Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

tutkulu bir sevda

Dünyayı kasıp kavuran hareketlerin bileşeni olan dansın tutkunları, adım adım tüm kıtaları geziyor. Break – dance’dan samba’ya, hip-hop’tan twist’e kadar bütün danslar dünyayı arşınlıyor.

Hayatımız boyunca yaşadığımız her olayı dansla kutluyoruz. Doğumlarımızı, ölümlerimizi; flört edişimizi, Tanrı'ya yalvarışlarımızı; ruhlarımızı, dileklerimizi danslarla ifade ediyoruz. Ana rahmindeki ilk tekmeyle atılan hareketimizle başlayan figür kombinasyonu son nefesimize kadar devam eder. Bedenimizin günlük hareketlerine, çevremizdeki ses karmaşasına gösterdiğimiz uyumlar belirtiyor ki, farkında olmadan dans ediyoruz. Klavye başındayken parmaklarımızın hareketleri, konuşurken dudaklarımızın kıpırdanışları bunların sadece birer kanıtlarıdır. Bedenlerimizle beraber yüreğimizi de kullandığımız dansı, Antropolog Judith Lynne Hanna ‘Dans, bedenin ifade tarzıdır.’şeklinde açıklıyor. Her türlü duygumuzun dışa vurumudur.

Dans bazı dinlerde yasaklanacak kadar ahlaksızlığı doğurabilecek olarak algılanırken – Kanuni Sultan Süleyman’ın Fransa’ya tangoyu yasaklatması gibi – bazı dinlerde de kutsallık sayılabilecek kadar değerlidir.

Şu anda, dünyanın dört bir yanında sınırları zorlayan dans, bodrumlardan varoş mahallelerine, sahil kentlerinden balo salonlarına kadar her yerdedir. Hem de ne danslar... Swim, electric slide, polka, twist, vals, tarantella, harlem shake, shim sham shimmy, samba, salsa, çarliston, rumba, mambo, monkey, tango, frug, bomba, vals, cha cha, merenge, mazurka, konga, watusi, cabbage patch, hora, corn dance, fandango...

Dans güm güm atan bir kalbin ritmini, sessizliğin içindeki sükûneti ifade eder. Dans insana ait olan kutsallığın eylemidir. Anlatılamayanların simgesi; anlatılanların da rehberidir.

Dans yaşamın kendisidir!..

Kaynak: national geographic

 
Toplam blog
: 16
: 915
Kayıt tarihi
: 18.06.09
 
 

Beykent Üniversitesi Uluslararsı Ticaret bölümde okuyan lisans öğrencisiyim. Kendi bölümümle ilgili ..