Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Tuvalet ahlakı

Tuvalet ahlakı
 

Çok farklı bir konuya değinmek istiyorum. Beni hoş karşılamayanlar olacak, hatta bu yazı blog tarafından bloke olacak gibi geliyor. Ama aslında çoğumuzun görmezden gelip n'olcak dediği, bazı zamanlar umursa(ya)madığı bir konuya; taharet olayına değineceğim...

Her aile çocuğuna tuvalet eğitimi ve alışkanlığı veremiyor. Alışkanlıklar toplumdan topluma değişiklik gösterebileceği gibi, aynı toplum içindeki kültürlerde de farklılıklar bulunuyor. Genel çerçevede tuvalet temizliği şöyle yapılır:

Alaturka tuvalet için:

Her iki ayak tuvalet taşının iki yanında bulunan yerlere konur iki delik karşılıklı hizlanır ve direk deliğe doğru ihtiyaç giderilir. İşiniz bittikten sonra su ile bolca temizlenir. Bu nokta bayanlar için önemli. Temizliği yaparken arkadan öne değil, önden arkaya doğru yıkayıp daha sonra nem kalmayacak şekilde iyice temizlemek gerekir. Arkadan öne doğru yapacağınız temizlikte anal bölge florası vajinaya itilerek enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Nemli bırakmanız durumunda ise mantar enfeksiyonları rahatsız edecektir. Tuvaletten çıkarken sifon çekilir ve hatta üzerine de her ihtimale karşı su dökülür.

Alafranga tuvalet için:

Alafranganın toplu yaşam yerlerde ve umuma açık alanlarda kullanılması çok risklidir. Böyle yerlerde alaturka kullanılması daha iyi olur. Klozete oturmadan önce oturak iyice silinmeli ve gerekiyorsa kağıt konulmalıdır. İşniniz bittikten sonra temizlik alaturkaya göre daha zor olduğundan acele etmeden yeterli süre yıkandıktan sonra kurulanmalıdır. İmkan varsa farklı bir yerde alaturkadaki gibi temizlenmelidir. Sifon çekildikten sonra klozet ya tam kapatılır ya da oturma kapağı yukarı kaldırılır.

Her iki tuvalet için:

Tuvalet kağıdı deliğe atılmamalı. Çıkarken el bol su ve sabunla iyice yıkanmalı.

Eğer tuvaletteyken gaz seslerinizin duyulmasından rahatsız oluyosanız, yanınızdaki musluğu hafif açarak ses çıkmasını sağlayabilirsiniz. Tuvalette fazla oturmak hemoroid (basur) ve fissur (yarık, çatlak) rahatsızlıklarına neden olabilir. Günde üç-dört defadan fazla büyük abdeste çıkmak ishal, üç-dört gündür çıkamıyor olmak kabızlık olarak nitelenir.

 
Toplam blog
: 68
: 4699
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Tıp doktoru ve iki senedir online sağlık danışma hizmeti veren  sitesinin yöneticisiyim. Sık ka..