Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '11

 
Kategori
Siyaset
 

Tut kelin perçeminden…

Tut kelin perçeminden…
 

2011 yılına girmesine girdik de, değişen bir şey olmayacağı daha ilk günden görülüyor. Birileri sanki insanlarla alay etmek için her fırsatı değerlendirmek için yönetime gelmiş. CMK’nın tutukluluk süresini sınırlayan 102. maddenin yürürlüğe girmesiyle, kamu vicdanını yaralayan suçları işleyen sanıkların tahliyesi konusu kellerin bile saçlarının dikilmesine neden oldu. 

Bu ülkede bilindiği üzere bir Adalet Bakanlığı vardır. Yanlışsam düzeltin, bilindiği kadarı ile bu bakanlığın başta gelen görevlerinden biri de yeterince hâkim, savcı ve diğer görevlileri temin edip insanların haksız yere uzun süreler tutuklu kalmasını önlemektir. 

Gine bizim eski küflenmiş bilgilerimize göre geciken adalet adalet değil, adaletsizliktir. Bu sorun çok uzun zamandan beri devam ede gelmektedir. Bizim eski iktidarları, koca koca partileri sandığa gömmemizin bir nedeni de bu adaleti zamanında tecelli edebilecek bir yola sokmamalarıdır. 

Peki, şimdi ne oldu? Önceden çıkmış bir kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte hakkında 90 yıl hapis istenen birçok kişiyi öldürmüş kişi yargılanması hala bitmediği için serbest kalacaktır. Bunun adına da adalet denecektir. Öte yandan hiçbir şiddete karışmamasına rağmen 10 yılı aşkın süredir tutuklu olanların olduğunu öğreniyor ve kel kafamızdaki saçların bir kez daha dikildiğini hissediyoruz. 

Cezaevlerindeki 57 bin tutuklulunun yaklaşık 5 bin 200 ‘ü özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargılandıkları için kanundaki süreler 2 kat uygulanıyor. Yani genel ağır ceza mahkemelerinde yargılananlardan 5 yıldır tutuklu olup da hakkındaki dava sonuçlanmayanlar tahliye olurken özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde ancak 10 yıldır tutuklu olup da davası bitmeyenler tahliye olabiliyor. 

İnsan haklarına tamamen aykırı bir şekilde geçmişte görev yapan Devlet Güvenlik Mahkemelerinin adı değiştirilip özel yetkili mahkemeler yapılarak uygulanan bu durum terörün başka bir uygulamasıdır.. 

Bir tarafta eli kanlı katiller, tecavüzcüler, her türlü insanın niteliğini düşünmeyi bile istemediği suçlardan tutklu olanlar salıverilecek, öte yanda hiçbir şiddet ve cebir eylemine katılmamış, sırf iktidarı mutlu etmek amacı ile tutuklanıp bu özel mahkemelere gönderilenler yıllarını hiç uğruna tutuklu geçireceklerdir. 

Bu durumlara sekiz yıllık iktidarları boyunca önlem almayan, işlerine gelen her konuda AB normlarını uygulayan ama bu konuda kılını bile kıpırdatmayan, tam tersi tutumları ile destekleyen iktidar mevcut garabetin en büyük suçlusudur. 

Hal böyle iken Adalet bakanının çıkıp inceleme başlatıyoruz açıklaması ise tam bir dalga geçmektir. Birçok insan adına ben soruyorum. Olaylar bu noktaya gelirken siz neredeydiniz? Sanırım HSYK yı, Anayasa mahkemesini kendi özel mahkemeleriniz yapmak için harcayacağınız çabayı bu konuya harcasaydınız, yeni yılın ilk gününde insanları bu kadar üzmeyecektiniz. 

Bu yazı ile kararı asla eleştirmiyoruz. Mahkeme yargılamayı tamamlayamıyorsa serbest bırakmalıdır. Ancak yargılamanın bu kadar uzamasına sebep olan durumlar için iktidar sorumludur. Bu gün salıverilecek olan ağır suç ile yargılananlar da, hiçbir ciddi suçu yokken yıllarca tutuklu kalanlar içinde sorumlu hükümettir. İnsanların vicdanını rahatlatmak sanırım seçim meydanlarında hamasi nutuklar atmaktan zordur. 

Gemlik, 2011  

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..