Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
12256
 

Türünün en iyisi Çine köftesi

Türünün en iyisi Çine köftesi
 

Ülkemizin bilinen meşhur köfteleri Sultanahmet, Akçaabat, İnegöl ve Tire köfteleri olarak bilinir. Biz Aydın Çineliler olarak bu yorumlara güler geçeriz. Çünkü bu ülkenin en güzel köftesi Çine’de yapılır. Diğer köfteleri tatmış biri olarak buyurun hodri meydan. Diyeceksiniz madem çok güzel bizim niye haberimiz yok? İşte sebebi:

Çine köftesini merhum Tahsin Işık ve babası 1900’lü yılların başında icat etmiştir. Gerçektende değişik bir tat yaratmak için uzunca ve zahmetlice denemeler yapmışlar ve bugün yediğimiz köfteyi yaratmışlar. 1930 yılında ilk köfte lokantasını açmıştır. Halen biri Çine’de şehir içinde biri de Muğla yoluna doğru iki işletmeyle faaliyetine devam etmektedir..

Tahsin Işık bu müthiş lezzetin sırrını herkese vermemiştir. Halen bu köftenin yapılışını bilenler 50’yi geçmez. Onlarda Tahsin Işık’ın akrabaları ve yanında çalışan personeldir. Eğer yolunuz Çine’ye düşerse bir köfte lokantasına girerseniz lokantanın sahibinin mutlaka Tahsin Işık ile ya akrabalığı ya da onun yanında çalışmışlığı vardır.

İlçemiz geleneklerine bağlıdır. Efelik olgusunun en önemli esaslarından biri ağzını tutmaktır. Tahsin Işık’ta bir nevi o kültürle yetiştiği için köftesinin sırrını 50 yıllık müşterilerine bile söylememiştir. Halen ilçede bulunan köfteci esnafı bu köftenin sırrını kimseye söylememektedir.

Bizlere de köftenin sırrının geyik muhabbetini yapmak düşmüştür. Kendi aramızda tartışmalarımızda köftenin lezzeti için, baharat olabileceği, kırmızı toz biberle kıymanın karışması, etlerin sinirlerinden ayıklanıp öyle kıyma yapılması, elma sirkesiyle karıştırılması, ızgaranın yüksekte olması gibi birçok tahminde bulunmamıza rağmen hepsinde yanıldık. Bir arkadaşımın babası tesadüf eseri nasıl yapıldığını öğrenmiş. Çok zahmetliymiş ama hijyen açısından bir sorun yok.

Gerçekten de gelenekçi bir yer olan Çine, Marmaris, Fethiye gibi turistik ilçelerin güzergahında olmasına rağmen bu imkanları değerlendirememiştir. Nihayet 2000’li yılların başında peşpeşe yol üstü lüks köfte ve çöpşiş lokantaları açılmıştır. Tahsin Işık, Köfteci Dede, Kasap Mehmet Zengin ve adını hatırlayamadığım birkaç tane daha güzel lokanta vardır. Yaz günleri tatilciler tarafından bu lokantalar tıklım tıklım doldurulmaktadır. Biz arkadaşlarla gittiğimizde tatilcilere üzülüyoruz. Çünkü onlar çöpşiş yiyorlar. Köfteyi denemiyorlar. Ege’de çöpşişin meşhur olduğu gibi bir önyargı ile geldiklerinden içlerinden pek azı köfte yer.

Çine köftesinde bir porsiyon 100 gramlık kıymadan yapılan sekiz adet köfteden oluşur. Şehir içinde taze ekmek yanında verilirken yol kenarındaki lokantalarda kızartılmış ekmek, lavaç yanında verilir. Ayrıca domatesler kızartılarak verilir ki ben tavsiye etmem çünkü taze domatesin çıkan suyu ile köftenin suyu karışınca başka bir lezzet oluşur. Fiyatı ise 3, 5-4 YTL arasındadır ki gayet ucuz. Yol kenarındaki lokantalarda fiyat şişirme olayları kesinlikle yapılmaz bu da köfte yemek için iyi bir sebep.

Yaz tatilinde Fethiye ve Marmaris’e gidecekler için kesinlikle boş geçmeyin derim. Bodrum’a gideceklere ise Söke üzerinden gitmeyip Aydın-Muğla karayoluna girerek köfteyi tatmalarını öneririm. Sonra Yatağan içinden Bodrum’a gidebilirler. Yol fazla uzamaz.

Beğeneceğinizden eminim. Yedikten sonra merhum Tahsin Işık için teşekkürü unutmayın.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Yazarın aksine, yolculuğunuza Söke üzerinden, İzmir-Aydın otoyoluna girerek rahat bir şekilde devam etmenizi öneririm. Ayrıca Yatağan termik santralinin yakınından geçerken zehir solumayı, tahmin ediyorum ki, kimse istemez.

Ege E 
 28.06.2010 9:00
Cevap :
Okurun aksine Yatağan'da bacalara filtre takıldı zehirli hava yerini temiz havaya bıraktı:) Yollara gelince Yatağan girişine yonca yapılmakta olup Milas karayolunun 2011 yılında duble olmasıyla birlikte yolculuklar daha konforlu olacaktır.  29.06.2010 0:12
 

Emek hırsızları yazıyı almışlar kendi yazılarıymış gibi göstermişler. Bir de Vikipedi'ye vermişler.

Eşit Ağırlık 
 09.12.2009 23:04
 

selamlar öyle güzelanlatmışsınız ki gecenin bu vaktinde canım çekti. En kısa zamanda İzmir2e geldiğimde mutkala uğrayıp Çine'ye deneyeceğim. Teşekkürler. Sevgiler..

İzmirli:) 
 25.04.2007 2:48
Cevap :
Pişman olmayacaksınız. Ben de gurbetteyim. İnsan Ege mutfağını özlüyor. Karadeniz pidesi, Akçaabat köftesi gibi bizim oralarda yapılanlardan daha lezzetsiz yemekler iyi pazarlama sayesinde çok ünlü. Saygılar bizden afiyet olsun.  25.04.2007 15:19
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
 
Toplam blog
: 153
Toplam yorum
: 850
Toplam mesaj
: 159
Ort. okunma sayısı
: 2156
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

1975 Aydın doğumluğum, bir Ege sevdalısıyım. Dostluğa, arkadaşlığa önem veririm...

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster