Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '09

 
Kategori
Haber
 

Tuzla'da ölüme devam, önlem nerede?

Tuzla'da ölüme devam, önlem nerede?
 

Gün geçmiyorki, İstanbul Tuzla tersanesinde bir iş kazası yaşanmasın. Dün yaşanan yeni bir kazada, bir işçi hayatını kaybetti, bir işçi de yaralandı. Peki bu kazalara önlemi kim alacak? Bende bir inşaat firmasında çalışıyorum. Üstelik petrol ve gaz gibi riskli bir sektörde. İş ve işçi güvenliği aldığımız sürece herhangi bir kaza yaşamıyoruz. Dönüp haberleri izlediğim zaman, her hafta İstanbul Tuzla tersanesinde bir iş kazasına rastlıyorum. Bu kazaların büyük çoğunluğu ölümle sonuçlanıyor. Bunca kaza olmasına karşın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu konuda neden bir şey yapamıyor, doğrusu merak ediyorum. Ne yapabilir diye sorarsanız, cevabı basit; yine bir Devlet kuruluşu olan Botaş tesisleri ve ülke genelindeki rafineri ve petrol tesislerinde neden kaza yaşanmadığı sorgulanırsa, ne yapacağı ortaya çıkacaktır. Bu tesislerde olduğu gibi iş ve işçi sağlığı önlemleri alınmalıdır...

İş ve işçi sağlığından ne anlamalıyız?

1- Yapılan işin analiz edilmesi, iş ile ilgili risklerin öncelikli olarak belirlenmesi önemlidir. İş esnasında olabilecek kaza ve sağlığı bozabilecek durumların tespiti ve önleme faaliyetleri gereklidir. Kaza olduktan sonra önlem almak, çok bir şey ifade etmeyecektir.

2- İş ile ilgili kalifiye ve bilgili personel çalıştırılması gerekir. İşçinin işini iyi yapmasının yanı sıra, bilinçli olması işveren sorumluluğundadır. İş başında oryantasyon ve iş güvenliği eğitimleri işverence verilmeli, işçiye risk tanımları ve önlemleri anlatılmalıdır. İş süresince unutulmaması için eğitimler periyodik olarak yinelenmelidir.

3- İş güvenliği ile ilgili kişisel koruyucu teçhizat kullanılmalıdır. İşte bu nokta can alıcıdır. Koruyucu teçhizatlar, baret, eldiven ve kemerle sınırlı değildir. Gaz maskeleri, tüplü solunum sistemleri, kumlama ve boya koruma teçhizat sistemleri, uyarı ikaz cihazları, gaz dedektörleri vb. Elbetteki bu cihazlar belirli bir maliyet içermektedir. Ama hiçbir maliyet insan hayatından önemli değildir. Personel kişisel koruyucu teçhizatlar konusunda eğitimli olmalı ve mutlaka kullanmalıdır.

4- İş sahasında iş emniyet personeli bulunmalıdır. Bir veya ihtiyaca göre daha fazla kişi, sadece iş emniyet kurallarının uygulanmasını denetleyici ve iş risk analisti olarak sahada bulunmalıdır. Ayrıca personelin kişisel koruyucu teçhizatları kullanması, bu kişilerin sorumluluğu altında olacaktır. Tüm bu faaliyetler belirli maliyetler yaratmaktadır. Ama inanın yapılan proje maliyet rakamları dikkate alındığında, iş güvenliği ile ilgili maliyetler küçük kalacaktır. Abartıldığı kadar yüksek maliyetler yoktur. Üstelik söz konusu olan insan hayatı olduğunda. İş kazası riski fazla olan her sektör, bu faaliyetleri uygulamalıdır. Bunun uygulanması için sıkı denetim, özellikle Tuzla Tersanesi için Devlet tarafından yapılmalıdır.

Lafı fazla uzatmadan, size basit bir örnek vereceğim: Düşünün ki, bir geminin kapalı alan bölgesinde daha önce kumlanmış ve epoksi boya ile kaplanmış bir bölgede kaynak işi yapılacak. Kaynak sırasında içeride biriken yanıcı gazın, kaynak alevi ile tutuşması ile bir patlama yaşanabilir. Bir işçi koklayarak içerideki gaz birikmesini anlayamaz. Ancak maliyeti 1.000-2.000 TL arasında olan ve zehirli&patlayıcı gaz ölçebilen multigaz dedektörleri vardır. Küçük ve cepte taşınabilen cihazlardır. Bu cihazlar gaz oranını riskli gördüğünde ikaz alarmı verirler. Öncelikle işçi, daha önce kumlama ve boyama yapılmış bir alanda, patlama ve zehirlenme riski olduğu konusunda eğitimli olmalıdır. Daha sonra multigaz dedektörü ile alana girmesi gerektiğini bilmelidir. Varsayalım işçi unutsa dahi, sahada görevli teknik emniyet görevlileri onu uyarmalıdır. İşçi kaynağı yapacağı alana gaz maskesi veya tüplü solunum sistemi ve gaz dedektörü yanında girdiğinde, içeride birikmiş gazdan etkilenmeyecek, patlama rsiki olduğunu dedektör vasıtasıyla öğrenecektir. Böylece olası bir kazanın önüne geçilebilecektir. Üstelik bunun için yapılacak maliyet 1.000-2.000 TL civarındadır. Gaz maskeleri de 150-200 TL fiyat aralığında olup, maliyet olarak dahi görülemez. Bunu yapmak varken, proje bedeline göre düşük maliyetli önlemlerin alınmaması ve bedel olarak insan hayatının verilmesi sözde AB yolundaki bir ülkeye yakışmamaktadır. Bu konuda hükümetin ve ilgili Bakanlığın acil eylem planı uygulaması gerektiği düşüncesindeyim.

 
Toplam blog
: 109
: 1269
Kayıt tarihi
: 07.07.06
 
 

Yorum yapmaktan ve metin yazmaktan zevk alıyorum. Her insanın yorum yapması kişisel görüşlerini beli..