Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '12

 
Kategori
Efsaneler
 

Tüylü yılan

Tüylü yılan
 

· Kolomb öncesiMezoamerikauygarlıklarında önemli doğaüstü varlık ya da tanrı.

· Bu inanışa ve yılan-tanrı tasvirlerine Meksika’dan Peru’ya kadar uzanan geniş bölgede pek çok tradisyonda rastlanır.

· Derisi pul yerine tüylerle kaplı olan bu tüylü yılan ya da kuş-yılan tanrının Kiçe Mayalarındakiadı Gucumatz’dır (Gukumatz).

· Eski uygarlıklardan Tolteklerve Aztekler’deki adı “sakallı yılan” anlamında Quetzalcoatl (Nahuatl dilinde“ketsalkoatl” okunur) idi.

· Proto-Türk kültürü araştırmacıları, tüylü yılan sembolünün Türk tradisyonlarında da bulunduğunu bildirmektedir.

· Bu tezde birleşen bilim adamlarına göre de Türklerle Mayaların akraba olduklarını söylemek yanlış değildir.

· Bu ad Pueblokızılderililerinin dilinde ise “sakallı yılan” ,

· Meksika kızılderililerinin dilinde ise “kuş-yılan” anlamına gelir.

· Yukatek Mayalarındabu tanrı “tüylerle kaplı yılanların Efendisi” anlamında Kukul-Kan adını almıştır.

· Maya dilinde “yılan” ile “gökyüzü” sözcükleri telaffuzları bakımından eşseslidir ve “kaan” olarak telaffuz edilirler.

· Bu tanrıın Maya dillerindeki okunuşu aslında “Kukuul kaan”dır.

Ne Ay ne Güneş varmış, insanlar uçarlarmış, uçanlar ısı verir,
ışıklar saçarlarmış.
(Altay Türkleri'nin bir efsanesinden)

O zamanlar, atalar ilahlarla aynı dili konuşuyorlar ve birbirleriyle mükemmel biçimde anlaşıyorlardı.
(Popol-Vuh) (alıntı)

Okurlarım bilirler. Ben bir çok yazımda masalları çok sevdiğimi hep söz etmişimdir. Çocukken çok fazla masal kitabı okumuştum. Kardeşlerimin en büyüğü ben olduğumdan ben anlatır ya da okurdum.

Ailem de memur ailesiydi, bizim kitap okumamız, masal okuyup anlatmamız gerekliydi. Babam öyle olsun isterdi. Annem bunun şart olduğunu söylerdi.

Bu iş büyük olduğum için her zaman bana düşerdi.

O zamanlardan beri masalları çok severim, hala okurum…

Masallar bana efsaneleri hatırlattığından, efsaneler mistik âlemlerde gezindiğinden, bu âlemin içine de girildiğinde çıkalamadığından, buralarda her daim eskiyle, benim çocukluğumla ilgili bir şeyler bulabiliyorum.

Geçenlerde bir araştırma sırasında Tüylü Yılan’ı okuyunca:

‘Hop’ çocukluğum geldi aklıma. Masalların birinde bir tüylü yılan vardı. Çok büyük bir yılandı, ama kötü kalpli değildi, insanlara yardım ederdi, kötüleri cezalandırırdı. Hatta bizim masalımızdaki peri kızı ile prensin kavuşmasına da bu tüylü yılan sebep olmuştu.

Okuduklarımda ekstra beni şaşırttı:

· Proto-Türk kültürü araştırmacıları, tüylü yılan sembolünün Türk tradisyonlarında da bulunduğunu bildirmektedir.

· Bu tezde birleşen bilim adamlarına göre de Türklerle Mayaların akraba olduklarını söylemek yanlış değildir.

O zaman masallarımızın efsanelerden geldiği de bal gibi aşikâr…

Ben masalları okumaya devam edeceğim. Bulduğum enterasan yazıları da sizlere aktaracağım…

· Eski Amerika uygarlıklarında rastlanan, Amerika kızılderilileri tradisyonlarında süre gelmiş bir yılan-ilahtır. Bu sembole ve tasvirlerine Meksika'dan Peru'ya kadar uzanan geniş bölgede pek çok tradisyonda rastlanır. Bu tüylü yılan ya da kuş-yılan ilahın derisi pul yerine tüylerle kaplıdır. Tüylü yılanın Kişe kızılderililerindeki adı Gucumatz'dır. Kuetzallar, Toltekler ve Aztekler'de adı "sakallı yılan" anlamında Kuetzalkoatl idi. Bu ad Meksika kızılderililerinin dilinde "kuş-yılan" anlamına gelir. Pueblo kızılderililerinin dilinde ise "sakallı yılan" anlamına gelir. İlah Mayalar'da "tüylerle kaplı yılanların Efendisi" anlamında Kukul-Kan adım almıştır. (Proto - Türk kültürü araştırmacıları, tüylü yılan sembolünün Türk tradisyonunda da bulunduğunu bildirmektedir. Kimileri Kan adı ile Türkçe'deki Kaan adı arasında bir ilişki kurmaktadır.)

· Tasvirlerde tüylü yılan olarak gösterilmekle birlikte, eski metinlerde onun aslında bir yılan olmadığı, beyaz insan ırkına mensup olduğu açıkça ifade edilir. Toltek, Aztek, Maya ve İnka metinlerine göre, bir süre insanlarla yaşamış, insanlara doğru yolu gösterdikten ve uygarlığı öğrettikten sonra göklere geri dönmüştür. Kimi metinlerde ondan tek kişi olarak değil, bir ırk ya da bir topluluk olarak söz edilir ve yeryüzündeki insan vücudunu onların imal ettiği belirtilir.

· Ünlü Maya kutsal kitabı Popol - Vuh'ta konuya ilişkin olarak şöyle denmekte: "Yer kabuğu (karalar) mevcut değildi. Yalnızca sular ve göklerin enginliği vardı. Karanlıkta her şey hareketsizlik ve sessizlikten ibaretti. Yalnızca yaratıcı, yapıcı, egemen olan, hayat veren, bir ışık olarak suyun üzerinde yüzen, tüylerle kaplı yılan vardı. Onlardır vücut veren, onlardır yaratan. Onlar yeşil ve maviyle çevrilidirler. İsimleri Gucumatz'dır."

· Görüldüğü gibi, metinde "onlar" zamiri kullanılmaktadır; yani bir tek kişi değil, bir topluluk söz konusudur. Bu durumda yılanın bu varlık topluluğunu yalnızca simgelemek üzere, bir sembol olarak kullanıldığı ortaya çıkmaktadır. Zaten Amerika uygarlıkları göksel olguları simgelemede büyük ölçüde yılan sembolünü kullanmışlardır. Tüy ise tradisyonlarda her zaman, hakikatin, doğruluğun, hafifliğin ve göğe çıkmada kuşlara en büyük yardımcı unsur olduğundan, yükselmenin sembolü olarak kullanılmıştır. Bu da sembole ya da söz konusu
topluluğa "tüylü" sıfatının yakıştırılmasını açıklığa kavuşturmaktadır.

· Konuyla ilgili olarak Ergün Arıkdal, şu açıklamada bulunur:

· "Tüylü yılan Ku-kul-kan galaktik ırka mensup varlıkların bırakmış oldukları bilginin son izidir. Yılan sembolü, spiral galaksinin iki büyük ucunu temsil eder. Yılan aynı zamanda galaktik uygarlığın da sembolüdür. Galaktik ırkın ikimi tradisyonlardaki bir diğer adı da yılan oğullarıdır. Yılan oğulları demek galaktik ırka mensup kişiler demektir. Atlantis, Mu ve Lemurya'da bu galaktik ırkın son nesilleri yaşamıştır." Guetamala tradisyonuna göre onlar göksel okyanusun kalbinden gelmişlerdir, hayrın tezahürü, gün doğuşunun, tan'ın efendisidirler.(alıntı)

Mitoloji, mistik âlem, efsaneler…

Adına her ne denilirse denilsin, hepsi çok güzel…

Masal gibiler…

Nazan şara Şatana

http:// http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100002892442552

https://twitter.com/#!/nazansarasatana

 

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....