Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '07

 
Kategori
Tarih
 

Turva atı nereye koşuyor?

Turva atı nereye koşuyor?
 

Truva. Günümüzde Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Hisarlık Köyü’nün bulunduğu yerde, İlkçağ’da kurulmuş bir şehir...

Truva bundan yüzyıllar öncesinde İlior şehir devletinin başkentiydi. Kral Priamos devrinde Midilli’den Frigya’ya ve Çanakkale Boğazı’na kadar geniş bir alanı kapsayan uygarlığın göz alan mücevheriydi.

Kaynaklara göre Priamos’un oğlu olan Paris, bir gün Sparta Kralı Menelaos’a misafir gider. Sparta kralının güzeller güzeli karısı Helene’ye çarpılır. Helene’yi kandırıp gemisiyle Truva’ya kaçırır. Bunun üzerine, Spartalılarla Truvalılar arasında tarihin en ünlü savaşlarından biri başlar. On yıl süren bu çetin savaşı Spartalar gizlice bir hileyle kazanırlar. İşte bu hile, yazımızın da konusu olan ve yazının içinde dört nala koşacak olan Truva Atı’dır!

Yunanlı şair Homeros bu olayı İlyada adındaki eserinde yazacak ve hem kendisi hem de Truva Atı’nı unutulma engellerinden aşıracaktır!

Ancak yüzyıllar boyu toprak altında düşlere dalan Truva, 19. yüzyılda başka bir düşçü olan arkeolog Heinrich Schliemann tarafından girişilen kazılar sonunda meydana çıkarılır. Kazılarda Truva’da üst üste kurulmuş, yedi ayrı kültürü temsil eden dört mimari katın oluşturduğu dokuz yerleşme belirlenmiştir.

Truva’daki en görkemli mimarlık kalıntıları, Tunç Çağı’na ait surlarla çevrile gelmiştir. İlk Tunç Çağı’nda düzgün taşlarla örülmüş olan Truva surları, Orta Çağ’da belirli aralıklardaki büyük burçlarla sağlamlaştırılmıştır.

 
Toplam blog
: 353
: 3712
Kayıt tarihi
: 28.02.07
 
 

"29 Temmuz 1980’de İstanbul’da doğdu. Celal Bayar Üniversitesi, İşletme mezunu. Şiir, deneme, öykü, ..