Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '13

 
Kategori
Sosyoloji
 

Türklerin tarih boyunca hiçbir zaman kendine özgü kıyafetleri olmadı

Türklerin tarih boyunca hiçbir zaman kendine özgü kıyafetleri olmadı
 

Keşke terzilerin piri İdris peygamber Türk olsaydı da bu millete bir libas dikseydi. Biz Türklerin hiçbir çağda kendi özgün giyimlerini yarattıklarını okumadık, duymadık, şahit olmadık.

Türk tarihi boyunca atalarımızın giydikleri değişik elbiselerin tamamı ondan bundan alınma. Bu kadar hazırcı, bu kadar taklitçi millet olamaz. Kürşat kırk kişi ile Çin sarayına zannederim kılığı kıyafeti Çinliye benzediği için kolay girmiştir. Kendilerinden sandılar zahir.

Kendine toz kondurmayan büyük Türk, Arabı Acemi beğenmezken bacağında onların şalvarı ile Rakofça kırlarında at koşturduğunu unutuyor. Gerçekten de Türkî araştırmacılar tarihi detaylar içinde belki bize ait özgün kıyafet bulabilirler ama literatürde bu da Türk’ün esvabı diyebileceğimiz bir giysi örneği yok maalesef.

Suat Yalaz’ın Karaoğlanı ve Sezgin Burak’ın Tarkanı tamam, kıyafetler o döneme göre hoşumuza gitti ama sonuçta bunlar çizgi romandı ve gerçekliği yoktu. Yine de bu hayali kıyafetlerin hiç değilse ırkımızdan izler taşımasını dileyenler olmuştur.

Dinin gereği kapanmaya karşı olmamakla beraber bir Türk olarak hiçbir zaman kadınlarımızı çarşaf, hele de kara çarşaf içinde düşünmek istemedim. Ama ne yapalım ki Tonyukuk hazretleri Orhun’da bir defile tertip etmemiş bulunduğundan kadınlarımız çıplak gezmesin diye Hicaz kölelerinin kara çarşafını giydirdik.

Düşünebiliyor musunuz, Türk’ün milli kıyafeti şalvar artı çarşaftı. Ulubatlı Hasan’ın bacağında nenemin şalvarı vardı ki o dahi bizim değildi; Âşık Kerem hikâyeleriyle İsfahan’dan gelmişti.

Bu bir rezillikti; keşke bu millet çıplak gezseydi. Tanzimatçılar Mısır’lı fellahların fesini Osmanlı zabitlerine giydirirken Atatürk de sözde kılık kıyafet devrimi yapıp Frengistan’dan hazır elbise sipariş etti.

Çocukluğumda cızlavat lastik ayakkabı giyerdim. Daha sonra bunun modelinin dahi bize ait olmadığını öğrendim. Bu arada haksızlık etmeyeyim, yine de bize ait bir giyisi var: Hani şu geniş, dizlere kadar inen beyaz don, yani tuman!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..