Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '08

 
Kategori
Haber
 

Tuzla canavarı "DALYA" demek üzere ! (Güncellenmiştir!)

Tuzla canavarı "DALYA" demek üzere ! (Güncellenmiştir!)
 

Murat Çalışkan (31 yaşında) İstanbul Tuzla'da faaliyet gösteren 59 adet tersaneden biri olan Desan Tersanesinde hayatını kazanmaya çalışan sayıları yaklaşık 25 bin civarında olan işçilerden biri.

Murat Çalışkan önceki gece (18.Mayıs.2008) geç saatlerde çalışmakta olduğu tersanenin iskelesinden kaynak yapmakta olduğu geminin güvertesine düşerek öldü.

Gene bu cumartesi günü (17.Mayıs.2008) Tuzla Tersanesi işyerlerinden Selah Tersanesinde çalışan Deniz Kaşıkeman (26 yaşında) kaynak yapmış olduğu çelik profil üzerine düşünce hayatını kaybetmiş 95. işçiydi. Bu sayı Pazar günü gerçekleşen olayda Murat Çalışkan isimli işçinin ölüm haberi ile 96'ya ulaştı.

İki gün içinde iki ölüm haberi !

Aynı kentin aynı bölgesinden ısrarla gelmeye devam eden ölüm haberleri yazılı ve görsel basında şöyle bir kendini gösteriyor daha sonra yeni bir ölüm haberi düşüyor gündeme ve bu kısır döngü aynen devam ediyor.

Gelinen bu noktada insanın aklına şu sorular geliyor ;

*İşçiler sosyal güvenlik kuruluşlarına kayıtlı mı ? Sendikalı mı ?

*İşçilere güvenlik açısından yeterli bilgi ve eğitim veriliyor mu ?

*İşçilerin çalışma koşulları uygun mu ?

*Koruyucu donanımları var mı veya kullanılıyor mu ?

*Olası bir kazada ambulans veya sağlık ekibi var mı?

Bu sorular yanıtını tam olarak almadığı sürece hazindir ki bu tür acı haberleri okumaya devam edeceğiz ve yakın bir zamanda Tuzla canavarı DALYA diyecek !

19.Mayıs.2008

09.Haziran.2008 tarihinde yapmış olduğum güncellemedir.

Tuzla Selahattin Aslan Tersanesi’nde borucu ustası olarak çalışan İhsan Turhan (35) adlı işçi, dün sabah 10.30 sıralarında başına gemi kıç kapağının düşmesi sonucu olay yerinde hayatını kaybetti.

Bektaş taşeron firmasına bağlı çalışan Turhan’ın ölümüne neden olan kapağın gemiye kaynak yapılmadığı için düştüğü öne sürülüyor. Turhan, Tuzla’da son bir ay içinde ölen 4’ncü işçi olurken son 9 ay içinde hayatını kaybedenlerin sayısı da 26’a çıktı. DİSK’e bağlı Liman, Tersane, Gemi, Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) Genel Başkanı Cem Dinç ise işçi ölümlerinden tersane patronları ve hükümetin sorumlu olduğunu, gerekli önlemlerin alınmadığı için ölümlerin devam ettiğini belirterek işçilere, Ağır İş Kolu Yönetmeliğinin uygulanması talebiyle 16 Haziran’da başlatacakları grevekatılınçağrısında bulundu. Turhan’ın ölümüyle ilgili açıklamada bulunan Limter-İş Sendikası üyesi Ali Doğan, Gemi güvertesinde çalışırken geminin kıç kapağının kafasına düşmesi sonucu arkadaşımızın kafası güverteyle kapak arasında kaldı ve ezildi. Arkadaşımız olay yerinde hayatını kaybettidedi. Turhan’ın ihmal sonucu hayatını kaybettiğini de kaydeden Doğan, Normal koşullarda, kapağın altındaki takviyelerin kaynatılması gerekir. Yapılmadığı için bu ihmal yüzünden iki çocuk babası arkadaşımız hayatını yitirdidiye konuştu.[1]

Bu acı gelişmeyle birlikte Tuzla Tersanelerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 97'ye ulaştı.

[1]Cumhuriyet Gazetesi 09.06.2008 Sayfa : 3 / Sütun :1

11.Ağustos.2008 tarihinde yapmış olduğum güncellemedir.

Tuzla Tersaneler Bölgesi’ndeki bir tersanede meydana gelen iş kazasında, 3 işçinin öldüğü, 13 işçinin de yaralandığı belirtildi. Gisan Tersanesi’nde yer alan bir gemideki filikanın halatının kopması sonucu içindeki işçiler filikayla birlikte denize düştü. Bu işçilerden 3’ünün hayatını kaybettiği, 13’ününde yaralandığı belirtildi.

Filika test ediliyordu

İşçi ölümleriyle gündeme gelen tersanede bu kez 3 işçinin ölümüne neden olan olay, filikanın test edilmesi sırasında yaşandı. İşçilerle doldurulan filikanın halatları kopunca facia yaşandı. Test için gerekli olan kum torbaları yerine işçiler kullanıldı.

Olayda hayatını kaybeden işçilerin isimleri şöyle; Emrah Varoğlu Ramazan Çetnkaya ve Ramazan Ergün.

Bu son olayla birlikte Tuzla Canavarı ne yazık ki DALYA dedi...

http://www.milliyet.com.tr/Yasam/SonDakika

 
Toplam blog
: 262
: 1569
Kayıt tarihi
: 27.09.07
 
 

Anadolu'nun doğusunda sonradan ismi değiştirilen köylerden birinde zemheri zamanına denk gelen bi..