Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '12

 
Kategori
Eğitim
 

Tutar mı tutar valla

Tutar mı tutar valla
 

alıntıdır


Gün geçmiyor ki yeni bir değişiklik olmasın eğitim sistemimizde. Biz eğitimciler bile yetişemez olduk bu değişime. Duyunca ‘Bu da nerden çıktı?’ diyoruz ilk başta. Sonra ‘Ya öyle tepeden inme değildir herhalde, araştırıp soruşturmuşturlar, ona göre karar vermişlerdir büyüklerimiz’ diyerek geçiyoruz kenara. ‘Seçme’ hakkımız olmadığı için, ‘geçme’ hakkımızı kullanıyoruz böyle durumlarda.

Daha 4+4+4’ün şokunu atmadan kılık kıyafet yönetmeliği de değişti bir anda. Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisede kılık kıyafet serbest bırakıldı. ‘Hayda! Bu da nerden çıktı şimdi?’ demedik tabi ki. Malum büyüklerimiz bunu yapmadan önce enine boyuna düşünmüş, incelemiş, ona göre adım atmıştır kuşkusuz. Ben de bu konuda naçizane fikirlerimi paylaşmak isterim sizlerle.

Okullarda serbest kıyafet uygulaması pek çok yönüyle ele alınması gereken bir konudur.

Öncelikle tek tip kıyafet öğrencilerde farkındalık yaratması açısından önemlidir. Serbest kıyafet uygulamasında bu farkındalık ortadan kalkacaktır. Okulda ve dışarıda giydiği kıyafet arasında bir fark olmayacağından okul ortamının ciddi havasından uzaklaşılacaktır.

Tek tip kıyafet uygulamasında öğrencilerin gelir düzeyleri arasındaki farklılık ilk bakışta belli olmaz. Herkes aynı kıyafeti giymek zorunda olduğu için çocuklar bu noktada birbirleriyle rekabet etmezler. Ancak serbest kıyafet uygulamasında dar gelirli ailelerin çocukları diğer arkadaşlarıyla rekabet etmek isteyeceklerdir. Rekabet edemeyecek düzeyde olan öğrencilerde okula devam süresi azalacak, yer yer örgün eğitimden kopmalar olacaktır.

Serbest kıyafet her ne kadar yönetmelikte açıklanmışsa da suistimale açıktır. Öğretmen ve öğrenciler sık sık karşı karşıya gelecek, okullardaki çatışma ve kargaşa artacaktır.

Öğrenciler bilimi, teknolojiyi takip etmek yerine modayı takip etmeye başlayacaklardır.

Bu uygulamanın olumlu yönleri yok mudur? Vardır elbette. Kıyafetteki özgürlük çocuğa özgüven kazandırır, kendini daha iyi ifade etmesini sağlar. Ankara’nın Çankaya’sında tutar mı tutar valla.

Sonuç olarak yönetmelik resmi gazetede yayınlandı. Önümüzdeki yıldan itibaren(2013-2014) uygulanmaya başlanacak. Bekleyip göreceğiz neler olacağını.

Sorun, çözümü görememelerinde değil, sorunu görememelerinde…      G.K. CHESTERTON

SAYGILARIMLA…

 
Toplam blog
: 22
: 984
Kayıt tarihi
: 08.06.12
 
 

1987 Rize Hemşin doğumluyum. KTÜ - Sınıf Öğretmenliği mezunuyum. Halen Rize- Kalkandere'de Sı..