Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '17

 
Kategori
Beslenme
Okunma Sayısı
188
 

Turşunun zararları

Turşunun zararları
 

görsel netten alıntı


Mide rahatsızlıklarım olduğu halde turşuyu çok seviyorum ama fazla yememeye özen gösteriyorum. Turşunun yararları olduğu gibi zararları da vardır, ne yazık ki her yemekte turşu tüketen yakınlarımız çoğunlukta. Hele kış aylarında sofralardan turşu eksik olmuyor ama her şeyin azı karar çoğu zarar. Bu konuda araştırmalar yapıp yazıları inceledim ve doktor akrabalarımdan aşağıdaki bilgileri öğrendim işte o bilgiler, sağlıklı mutlu kalmanız dileği ile sevgi ve saygılar.

NAHİDE ÇELEBİ

Turşunun zararlarını anlamak için, öncelikle yapılış aşamasında kullanılan malzemeleri iyi bilmek gerekir. Bir ürünü uzun süre bozulmadan saklamak için turşu da dâhil birçok konserve üründe kullanılan başlıca madde tuzdur. Böbreklerin idare edebileceğinden fazla tuz ya da turşu gibi tuzlu gıdalar tüketmek kan basıncını yükselterek yüksek tansiyona neden olur. Halk arasında tansiyonu düşen kimselere turşu suyu içirildiğini duymuşsunuzdur, işte tansiyonu düşen kişiye turşu suyu verildiğinde tansiyonu normale çıkarken, normal bir insan turşu tükettiğinde tansiyonu yükselir. Kan basıncının yükselmesi ile damarlar elastikiyetini kaybederek plak adı verilen yağ tabakaları oluşur ve durum damar sertliğinin birincil nedenidir. Sürekli turşu tüketen bir kişi de, Hipertansiyon görülme olasılığı da artacaktır. Sürekli turşu tüketiminin bir diğer zararı ise, vücuttaki insülin direncini arttırdığından şeker hastalığına yol açmasıdır. 

Turşunun zararları arasında sayılabilecek bir diğer sıkıntı ise, fazla sodyum alımına bağlı olarak ortaya çıkan böbrek hasarıdır. Turşu tüketimiyle birlikte böbreklerde biriken sodyumu dengelemek için vücudun su ihtiyacı artar. Böylelikle aşırı susama, böbreklerin aşırı çalışması, ishal ve mide krampları ortaya çıkar. Turşunun içinde bol bulunan sodyum, idrara kalsiyumun karışmasına neden olarak böbreklerde taş oluştururken kemiklerin yeterli kalsiyum almasını engeller.
Kalsiyum alımının engellenmesi ile kemik kütlesi kaybolmaya başlar ve kemiklerde gözenekler oluşur. Uzun vadede ise kemik erimesine, vücudun elektrolit ve hormon dengesinin bozulmasına yol açar. Turşunun içerisindeki tuz, uzun vadede üst sindirim sisteminde de tahribatlara neden olarak mide ve on iki parmak bağırsağı ülserine neden olur. Kalp krizi ve felç riskini arttırır. 

Turşu yapımında kullanılan bir diğer etkin madde ise sirkedir. Birçok faydası olan sirke de uzun süreli kullanımlarda mide ve yemek borusunda yanmaya neden olarak reflü hastalığını tetikler. Hormon ya da kolesterol ilaçları kullanan kişilerin ise ilaç kullanmadan önce ya da kullandıktan sonra turşu tüketmesinin olumsuz sonuçlara neden olduğu rapor edilmiştir. Hamile kadınların özellikle hamileliğinin son üç ayında turşu tüketimlerine dikkat etmeleri çok önemlidir. Hamileliğin son aylarında ortaya çıkan tansiyon sorunu turşu tüketimi ile birlikte önemli sıkıntılara yol açabilir. 

Tabi bunlar doğal fermante edilmiş geleneksel usullerle hazırlanan turşuların zararları olmakla birlikte ısıl işlem görmüş hazır turşular sağlıklı mineralleri de öldürdüğünden çok daha fazla hasara neden olmaktadır. Modern yöntemlerle hazırlanan turşular ısıya duyarlı B ve K vitaminlerini yok eder.  Bu yüzden hazır satılan turşulardan uzak durmak en iyisidir. Unutulmamalıdır ki az miktarda tüketilen geleneksel turşular birçok yarar sağlarken sürekli turşu tüketmek uzun vadede birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu yüzden her şeyde olduğu gibi turşu tüketiminde de aşırıya gidilmemeli, hazır satılanlar ise hiç tüketilmemelidir. 

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Çok değerli bir sağlık yazısı, elinize sağlık Nahide hanım. saygılar

Canan gökdemirel 
 09.03.2017 17:34
Cevap :
Canım değerli yorumunuza çok teşekkür ederim sevgilerimle öptüm.NAHİDE ÇELEBİ  10.03.2017 13:46
 

Suyunun tuzu seyreltildiğinde sirke ile yapılan turşular ılımlı yemek koşuluyla faydalı Nahide hanım, her şeyin azı karar çoğu zarar. Büyüklerimiz kış boyu salata niyetine turşuyu sofralarından eksik etmezlerdi hele bulgur pilavının yanında, ohhhh, ne lezzetlidir. Eski günlere götürdünüz beni, hamam sefası yapardık da ailece, arada göbek taşında turşu aman, yeme de yanında yat derler ya, işte öyle, selamlar ve sevgiler Nahide hanımcığıma...

Yurdagül Alkan 
 19.02.2017 14:57
Cevap :
Sevgili Alkan! Turşunun yararları olduğu gibi bazı hastalara zararı da var. Eşim de çok seviyor. Senirkent'ten özel yapılmış ev turşusu gönderiyor akrabaları çok seviyor ama ben yiyemiyorum.Değerli yorumunuz için teşekkürler selam ve sevgilerimle öptüm sizi.NAHİDE ÇELEBİ  20.02.2017 16:51
 

Kıymetli Nahide Çelebi; Turşuyu oldum olası hiç sevmem,olduğu yerde dahi oturmam, yiyenleri de seyretmem.Ne çare ki evden de eksik olmuyor.Saygılar sunuyorum.Sağlık ve mutluluk diliyorum.

Mehmet Burakgazi 
 18.02.2017 14:52
Cevap :
Sayın Burakgazi, Değerli Dostum! Turşunun yararları olduğu gibi zararları da var. Her şeyin azı karar çoğu zarar demişler.Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.Selam sevgi ve saygılar size ve değerli ailenize. Sağlık ve mutluluklar.NAHİDE ÇELEBİ  18.02.2017 19:07
 

Nahide Hanım, neyin nasıl yapıldığını görmediğimiz için kara kucak yaşayıp gidiyoruz. Sağlık esenlikler diliyorum.

Şahin ÖZŞAHİN 
 17.02.2017 20:54
Cevap :
Sayın Özşahin! Turşunun yararları olduğu gibi zararları da var. Evde kendi elimizle yaptığımız turşular daha güvenli.Teşekkürler selam sevgi ve saygılar.NAHİDE ÇELEBİ  17.02.2017 22:39
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1568
Toplam yorum
: 9035
Toplam mesaj
: 138
Ort. okunma sayısı
: 893
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster