaki değişimler değişmeler ülkemizi de etkiliyor. Katı anlayışlar yerini daha katılımcı hoşgörülü bir anlayışa bırakıyor. Ülkemizin bütünlüğü, gelişmesi, tüm insanları kucaklaması açısından da bu çok önemlidir.

Yıllardır acılar içinde yaşıyoruz. Bu acılar herkesi vurdu. Bu acılar, herkese zarar verdi.

Ülkemizin sorunlarını bu ülkenin insanları çözer. Yeter ki, önyargılarımızı, takıntılarımızı, gereksiz korkularımızı, bir tarafa bırakalım. Bin yıldır birlikte yaşıyoruz, binlerce yıl da birlikte yaşayacağız, bu coğrafyamızın bize verdiği bir zorunluluk.

Coğrafyamızı değiştiremeyiz, ama biz kendimiz biraz değişelim. Türkiyeli olmaktan da, Türk olmaktan da korkmayalım, gurur duyalım. İsteyen istediği gibi kullansın bu kavramı.

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..