Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '16

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Tuzsuz Yeşil zeytin yapımı(Kırma zeytin)

Tuzsuz Yeşil zeytin yapımı(Kırma zeytin)
 

Tuzsuz yeşil zeytini ancak evinizde kendiniz yaparak elde edebilirsiniz. İzmir’de zeytin ağaçlarında zeytinlerin yarısı yeşil yarısı siyaha döndü, yeşil zeytin yapmanın tam zamanı. Vereceğim tarif kırma yeşil zeytin tarifi, bu zeytinlere tuz konulmayacağı için bozulmasın diye zeytinleri çekiçle kırmak gerekir sadece zeytinlerin çekirdeği görünse yeter. Bir de arıtılmış su veya hazır bidon suyu kullanmak gerekir şayet pahalı gelirse musluk suyunu kaynatıp, soğutabilirsiniz.

Bu zeytinlerin bozulmasını önlemek için ağzı dar kapaklı pet şişeler gerekir şayet şişeler geniş ağızlı olursa bozulma oranı artar. Şişelerin içini sadece duru suyla durulamanız yeter.

Zeytinleri pazardan satın alabilirsiniz, satın alırken zeytinlerin diri ve kurtsuz olmasına dikkat etmeniz gerekir. Zeytinlerinizi kurduktan sonra şişelerin suyunu asla değiştirmeyin, acı suyu zeytinlerin bozulmasını engeller.

En geç iki ayda zeytinler tatlanır tabii ki kırma yeşil zeytinin buruk bir tadı olur ama bu tada alışan her zaman o buruk tadı arar. Zeytinleriniz olduktan sonra arzu ederseniz zeytinyağı da ilave edebilirsiniz o zaman lezzeti daha da artar.

Zeytinleriniz tatlanınca zeytinlerin acı suyunu dökün, zeytinlerinizin rengi değişmesin ve kurumasın diye şişeye normal musluk suyu koyun. Ara sıra bu suyu zeytinleri tüketene kadar değiştirin.

Malzemeler:

Yeşil zeytin

Ağzı dar kapaklı pet şişeler

Klorsuz su

Yapılışı:

Yeşil zeytinler çöplerinden ve yapraklarından ayrıldıktan sonra 4-5 kere iyice yıkanır ki ilaç kalıntılarından arınsın. Daha sonra çekiçle veya bir taşla tek tek, kırılarak pet şişelere doldurulur ve iyi su konularak ağzı sıkıca kapatılır. İlk birkaç gün şişelerin kapağı oluşan asidin etkisiyle gevşemiş mi diye kontrol edilir.

En geç iki ay içinde zeytinleriniz hazırdır.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..