Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '08

 
Kategori
Kitap
 

Tutkunun romanı Leyla Gencer

Tutkunun romanı Leyla Gencer
 

Aylardır, hakkında yazmak istediğim bir kitaptan bahsetmek istiyorum sizlere. Bugün haberlere göz attığımda, artık ötelemeye imkan olmadığını, aceleyle de olsa bu kitap hakkında iki satır yazı yazmam gerektiğini düşündüm. Çünkü, dünyaca ünlü opera sanatçımız Leyla Gencer'i kaybettik. Bu kitap da, onun hayatını anlatıyor.

Kitabı ilk okumaya başladığınızda, Zeynep Oral'ın farklı bir uslupla yazdığı satırlara alışmak kolay olmuyor. Ama kitabın içinde ilerledikçe, o satırlarlarda anlatılan, adeta uçurumun kıyısında durup da, her seferinde kendini boşluğa bırakırcasına ve sadece kendine söylercesine, dünyaca ünlü opera sahnelerini inleten, birçok şehirlerden akın akın insanları kendini izlemeye çeken tutkulu sesin azmine, aşkına, inadına tutuluyor insan.

Yurt dışında, sanat dünyasının acımasız çarkları arasında ezilmeden varlığını ilan etmeye ve tutunmaya çalışırken, ülkesinde de çalıştığı devlet tiyatroları sanatçılığı görevine, ayak oyunları ile son verilir. Ama asla kendi bildiğince ve tutku ile sahneleri inletmekten, azminden, hırsından vaz geçmez. Yurt dışında kalır, çok çalışır ve yönetmenlerle çatışacak kadar rolüne kendi yorumunu katmak ister her seferinde. Her aldığı rolü derinlemesine inceleyip, bütün detaylarıyla sahnede canlandırışı büyük ilgi uyandırır dünyada. Bu nedenle, o sadece sesi ile değil, sahnedeki duruşu ve mimikleri ile de bütün dünyayı kendine hayran bırakır.

Yurt dışında edindiği bu görkemli üne rağmen, ülkesinden gelen her sahne teklifine sıcak bakar ve koşa koşa gelip sahnede yerini alır. Yaşam adına, aşk adına, dostluk adına, tutku adına, inat adına daha bir sürü detay var kitapta.

İtalya'nın Milano kentinde cumartesi günü ölen ve kendi vasiyeti üzerine yakılarak, külleri Boğazın Sularına bırakılacak olan ve bu gün, Türkiye'de ilk sahne aldığı 693 kişilik opera sahnesinde, sadece 40 kişi ile anılan, dünyaca ünlü ve bir çok ödülün sahibi opera sanatçımız Leyla Gencer'in hayatındaki incelikler, bu kitapta tutkuyla okunuyor.

Bir arkadaşımdan ödünç alıp okuduğum ve beğendiğim bu kitaba sahip olup, kitaplığımızda bulundurmak istediğimde, piyasada bulamamıştım. Ben de eski kitapçıları dolaşıp sormuştum ve not bırakmıştım. Birisinden aylar sonra haber geldi. Bence kitaplıkta bulunması gereken bir kitap.


Resim kaynak:http://www.dogankitap.com/kitap.asp?id=231
 
Toplam blog
: 75
: 1357
Kayıt tarihi
: 27.12.06
 
 

Her daim doğa ile yaşayan biriyim.. Çünkü işim doğa ile iç içe olduğu gibi evimizde de doğa ile bera..