Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '12

 
Kategori
Turizm
 

Türsab Hapishanesi

Türsab Hapishanesi
 

TÜRSAB HAPiSHANESiNE "HOŞGELDiNiZ"       

Prof. Dr. Kızılot, "TTK yürürlüğe girdiğinde hapse girmeyecek şirket yöneticisi veya normal vatandaş kalmayacak" dedi. 

Değerli Hocam Kızılot, 

Müsade edin, öncelik bizde. Çünkü yeni ticaret kanunu en çok biz turizmcileri zorlayacak. Şöyle ki;        

Turizm firmaları marketler gibi günlük sabit bir "turn over"'a sahip değildirler. Ne aldıkları malı aynı gün içerisinde satabilirler, ne tekstil, gıda veya diğer sektörlerde görüldüğü gibi düzgün bir ciro grafiğine sahiptirler.

Seyahat acentaları, sezona göre hareket etmek zorunda ama bunun için aylarca hazırlık yapmak durumundalar.

Bu sektör, en ufak global dalgalanma, ekonomik kriz, siyasi çalkalanma veya doğa felaketlerinden "öncelikli" olarak etkilenmektedir.

Ayrıca, size de soralım hocam; Hangimiz yemeden, içmeden kesebiliriz, hangimiz çocuğumuzun okulundan, evin diğer ihtiyaçlarından feragat edebiliriz? Hepimiz giyinmek, kuşanmak zorundayız, hatta eğlence, sinema v.s den de kesmeyiz. Arabamızdan, cep telefonumuzdan asla vazgeçmeyiz. Ancak ilk vazgeçeceğimiz her zaman TATiL olmaktadır.

Bilir misiniz ki, sayıları 6500'ü bulan Seyahat Acentalarının bir kısmı yurtdışı bir tur operatörünün taşeronluğunu yapmaktadırlar. Yani yurtdışı firma otel, uçak ve otobüs ile kendisi anlaşmıştır. Türkiye'de sadece bir "gözlemci" ihtiyacı vardır ki otelde sorunlarını Türkçe halletsin, ekstra turlarda yardımcı olabilsin.

Birçok seyahat acentası ise sadece %4 ila 5 komisyon karşılığı büyük tur operatörlerinin turlarını satmaktadırlar. 

Bir çoğu sermaye birikiminden yoksun olan diğer seyahat acentaları ve sahipleri ise, turizmin olmazsa olmazı on binlerce hatta yüz binlerce TL tutan otel, uçak v.s. "ön ödemelerini" kendi özel hesaplarından veya borç ile yapıp, ancak satış dönemine geçildiğinde bu açığını, borcunu kapatabiliyor. Bu süre bazen bir kaç ayı bulabiliyor.

Şimdi ise; yeni Türk Ticaret Kanunu gereği şirketlerde bu tür para giriş çıkışı imkansız hale gelecek. Şirketler "gerçek" sermaye artırımında bulunmak zorunda kalacaklar ve oyüzbinlerce TL'sını kendi mal varlıklarını bozdurarak (ev.v.s.) atıl halde aylarca şirketlerinde tutmak zorunda kalacaklar. Tabi mal varlıkları varsa...
         
Zaten 2 veya 3 kişi çalışan bu şirketlere yeni TT kanunu ile, şirket hesabında tüm bu ödemelere yetecek kadar nakit bulundurma ve asla şahsi ihtiyaç için dokunamama, içeride muhasebeci bulundurma, günlük defter tutma, denetmene senelik 10.000 USD ödeme gibi yükümlülükler getirirsek "sen kapat bu dükkanı" demek zorunda kalırız ki, son durum onu gösteriyor.

Şirketlerin maliyetlerini satışa çıktıkları an belirtmek zorunluluğu ise; maliyetleri günlük, hatta uçak gibi bazı girdileri anlık değişebilen sektörümüzde biraz zor gözüküyor. Ortalama kar marjı içerisinde satış fiyatını belirleyebiliriz ancak turizmde maliyeti çok önceden belirlememiz imkansız. Ör. Kıbrıs Turu için operasyon anında uçağı THY ekranından görüp 80 TL yazacağız, tur kalkarken 280 TL'ye bilet alacağız. Sonra da maliyeyi yanıltmaktan THY değil biz hapse gireceğiz. Müze biletini bugünkü bakanlığın bildirdiği fiyatı ile maliyete yazacağız, bakanlık sezona 3 gün kala müze fiyatını 2 katına çıkaracak ve biz hapse gireceğiz. Rehber, Otel, Otobüsçü fiyatını arttıracak biz hapse gireceğiz.

Reva mı bu?

ÖNERi;

Dostlar;
Biz seyahat acentaları olarak geçtiğimiz Türsab genel kurulunda "Türsab gökdeleni" yaptırma izni için karar almıştık. Önümüzdeki genel kurulda ise Turizmcilere özel "Türsab hapishanesi" yaptırma izni için karar alalım. Bu iş bitsin.
Kabul edenler?  Etmeyenler?

Kabul edilmiştir !

Yaz kızım, Türsab gökdeleninin şimdilik giriş, 1. ve 2. katlarının idareye ayrılmasına 3. kattan 52. kata kadar 6.500 kişilik hapishane ve gözlem evi olarak kullanılmasına...

Başkan Başaran Ulusoy

Sevgilerimle
baracuda_cem
 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..