Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '07

 
Kategori
Eğitim
 

Tuvalet eğitiminin çocuğun karakterine ve okuluna etkisi

Tuvalet eğitiminin  çocuğun karakterine ve  okuluna etkisi
 

ABD'de büyük suç işleyen kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda hepsinin tuvalet eğitimi döneminin sorunlu olduğu ortaya çıkmıştır. Tuvalet eğitiminde yapılması ve yapılmaması gerekenleri anne ve baba bilmek zorundadır. Tuvalet eğitiminin verilmeye başlandığı döneme Anal dönem yani 1-3 yaş arasını kapsamaktadır. Aslında tuvalet eğitiminde çocuğun hazır olması çok önemlidir. Bu yüzden tuvalet eğitiminin zamanı çocuklarda değişebilmektedir.
Annenin tuvalet eğitimindeki davranışı ve tutumu çocuğun geleceğini etkileyecek kadar önemlidir. Örneğin anne baskıcı bir tutum ile tuvaletini tutmasını sağlarsa çocuk kabız olur ve ilerki yaşlarda tutucu, inatçı ve cimrilik gibi özellikler gözlenebilir. Baskı altında olan çocuk kızgınlık duyabilir ve dışkısını altına yapabilir. İlerki yaşlarda başkalarına zarar vermekten hoşlanabilir, sinir nöbetleri geçirebilir. Dışkılamaya özendirilen çocuk dışkılamayı önemser, ileride yaşamında yaratıcılık, üretkenlik özellikleri taşıyabilir.

Tuvalet eğitiminde baskı altında tutulan çocuklar okul yaşantısındada zorluk çekecektir. Çünkü davranışlarında diğer arkadaşlarına göre daha fazla inat gözlenecektir. Çocukluk döneminde baskı altında tutulduğu için sinir nöbetleri geçirebilir. Bu tür davranışlar okula uyumda zorluk çektirir. Arkadaşları ile uymda zorlanır.

Tuvalet eğitimini doğru alan çocukların daha rahat davranışlar sergiledikleri gözlendiği için okul yaşamında zorluk çekmezler. Hatta daha yaratıcı ve başarılı olurlar.

Değerli anne ve babalar tuvalet eğitiminin çocuğun yaşantısında çok önemli yer tuttuğunu unutmayın. Bu yüzden tuvalet eğitimine geçerken ocuğun, annenin ve babanın hazır olması en önemli faktördür. Çocuğun hazır olduğunu bazı küçük ip uçlarından anlayabilirsiniz.

Mesela;
-Çocuğunuz 2-3 saat altını ıslatmıyorsa.
-Basit istekleri yerine getiriyorsa.
-Uykudan sonra altı kuru ise.
-Kendi başına tuvalete gidebiliyorsa tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.

Asla çocuğunuzun kakasına yada çişine ay ne iğrenç, çok kötü kokuyor gibi tabirler kullanmayın. Çocuğun kendinden tiksinmesine neden olursunuz. Bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Her çocuğa göre tuvalet eğitim yaşı değişmektedir. Önemli olan çocuğunuzun hazır olduğu zamanı doğru bulmaktır.

Asla çocuğunuza baskı yapmayın. Teşvik edici olun. Çocuğunuz en geç 5 yaşına kadar altını ıslatmamalıdır. Tuvalet eğitiminde yanlışlık olmamalıdır.

Tuvalet eğitiminin çocuğunuz için büyük önem arz ettiğini unutmayın. Asla çocuğunuzun altını uzun süre pis bırakmayın.

Tuvalet eğitimini yaparken bir plan dahilinde sabırlı bir şekilde yapın. Çocuğunuza altını ıslatmadığında övgü dolu sözler söyleyin.

Tuvalet eğitiminin kişilik oluşumunda çok önemli bir yer tuttuğunu unutmayın. Suçluların çoğunda yanlış tuvalet eğitimi almaları ortak özellik olarak bir araştırma sonucu ABD'de ıspatlanmıştır.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..