Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '07

 
Kategori
Müzik
 

Türkü hayattır... Sabahat Akkiraz

Türkü hayattır... Sabahat Akkiraz
 

Kimdir Sabahat Akkiraz?
Türkülere hayat veren duayenimiz.
Peki Türkiye de ne kadarımız tanıyor onu?
Yurtdışında yaşayan Türkler bizden daha iyi tanıyor ve dinliyor.
Benimde sevdiğim ve dinlemekten zevk aldığım sanatçı.
Ufak bi araştırmasını yapıp burada sizlerle paylaşmak istedim.

Sabahat Akkiraz;
Sivas ta doğdu. Ailesinde müzikle uğraşanlardan etkilendi. 13 yaşında ilk 45lik plağını yaptı.
Aynı yıl ailesiyle birlikte Almanya'ya yerleşti. Orta ve lise eğitimini bu ülkede tamamladı. Bu süreçte müzikten hiç kopmadı. Ustalarım dediği; Feyzullah Çınar, Aşık Daimi, Davut Sulari ve Muhlis Akarsu ile tanıştı ve desteğini gördü.1983 yılında ilk profesyonel albümü ''Şafak Söktü'' yü Musa Eroğlu ile yaptı.1985 yılında İstanbul’a taşındı ve aynı yıl Arif Sağ ile çalışmaya başladı.Şimdiye kadar 18 albüm yaptı.Albümlerinde çoğunlukla kendi derlediği Türküleri, deyişleri ve uzun havaları seslendirdi. Seslendirdiği derlemeleri dışında yüzlerce derlenmiş eseri de arşivinde bulunmaktadır.Her yıl Anadolu’nun belli bölgelerinde yaptığı derleme çalışmaları ile üretilen ya da klasikleşmiş türkü ya da halk kültürünün diğer ürünlerini kayıt altına alarak kaybolmaması yönünde çalışmalarına devam etmektedir.

1996 yılında London Jazz Festivaline davet edildi. Grand Union Orchestra ile Echoes From Anatolia (Anadoludan Yansımalar) projesini hazırladı. Başta London Jazz Festivali olmak üzere Londra da konserler yaptı.Bu çalışma aynı zamanda bir halk müziği sanatçısının jazz ve Türküler üzerine hazırladığı ilk uluslararası proje olması açısındanda önemlidir.
1999 yılında Queen Elizabeth Hall'de ''Womens of Tradition'' projesinde Türkiye yi temsil etti.Aynı yıl ''Echoes from Anatolia'' konserleri Redgold Music tarafından kaydedildi ve tüm dünya da satışa sunuldu.

2000 yılının Şubat ayında Fransız Kültür Bakanlığı tarafından Fransa'ya davet edildi.Paris, St claude ve Dieppe'de 3 konser verdi.Aynı yılın Haziranında Lyon da ''Doğu Festivaline'' çağırıldı.Kasım 2000 de Etnik müziğin mabedi kabul edilen ''Theatre de le ville''de konser verdi.Burada konser veren ilk Türk olma ünvanını aldı.Bu konserin kaydı yapıldı veLong Distance firması tarafından tüm dünyada satışa sunuldu.bu şirketin kataloğuna kabul edilen ilk Türk sanatçı oldu.Bu konserin ardından Le Monde, La Figaro, Observatour gibi dünyanın en önemli gazetelerinde konser ve yaptığı müzik hakkında tam sayfa yazılar yayınlandı.Fransada Etnik müzik açısından yılın en başarılı sanatçısı seçildi.Fransız-Belçika ortak yapımı olarak hayatı ve çalışmaları belgesel yapıldı.Bu belgesel Mezzo ve Muzzik adlı tv kanallarında yayınlandı.Belgesel film şu anda tüm dünyada yayınlanmaktadır.

2001 Şubatında Hollandalı ünlü şanson şarkıcı Jasperina De Jong ile 5 konserlik Hollanda turnesi yaptı.

31 Mart -1 Nisan 2001 tarihlerinde Brezilyanın Sao Paolo kentinde iki konser yaptı. Akkiraz Türküleri ilk defa Güney Amerikaya, okyanus ötesine taşıdı.
2004 yılında mecan dede ile birlikte’’ su ‘’adlı albümde ‘’ab-ı çeşm’’ ezgisini aynı yıl Orient expretions ile’’ duaz imam’’ adlı ezgiyi seslendirdi.
Kendi ülkesinde yılda yaklaşık 100 konser yapan bir sanatçı olarak ayrı bir üne de sahip olan sabahat Akkiraz türkülerini tüm dünyayla paylaşma yolunda çalışmalarına devam ediyor.çünkü paylaşılan her türkü ile daha güzel bir dünyayı yaratabileceğimize inanıyor.

‘’Hangi dilde olursa olsun herkes türkü söylesin.
Türkülerin gücüyle karanlık aydınlığa teslim olacaktır.’
Sabahat Akkiraz

Sabahat Akkiraz'ın yayınlanan albümleri:
1983 Şafak Söktü
1984 İnsana Muhabbet Duyalı
1985 Bir Gerçeğe Bel Bağladım
1986 Boş Yere Kavgayı Zahmet Biliriz
1988 Fazilet
1990 Bendeki Yaralar
1992 Yalan Dünya
1993 Dostların Anısına
1994 Dağlar
1996 Yiğit İnsanların Türküleri
1998 Türkülerle Gide Gide
1999 Yüreğimin Sesi
2000 Deli Derviş
2000 Echoes From Anatolia (Tüm Dünyada Yayınlandı)
2001 Theatre De La Villet Konser (Tüm Dünyada Yayınlandı)
2002 Lamekan
2003 Konserler
2003 Kaygusuz
2005 Seyran
2007 Türkü Hayattır - YENİ

 
Toplam blog
: 3
: 6945
Kayıt tarihi
: 08.05.07
 
 

Ekim ayı çocuğuyum, sonbaharı seviyorum. Fotoğraf çekmeyi ve yazı yazmayı çok seviyorum. selamlar..