Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '07

 
Kategori
Kültürler
 

Türkülerimiz

Türkülerimiz
 

Yaşam alanlarımızın birçok noktasında müzik önemli bir yer tutuyor. Evde veya iş mekanlarınızda, seçtiğiniz bir şarkıyı dinleme özgürlüğümüz varken, restoran, bar, cafe ve/veya çay bahçelerinde de arabesk dinleme tercihlerimizde yok değildir. Bu tercihlerimiz de mutlaka şarkı/türkü/pop/rock türlerinden biridir.

Her kültür yarattığı ritimlerle oynar, dans eder, eğlenir ya da ağıtlar tutar. Dinlediğimiz müziklerde mevsime, yaşanılan duygulara, sosyal mekanlara ve kültürümüzle doğru orantılıdır, olmalıdır.

Mengen kültürümüzde ağıta yönelik çok fazla bir örnek olmamasına rağmen, eğlence/oyun türü müzik ritimleri bize daha yakın durmaktadır. Onun içindir ki Mengen halkı sevecen, samimi, eğlenmeyi seven, barışçı kimliği ile her ortamda fark edilir. Lafı sözü dinlenir, iki kelamdan fazlasını söyleme söyleyebilme cesaretini kendinde bulur. Türkiye’nin neresinde olursanız olun Mengenliyim diye başlayan tanışma fasıllarında “Sen de aşçı mısın, iyi yemek yapar mısın ?” sözleri sohbetin ilk güler yüzlü buluşma noktalarıdır.

Mengen düğünleri Ama Rasim’in oyun havaları olmadan sona ermiş midir? Hiç bir Mengenli hemşerimiz bu sanatçımızın oyun havasında oynamadan askere gitmiş midir? Gurbetçilerimiz ise Foto Varlık’tan kasetlerini almadan Mengen’den ayrılmazlar. Hatta Varlık bunu bildiğinden özel bir koleksiyon ile onları özel vitrin raflarında dahi tutmaktadır.

Okuma yazma oranının yüksekliği, Türkiye’nin en usta aşçılarının Mengen’den çıktığı, ilk aşçılar festivalinin ilçemizde yapıldığı, yurt içinde ve dışında birçok akademisyeninin olduğu, aşçılarımızın saraylarda/köşklerde/beş yıldızlı otellerde görev yaptığı, en az emniyet olayının yaşandığı övünç kaynağı olarak sohbetlerimizde yer alır.

Böylesi bir kültür hazinesi içinde yetişen bizler çok şanslıyız. Kavgadan uzak, eğlenmeyi seven, mutlaka barışçı çözümler bulan ve üreten bir kültür ve doğaldır ki dinlerken eğleneceğimiz, zevk alacağımız müzikler ortak değerlerimizdir. Ancak her müzik sadece eğlence ve saadetler üzerine mi kuruludur. Yaşamdan kesitleri, dramları, ayrılıkları, sevdaları, aşkları, acıları, dile getiren örnekleri yok mudur?
İnsanoğlu hep yaşadıklarından bir ders almış, sevda, hasret, acı ve ayrılıkta ortaya çıkan seslerini de müzik yapmıştır.

“Başlık parası nedeniyle zorla evlendirilen, işçi gibi çalıştırılan kadının dramını, isyanını anlatan “ Kara Kara Kazanlara”. Başlık parası nedeniyle zorla satılan ergenlik çağına henüz girmiş kızın öyküsü “Ağ Elime Mor Kınalar Yaktılar “.
Sevdiği erkekle değil de annesinin uygun gördüğü bir başkasıyla evlenmeye zorlanan genç kızın Arda nehrinde intihar etmesi “ Arda Boyları “. Çocuk doğuramadığı için kocası tarafından üzerine kuma alınmak istenen kadının dramı “ Aktaş Diye Belediğim “

Bulabildiğim örneklerden sadece bazıları; yaşananlar ve ortaya çıkan sesler, sözler, ağıtlar ve türküler.Mengenli olarak kültür değerlerimize sahip çıkmalıyız, tüm kültürlerden haberdar olmalı, okumalı, dinlemeli ve düşünmeliyiz. Çünkü ne tür müzik olursa olsun içinde acı, mutluluk, sevda, ayrılıkla bir emek ve mutlaka bir kültürü vardır.Asıl olan da bize devir edilen ortak değerlerimizi korumak, Mengen’in övünç kaynaklarını yükseltmek bunun için çalışan herkese ve birbirimize destek vermek görevimiz olmalı.

 
Toplam blog
: 62
: 690
Kayıt tarihi
: 04.01.07
 
 

Aşçıları ile ünlü Mengen doğumluyum. Beden Eğitimi Öğretmeni, güzel sanatlara ilgili, sporu mesle..