Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '09

 
Kategori
İstanbul
 

Turkuvaz' Medya'da grev ve güzel 10' lu

Turkuvaz' Medya'da  grev ve güzel 10' lu
 

Express dergisinin kapağı


ATV ve Sabah gazetesinin bağlı bulunduğu Turkuvaz Medya Grubundaki GREVİ duymuşsunuzdur. Bugün 10 günü doluyor grevin. Bin kişinin çalıştığı iş yerinde greve soyunan 10 kişinin tutunamayacağını düşündüler baştan. Ama 10. günü doluyor grevin. Pek çok kuruluş ve sendika bu grevi desteklerken*, büyük basında bu GREV kararı ve haberleri cılız bir şekilde yer aldı. Demokrasi sözcüğüne pek düşkün olan bazı çevrelerin sesleri nedense çıkmaz oldu.

Bizim bloglarda durum nedir tanrı bilir. Çünkü henüz bakamadım. Ancak bir özet vereyim istedim.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, 2007 yılında ATV ve Sabah başta olmak üzere grubun diğer şirketlerinde yetkili kıldığı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) , toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından GREV kararını açıkladı. Turkuvaz Medya Grubu , 13 Şubat'ta uygulamaya konan grev kararının ardından grevin 5. Gününde 10 basın emekçisinin iş akitlerini feshettiğini duyurdu. Turkuvaz'ın bu akitleri fesih uygulaması, grevde olan işçilerin iş akitlerinin fesh edilemeyeceğinden hukuksuzdu.** yasalarla bağdaşmıyordu.

Biliyorsunuz geçen Cumartesi saat 18.00 de Taksim'de meşaleli yürüyüş yapılarak greve destek verildi. Ayrıca 10 işçinin GREVE devam ettiği Balmumcu'daki ATV binasının önünde, hergün öğlen saat yarımda isteyen herkes grevcilere destek verebilecekmiş.

Express dergisi bugün piyasaya çıkan yeni sayısında 29 yıl aradan sonra ilk kez greve çıkan 10 gazeteciyi

"Güzel 10'lu" başlığıyla kapağına taşıdı.

Peki bu "Güzel 10"lu neler yaşıyor? Merak ediyorsanız öğlen saat yarımda Balmumcu'daki ATV binasının önüne gitmekte yarar olabilir.

Express'in röportajına başlamadan önceki giriş yazısından, kısa bir bölüm aktaralım:

29 YILDIR OLMAYAN OLDU: MEDYA ÇALIŞANLARI GREVE ÇIKTI

Güzel 10’lu

"Başbakanın deyişiyle “bizim Çalık”ın sahibi olduğu, bünyesinde Sabah, ATV ve başta Yeni Aktüel olmak üzere birçok dergiyi barındıran Turkuvaz Medya’da tarihî bir adım atıldı. 29 yıldır olmayan, olmasına ihtimal dahi verilmeyen oldu: 13 Şubat 2009’da medya çalışanları greve çıktı. Grevcilerin sayısı iki elin parmaklarını aşmıyor, ama olan oldu ve çok güzel oldu: Duvar çatladı, hak mücadelesi hayatiyet kazandı. Büyük medya istediği kadar görmezden gelsin, 12 Eylül’den beri adım adım örülen, 1990’lardaki sendikal temizlikle birlikte medya çalışanlarının neredeyse tamamını kuşatan duvar çatladı bir kere, o çatlak eninde sonunda onlara da sirayet edecek. Turkuvaz yönetimi, elinden geleni ardına koymadı, sendikalı sayısını 400’lerden 30’lara indirdi, toplu sözleşmeyi tıkadı, ama hak mücadelesini önleyemedi. Greve çıkan 10 Turkuvaz çalışanı, nicelikle ölçülemeyecek güzellikte bir ufuk açtı. Onları yalnız bırakmayalım, yanlarında duralım. Güzel 10’luya kulak kesiliyoruz..."*

diyor Express gazetesinin haberinde ama kusura bakmayın işim var. Gerisini de Express dergisinden okursunuz bir zahmet ya da gelip gözlerinizle görün artık saat yarımda Balmumcu ATV binası önünde.

http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=22300

http://bianet.org/bianet/kategori/bianet/111334/sabah-atv-basinda-20-yil-sonra-ilk-grev-karari

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=117476

http://www.tgs.org.tr/

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..