- Kategori
- Beslenme
- Okunma Sayısı
- 36
Türkmen Yemekleri
PİŞİRGE-KUYRUK HELVASI-HÖŞMERİM-Kakırdak Pidesi
Yaşı kırktan genç olanlarımız ismini hayal meyal hatırladıkları gıdalardır.
Sürekli göç halinde olan Yörüklerin bir özelliği de çabuk ve pratik yemek yapmalarıydı..Buna paralel olarak kilimcilik, keçecilik,demircilik hayvan yetiştiriciliği ve yurtlandıktan sonra çiftçilik ana iş kolları olmuştur.Her çadırın önünde birkaç hayvan mutlaka bulunur.Yemek kültürü de aynı paraleldedir
Pişirge;Ege bölgesinde tarhana hazırlanırken yapılır. Ana maddesi soğan tarhanalık kırmızı biber, nohut, domates veya salçadır. Baharat ve yoğurtla servis edilir.Komşulara da dağıtılırdı.
Kolay kolay bi şey atılmaz hayvanın kuyruğu,kellesi ayakları bağırsakları işkembe dahi .Yaylada bakkal yok ki şundan kalmadı gidip alıp geleyim diyesin. Kuzu kuyruğu tereyağı veya margarin yerine yemeklerde kullanılır.
Tarifi bir tencereye küçük, küçük doğranan yağlar tuz ve bir domates 4 e bölünüp kavrulur.Yağlar kendini salınca bir kepçeyle alınır ve son kalan kıkırdaklar ayrı bir tencerede üzerine 1 bardak sütle kavrulur. Yağlar don yağı olarak kullanılmak üzere katı bir şekilde dondurucularda saklanır.Kıkırdaklar ise pidesi veya çorbada kullanılır.Bildiğimiz yoğurt çorbasına ilave edilip nane kırmızı pul biber ve tereyağıyla soslanır.
Kuyruk yağı ise irmik veya un kavrularak helvası yapılır.Üzerine ceviz ve fıstık ilave edilir.Enerji gıdasıdır Anadolu yaylalarında, gemilerde ve kar sporlarında bulunmaz bir taamdır. Margarinde ne kadar kolestrol varsa bunda da o kadardır.
Dana kuyruğu ise dilim dilim kesilip haşlanır ilk suyu atılır düdüklüde 2 saat kaynatılır. Kelle paça gibi çorbası yapılır.Adına pöç çorbası denir.Kemik suyu ve kalojen açısından zengin olup çok şifalıdır.Devamlı tüketenler diz ağrısı bilmez.
Karın yağı dana işkembesi güzelce temizlenir tuzlanır ve kurutulur. Pürüzsüz tarafı içeriye gelecek şekilde muhafaza için tulum gibi kullanılır.Süt kremasından yapılan tereyağı işkembeye basılır. Mayalanması için 6 ay bekletilir.Keten iplikle kapatılır.Serin yerde muhafaza ediir. Otlu peynir gibi tiryakileri vardır. Kula,Simav,Denizli yaylarında hala basılmaktadır.
Höşmerim; taze tuzsuz peynir yumurta sarısı ile karıştırılır. Tencerede tereyağı kızdırılıp azar, azar un ilave edip kavrulur:Kıvamı koyulaşınca şerbeti dökülür.Şerbeti özümseyince ateşten alınır.Ceviz ve tarçınla servis edilir.
Yeni evlenen bir Türkmen Oba beyi eşinden akşama bir tatlı yapmasını ister. Yeni gelin çadırda olan malzemeler ile eşine akşam yemeğinden sonra bir tatlı hazırlar. Yapmış olduğu tatlıyı kendisi de bir şeye benzetemeyen gelin, eşine sorar: “Hoş mu Erim?” der ve bu şekilde bu tatlının adı Höşmerim olarak yayılır.
Balıkesirden geçerken tatmadan bırakmazlar.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!