Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '20

 
Kategori
Deneme
 

Tutsaklık nasıl bir şey

            “Çağımızda insanın en büyük handikabı, iç ıstırabının gerçek kaynağı tutsaklıktır.  İnsan ruhu şu ya da bu döneminde şu veya bu şart çerçevesinde tutsaklığın demir kemendine yakalanmakta, ömür boyu halkaları gittikçe sıkışan bir zincire vurulmuş gibi kıvranıp durmaktadır.  Vücuda girdi yerden etkisini saatte bir mm hızla beyne doğru ilerlerken kuduz mikrobu gibi sabırlı, ısrarlı ve karalıdır bu tutsaklık ruhu. Böylesi bir ruh özgürlük adına ve uğruna, daha çok tutsaklaşacak, kurtuluş adına bir daha kurtulamaz hale gelecektir. Özürlüğü tutsaklık sanacak, tutsaklığı özgürlük. Yamuk bir adresten bakmaktadır dünyaya, doğru olanı yamru, yumru, eğri, eğri olanı dümdüz görecektir. Böyle bir insan kara inanç, kara duygu ve kara düşünceyi kirli bir yakıt bir alkol gibi damarlarına emer kolay kolay kurtulamayacağı bir sarmalın, yılankavi yivsetlerin içinde kaybolur.”

            İdeoojiler insanı boğan, özgürlüğünü kısıtlayan birer çelik prangadır. İnsanı anlamda gelişmeye asla müsaade etmezler. İnkişaf, değişen ihtiyaçlar, yeni düzen ve aşamalar asla onları ilgilendirmez. İnsan bir makine, robottur, ve yine insan tarafından oluşturulan bir yapay zeka ile ne kadar isterse o kadar düşünecek bir yaratıktır, eşyadır. İlk insan Homosapien’sin hiç gelişmemiş beynine ne program varsa, ne kapasite varsa o kadardır bu günün tutsak insanı.

            Oysa insan, düşünen karar verebilen, yaratan, onu dikte edebilen bir özellikte yaratılmıştır. Değişen ve gelişen şartları kendisi yaratır. Zaman ve zemine bağlı olarak daha mutlu olacağı şartları yaratır, önerir. Sürekli bir devinim içinde olan doğadan ayrı, bağımsız değildir insan. O da değişir, gelişir, yeni yeni şartlarda, yeni mücadele yöntemleri geliştirir.

            İdolojilerin kör bataklıklarından kurtulan insan daha bir insan olma adına sürekli yenilikler peşinde koşar. Amaç daha iyiye, daha güzele ve nihayetinde en güzele ulaşmaktır. İnsanın gayesi budur. İnsanı başka hiçbir amaç tutsaklıktan kurtaramaz.

            Nedir en güzel olan? Yüce yaradan!.. İnsan ancak ona ulaşmayı denerken mutlu olur ve tutsaklıktan kurtulur.

Metin TOPÇU

1.5.2020

 
Toplam blog
: 449
: 609
Kayıt tarihi
: 24.06.08
 
 

Rizede yayınlanan ilk renkli gazete ViraHaberin kurucusuyum 5 sene baş yazarlığını yaptım. İLESAM..