Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '07

 
Kategori
Eğitim
 

Türlü türlü öğrenme

Türlü türlü öğrenme
 

Öğrenmeyi bireylerde istendik davranışlar edindirme süreci olarak tarif edebiliriz. Aynı sınıfta buluna tüm öğrencilere aynı konular ve etkinlikler sunulduğu halde, geri dönüşümün tüm öğrencilerde aynı seviyede olmadığını öğretmenler zaman zaman gözlemlemiştir. Bu durumu Dr.Rita Dunn öğrenme türlerinin biyolojik ve gelişimsel boyutta kişisel özelliklere sahip olduğunu öne sürerek açıklamaya çalışmıştır. Gerçektende öğrenmede tek bir kuramdan yola çıkarak sonuca ulaşmak mümkün değildir. Ama öğrenme kuramının bu aşamaya gelmesi çok kolay olmamıştır. Tüm öğrencileri bir sınıfta aynı bilgilerle donatmaya çalışmak daha kolaycı bir yoldur. Bununda terk edilmesi zaman almaktadır. Biz bu gün duysal ve işitsel öğrenme türlerini ele almaya çalışacağız.

Duyusal Öğrenmede kendi arasında, görsel, işitsel, devin duyusal ve dokunma olarak ayrılmaktadır. Bunlar bir konuyu öğretmenin anlatması yerine, göstermesini tercih ederler. Bazıları materyalleri dokunarak öğrenirler, bazıları vücutlarını kullanarak, mim, drama ve alan gezisi gibi yollarla öğrenebilmektedir.

İşitsel Öğrenmede ise öğrenciler tam tersine sözlü açıklamalara ihtiyaç duyarlar. Bizim anlattıklarımız öğrenme türlerinin sadece özetininde özetidir. Konu ile ilgili olarak kaynakları edinip okuyabilirsiniz. Şunu da unutmayalım her öğrencinin kendi öğrenme stili bir başkasından farklıdır.

(Eğitim Ajandasının 2005–2006 sayısını kaynak olarak kullandım.)

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..