Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '12

 
Kategori
Gelenekler
 

Türkü çığırmak

Türkü çığırmak
 

Nevzat Özbay-ahşap rölyef


Bu halk bu insanlar türkülerini çığırmayı bile unuttu ey yönetenler. TV yarışma programında sorulan Türk sanat müziği parçasının kime ait olduğu sorusuna AŞIK VEYSEL cevabı verebilecek kadar bilgisiz ve ilgisizleştik türkülerimize şarkılarımıza.

Siz bilir misiniz niye ‘’MANDA YUVA YAPMIŞTIR SÖGÜT DALINA’’ ,’’Dürüye’min güğümleri kalaylıdır, kalaylı’’  üretim alanlarında, üretimde bulunan insanlarımız işin yorucu ve sıkıcı baskısından bir türkü çığırarak sıyrılmaya çalışmışlardır.

Çığırdıkları türkü ve şarkılar kimileyin hüzün, kimileyin neşe, kimileyin alay, kimileyin özlemlerini taşımıştır üretenlerin. Tarlalarda, fabrikalarda, dükkânında tezgâhının başında ya çığırmıştır türkülerini ya da mırıldanmıştır destanlarımızı, şarkılarımızı.

Geçenlerde fıstık ve zeytin ağaçlarımızı budamak için götürdüğüm dört işçi çalışırken ha bire en yaşlı olanın çenebazlığı ile vakit geçiriyorlardı. Huysuz, geçimsiz, bencil bir ihtiyar köylüydü. Ha bire dert yanıp onu bunu eleştirip diğerlerini de beni de moralsizleştiriyordu.

-Hüseyin ağa sen hiç türkü şarkı bilmez misin?

-Hele bir türkü çığır da dinleyelim, dedim.

Gerçi zaman zaman dilime dolanan bir şarkı olur ama en çok bir iki mısraını bilir mırıldanırım. Bir dörtlüğünü ezbere bilip mırıldandığım şarkı türkü olmamıştır.

-Yok, babam sesim güzel değil söyleyemem.

-Yahu kardeşim içinizde hiç mi söyleyecek yok.

-Bir süre sustu Hüseyin ağa anlamıştı, biraz az konuş ya da şarkı türkü söyle de neşelenelim, ya da hüzünlenelim boş konuşmandan bıktım demek istediğimi.

Demem o ki tarım emekçileri bile söylemez olmuşlar türkülerini şarkılarını çalışırken. Eskiden tarlalarda, bahçelerde, inşaatlarda çalışırken mutlaka birilerinin şarkı, türkü söylediğini işitir bazen işinizi bırakıp dinlerdiniz. Bazen söyleyen o kadar bet bir sesle söyler ki o bile size hoş gelir dinlersiniz. ,Bazen de Kürtçedir söylenen, kimileyin de Lazdır, Çerkez’dir, Baraktır o kadar güzel bir sesle ve makamında söyler ki sizde onun ruh haline uyum sağlamayı düşünür onu teşvik etmek için

-Ha babam ha. Ağzına sağlık. Deyip onu ödüllendirirsiniz.

Bu olaydan önceleri de, sonrada hatta bu aralar aklıma düştükçe insanlara hep söylüyorum,

-Hadi bir şarkı türkü söyle, saz çal.

 Cevaplar aynı ruhsuz ve çaresizlikte,

Eskiden çalar söylerdim, şimdi saz burada, gitar burada duruyor ama içimden çalıp söylemek gelmiyor.

Ey yönetenler bu halkın her şeyini çalıp çırptınız.Ahlaksızlaştırdınız,dinsizleştirdiniz,ruhsuzlaştırdınız Soyup soğana çevirdiniz.Ama en kötüsü ruhunu da çırılçıplak umutsuz neşesiz,türküsüz,şarkısız bıraktınız.Ey zenginler çalıp çırptıklarınızla sizlerde mutlu olmadınız ama bizleri niçin mutsuz kıldınız.Hiç olmazsa bizler soğan ekmek,bulgur aşı  yesek bile mutlu ve şendik türkü şarkı çığırırdık,mırıldanırdık onu bile çok gördünüz bize hem kendinize haram ettiniz üç günlük dünyayı hem bize,.

Ey yönetenler siz İNSANLIKTAN ÇIKARDINIZ İNSANLARI, SİZ YÖNETMEYİ BECEREMEDİNİZ artık bizler tüm çalışanlar, üretenler yöneteceğiz ve SİZLERİ DE İNSANLAŞTIRACAĞIZ, BİZLERDE YENİDEN İNSANLAŞACAĞIZ.

03/04/2012 KÜÇÜKESAT-ANKARA. 09,30

Şemsettin dertli.

NOT: Bu yazıyı yazdıktan sonra bu defa Karadeniz’in bir köyünde aynı şeyleri yaşadım. Aşırı yağan kar nedeniyle yıkılan ağaçları kesip at’la eve taşıdığımız, ikisi genç, birisi orta yaşlı köyde yetişmiş insanlardan çalışırken şarkı türkü söylemelerini istedim.

-Bilmiyoruz.

-Sevmiyor musunuz?

-Severiz.

 

 
Toplam blog
: 16
: 687
Kayıt tarihi
: 13.03.10
 
 

Sürekli okuyan, öğrenen, insanlarla sevgi temelinde ilişki kurabilen, egitime, insanların kardeşl..