Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

TÜSİAD'ın anayasa taslağı ve halk oylaması

Bugünkü gazetelerde TÜSİAD' ın anayasa taslağı hazırladığına dair haberler ve yorumlar vardı. 

TUSİAD yürürlükteki mevzuatımıza göre anayasa taslağı hazırlayabilir mi?Sözkonusu anayasa taslağını kim ya da kimler kaleme aldı? 

TÜSİAD üyeleri bir araya gelip, Meclis' in işleri yoğun, bizim de ülkemizedir katkımız olsun diye lokallerinde bizzat kendileri mi kaleme aldı? 

Ya da ücretli anayasa uzmanlarına mı hazırlattırıldı. 

Seçime birkaç ay kala neden böyle bir anayasa taslağı hazırlanmasına ya da hazırlattırılmasna ihtiyaç duyuldu? 

Önümüzdeki günlerde gündemi meşgul edecek, lehinde ve alyhinde tartışmaların yapılacağı görülmektedir. Derneğin tüzüğünde devletin kanunları, kararları, yönetmelikleri ile ilgili taslak hazırlama, öneri sunma, yürürlükteki kanunların iptalini isteme gibi bir madde olduğuna ihtimal vermiyorum. 

TÜSİAD' ötedenberi ülke yönetiminde etkin, siyasetine müdahale ettiği bilinmektedir. Yaşadığımız şehirlerde faaliyet gösteren derneklerin isimlerine baktığımızda faaliyet alanları belli olmaktadar. Akçakoca Turizmi Geliştirme Derneği, Karslılar Yardımlaşma Derneği gibi. TÜSİAD' ın isim açılımına baktığımızda faaliye alanında belirsizlik görülmektedir. Sadece Sanayici ve İşadamları Derneği denilince faaliyeti hakkında bir bilgi edinemiyoruz. İşadamları dayanışma veya işadamları briç oynama, işadamları musiki derneği gibi bir çağraşım yapmamaktadır. 

Anayasa tartışmalarında sık sık konsessüsle yapılmalı şeklinde görüşler öne sürülmektedir. Madem böyle değerli bir çalışmayı milletimize açıkladınız, neden işçi sendikalarıyla, memur sendikalarıy birlikte hazırlamak varken tek başınıza hazırladınız. Darbe anayasası diye yıllardır eleştirilen bugünkü anayasanın yerine holding anayasası mı millete dayatılacak. 

Bilindiği gibi anayasalar halk oylamasına bütün maddeleriyle birlikte sunulmaktadır. Bu maddelerin içinden vatandaş uygun görmediği bir maddeyi veya maddeleri de onaylamak zorunda kalmaktadır. Halbuki mecliste her kanun maddesi ayrı ayrı görüşülmekte ve oylanmaktadır. Anayasa halk oylamasında vatandaş her maddeye ayrı ayrı evet ya da hayır diyebilmelidir. 

Kanunlar ayrımcılık gözetmeden herkese eşit uygulanmalı, imtiyazlı kişi ve grup oluşmasına yada oluşturulmasına olanak tanınmamalıdır. 

24/03/2011 

 
Toplam blog
: 491
: 222
Kayıt tarihi
: 15.03.11
 
 

A.İ.T.İ.A Yönetim Bilimleri Fakültesini bitirdim. Kütüphaneci ve Maliyeciyim. Emekli oldum. İlgi al..