Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '06

 
Kategori
Teknoloji
 

Türkler İçin Kullanma Klavuzu Okuma Rehberi..??

Türkler İçin Kullanma Klavuzu Okuma Rehberi..??
 

Ne yazıkki millet olarak pek fazla okuyan bir toplum değiliz. Bu acı gerçeği en iyi tatil yaparken görebiliyorsunuz. Etrafınızda onca yabancı turist ellerinde kitap, dergi güneşlenirken, biz Türkler aynı vakti sağa-sola bakmakla, sürekli cep telefonuyla uğraşmakla veya hiçbir eylem yapmadan boş boş oturmakla geçiriyoruz. Durum normal okuma kaynaklarında böyle iken kullanma klavuzları da aynı kaderi paylaşıyor.

Yapılan anketler ve bizim gibi büyük firmaların Arama Merkez' ine (Call-Center) gelen çağrılardan durumun burada da pek farklı olmadığı anlaşılıyor. Bu klavuzların daha ilk sayfasında vurgulu bir şekilde önce klavuzun okunması gerekliliği vurgulanmasına rağmen bunu yapan çok az kullanıcı olduğu biliniyor. Çünkü çoğu kişi bu sayfayı dahi okumuyor. Nedendir bilinmez çoğumuz kullanma klavuzunu okumayı zaman kaybı olarak görüyor, bu klavuzların beceriksiz kişiler için yazıldığını zannediyoruz.

Türk toplumuna özgü kural, "Boşver klavuzu, hemen kurcalamaya başla, deneye deneye bulursun.." Teknolojinin pek gelişmediği dönemlerde deneme-yanılma metoduyla belki sonuca gitmek mümkün olabilirdi ancak şu an gelinen noktada cihaza ait karışık fonksiyonları bu metodla bulmak pek kolay gözükmüyor. Ayrıca pek çok kişi daha çabuk olsun diye bu yola başvururken tüm klavuzu okuması için gerekli zamandan çok daha fazlasını bu boğuşma sürecinde harcıyor. Maalesef birçok kullanıcı da klavuzu okumadığı için aldığı cihazın özelliklerinden bihaber, cihazın sadece birkaç fonksiyonunu kullanarak yıllarca yaşıyor.

Kötü bir durumda bu düşüncenin eğitim seviyesi ne olursa olsun hepimizin içine sinmiş olması. Makina mühendisi arkadaşım kendine GTI bir araba almıştı. Anlatıp duruyordu bilmem kaç beygir, 0-100 km' si şu kadar saniye diye. Beraber arabanın yanına gittik, ben arabaya oturup oturmaz sorular sormaya başladım. Şu gösterge nedir, şu ne işe yarıyor, kaput nasıl açılıyor, koltuk ayarı nasıl yapılıyor? .... Arabayı 1 haftadır kullanan arkadaşımın cevabı: "Abi çok soru soruyorsun, bilmiyorum, zaten klavuzu da okumadım..!" oldu. Sonradan okuyacağına dair bir belirti de yoktu. Gaz, fren ve vitesi bilmesi onun için yeterliydi..!!

Pek çok cihaz için kullanma klavuzlarında kullanım öncesi yapılması ve yapılmaması gereken eylemlerin listesi verilir. Çoğu zaman bu kurallara uyulmaması en iyi ihtimalle cihaza zarar verir veya cihazın ömrünü kısaltır. Bazı durumlarda kullanıcı dahi zarar görebilir. Ayrıca klavuzu tam okumanız cihazınızın hangi şartlarda garanti kapsamında olduğunu, yani ne yapmamanız gerektiğini öğrenmeniz açısından da çok kritikdir.

Bu nedenle aldığınız cihaz fonksiyonları ve değeri ne olursa olsun lütfen bir yarım saatinizi ayırıp klavuzunu okumayı ihmal etmeyiniz. Bunun öncelikle sizin faydanıza olduğunu unutmayınız.

Gönlünüzden geçen her cihaza sahip olmanız dileğiyle...

Hoşcakalın...

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..