Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '17

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Türklerde Yılbaşı, Nardugan ve Ayazata

Türklerde Yılbaşı, Nardugan ve Ayazata
 

Türkler her zaman bu topraklarda kurulan devletlerin kurucu unsuru olmuşlardır. Türklerin devlet kurmadaki en büyük avantajları askeri güçleri kadar toplumsal adalet ve toplumsal barış için gösterdikleri yönetim güçleri olmuştur. Son yıllarda bölgemizdeki bölücü ve kışkırtıcı kalkışmaların temelinde Türklüğe ve değerlerine de saldırı ön plana çıkmıştır. Tarihsel bilgi ve belgelere göre Türklerin Anadolu’daki varlıkları 1071’den daha eski tarihlere dayanmaktadır.

Bu topraklarda yaşayan her dinden ve mezhepten insanlar Türk kültürünün anlayış ve yaklaşımıyla yüzyıllarca bir arada yaşamışlardır.  Osmanlı döneminde de bu yönetim tarzı devam etmiş ve padişahlar bu geleneği sürdürmüştür. Her dinden ve ırktan insana koruyucu ve kollayıcı olmuş adaletli davranmıştır.  Türkler tarihsel süreç içinde edindikleri gelenek ve görenekleri kültürünü her zaman korumuşlardır. 

Orta Asya’dan İskandinav ülkelerine, Hun İmparatorluğunun Avrupa’daki sınırları içindeki, bölgelerde, Hititlere, Sümerlere kadar Türkler ve akraba toplulukların yaşadığı her bölgede yılbaşı kutlamaları vardır. Çam ağacı süslemesi, Narduğan kutlamaları ve Ayazata hikayeleri bu kültürün renkli parçalarıdır.

Yapılan araştırmalara ve bu doğrultuda yazılan eserlere göre de Hıristiyan dünyasında ortaya çıkan kutlamalar ve Noel baba kişiliği Orta Asya şaman kültürünün etkisi ile ortaya çıkan ve dünyaya yayılan etkinliklerdir. Daha sonra ticari amaçlarla şekillenmiş ve 20 yüzyılda batılı şirketlerin reklam politikaları çerçevesinde sembolik Noel Baba ve geyikleri haline dönüşmüştür. Hatta çoğu kilise de bu tür kutlama ve sembolleri kabul etmemektedir. Din adına bazı çevrelerin etkinliklere yönelik engelleme ve çarpıtmalar kimseyi etkilememekte aksine Türk dünyasına insanlarımızı daha da bağlamaktadır. 

Ayaz Ata diğer adıyla soğuk tanrısı ve torunu kar kız Orta Asya Türk mitolojisinde efsanevi bir kişiliktir. Bugün bile Kazakistan, Kırgızistan’da ve diğer Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde gece çocuklara hediye getiren ata olarak tanımlanır. Yılbaşı yani Narduğan yeni yılın doğmaya başladığı günlerin uzamaya başladığı ay ışığının yeryüzünü en berrak ışıkları ile aydınlattığı 22 Aralık - 5 Ocak günleri arasındaki dönem olarak kabul edilmektedir. Bu geleneğin hikâyesi günün uzun bir savaştan sonra geceyi yenmesidir. Güneşin zaferi yeniden doğuş olarak akçam ağacı altında kutlamasıdır. Bu ağaca hayat ağacı denmektedir.

Hayat ağacı motif olarak bütün halı, kilim ve işlemelerimizde bugünde yerini korumaktadır. Türk ve akraba topluluklarda 22 Aralık - 5 Ocak tarihleri arasında bu günler benzer adlandırmalar altında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Araştırmalara göre Amerikan yerlilerinde de bu ağaca rastlanmaktadır. Tarihsel süreç içinde Türk dünyasının Narduğan kutlamaları Noel kutlamasına dönüştüğü ifade edilmektedir.

Sözün özü ülkemizde de yüzyıllardan beri bu gelenekler çeşitli ad ve şekillerde yaşatılmış ve yaşatılmaktadır. Bu topraklarda kurulan her devlet bu geleneklere karışmamış ve halkın geçmişin bağlarıyla yaşamasına müdahale etmemiştir. Osmanlı yüzyıllarca ayakta kalan gücünü bu politikasından almıştır. Bırakın Müslüman halkı sarayda farklı dinlerden insanlara bile saygı gösterilmiştir. Bugünde ülkemizin büyük bir kısmı Türk kültürünün değerlerinin ve cumhuriyetinin kazanımlarının çağımızda ne denli geçerli olduğuna daha çok inanmaktadır.

Bir zamanlar nevruzu sahiplenme çalışan bölücülerden sonra yılbaşına yönelik engelleme ve şiddet davranışlarının ardından şimdi Türk dünyasında kutlanan kültürümüzün bir parçası olan Narduğan Kutlamaları Ayazata’nın efsanevi özelliği daha da önem kazanmıştır. Böylelikle Nevruzdan sonra Narduğan bayramının Türk dünyası ile bütünlük içinde kutlaması ülke gündemine taşınmıştır. Bu konuda yüzlerce yazı yazılmaya ve daha çok ilgi çekmeye başlamıştır. Öncelikle bu konuda bilgi ve belge üretenlerin olmak üzere herkesin yeni yılı kutlu olsun. Narduğan bayramınız kutlu olsun.  

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..