Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '06

 
Kategori
Teknoloji
 

Türkler ve Pratik Zeka..!

Türkler ve Pratik Zeka..!
 

Yaklaşık 2 yıl önceydi, Güney Kore' li SMC firmasıyla beraber yeni tam otomatik mamul deposunun kurulumu için yoğun bir çalışma temposuna girmiştik. Deponun devasa fiziksel yapısı ortaya çıkmıştı. Hemen bitişiğine de iki katlı bir kontrol odası kurulmaya başlanmıştı. Henüz çalışmalar tam nihayete ermediği için ikinci kata çıkış için merdivenler konamamıştı. Çok daha gerilerden küçük bir merdivenle ancak üst kata geçmek imkanı oluyordu.

Sonunda sistemin bilgisayar alt yapısı oluşturacak iki büyük ana bilgisayar sistemi (server) ve değişik görevleri yerine getirecek 10 adet bilgisayar ve onlara ait ekipmanlar elimize ulaşmıştı. Bu malzemeleri üst kata çıkarmak gerekliydi. Güney Kore' liler hemen bana dönüp bir forklift (bir nesneyi daha üst seviyeye kaldırmaya yarayan araç) ayarlamamı rica ettiler. O esnada gözüme ikinci kattan alt kata inen yaklaşık 30 derelik eğime sahip konveyör sistemi (elektrik motorlarının döndürdüğü üzerinde malzeme taşınan kayışlı veya zincirli sistemin gelen adı) çarptı. Arkadaşlara dönüp:

-Arkadaşlar malzemeleri kaldırıp hep beraber konveyörün üzerine yığalım.

Kore' liler garip gözlerle bize bakıyordu. Sonunda ilk parti için yeteri kadar malzemeyi taşıma sisteminin üzerine yığdık. Ben bir teknisyen arkadaşı da yanıma alıp eğimli konveyör sistemine tırmandım, beraberce ikinci kat hızasına geldik. Hemen yandaki duvarlara tutunarak başladık aşağıda doğru yürümeye, sistemde motor yoktu ama BİZ vardık:) Altımızda serbest dönme modunda olan kayış sistemi bizim aşağıya doğru yürüyüşümüzün ters istikametinde yani yukarı yönde dönmeye, kayış döndükçe de ekipmanlar üst kata taşınmaya başlandı. Alt kattakiler de habire yüklemeye devam ettiler ve iki dakika içinde aşağıda hiçbir şey kalmadı. Kore' lilerin yüz ifadelerini hiç unutamadık:))

Firmamızın uluslararası bir kimliği olması bizlere diğer milletlerle tanışma şansını veriyor. Onlarla ortak projelerde çalışmak bizlere çok değerli bilgiler ve tecrübeler kazandırıyor. Her milletin kendine özgü yapısı olmakla beraber pratik zekada ve iş bitirici olmada bizim milletten daha kıvrak başka bir ulus görmedik. Hayat şartlarımızın çok zor olmasından mıdır bilinmez, en zor gözüken durumlardan bile bir şekilde yolunu bulup çıkmayı becerebiliyoruz. Fabrikanın Bakım işlerinden sorumlu arkadaşlarımızın çözümlerine o makinayı üreten firmalar bile akıl sır erdiremiyor. Hatta bunların bazılarını sonraki nesil makinalarına direkt uygulayanlar bile var.

Bu pratik zekanın yansımasını sadece iş hayatında değil, gündelik hayatta da görmek mümkündür. Üzücü olanı da bu zekanın çoğunlukla da iyi amaçlar için kullanılmadığıdır. Jetonu delip ona ip bağlayarak defalarca kullanmak veya buzdan jetonlar yapıp habire telefon görüşmelerini bedavaya getirmek, evin tavanına koca somyayı monte edip, kaçak kullandığı elektrikle bunu devasa bir ısıtıcıya çevirmek bunlardan sadece birkaçıdır.

Normal zeka da olduğu gibi pratik zeka da ancak doğru amaçlar için kullanılırsa kişiye ve topluma kalıcı bir fayda getirir. Aksi halde kişi kısa vadede kazanmış gibi gözükse de uzun vadede herkes kaybetmektedir.

Hoşcakalın..

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..