Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
185
 

Tuzun zarar ve yararları

Tuzun zarar ve yararları
 

TUZA DİKKAT (GÖRSEL NETTEN ALINTI)


Şeker, un ve tuz bu 3 beyaza dikkat etmeli ve az tüketmeli. Her sofrada eşimle tartışıyorum zira ben tansiyon hastasıyım yemeklere az tuz koyuyorum kendisinin de sağlık sorunları olduğu halde ilk eline aldığı şey tuzluk oluyor ve yemeğin tadına bakmadan tuzu serpiştiriyor. Bu gün size tuz hakkında bilgiler vereceğim. Tuzun yararları olduğu gibi zararları da vardır.  Zararlarından kısaca bahsedeyim sonrada yararlarını sıralıyayım. Tuz fazla tüketildiğinde kan basıncı artar ve tansiyonu yükseltir ilerleyen yaşlarda kalp krizi tansiyon hastalığına neden olur. Ayrıca fazla tuz tüketimi mide kanseri riskini arttırır. Tuzun zararları hafife alınmamalıdır kemiklerin daha kırılganlaşmasına, böbreklerde taş oluşmasına, hafıza ve düşünme yeteneklerine zayıflamaya, astıma diyabet hastalığına hep fazla tuz tüketimi neden olmaktadır.

Tuzun yararları:

Tuz yüksek miktarda sodyum içerir aynı şekilde az miktarda demir vardır. Bunların dışında tuzda kalsiyum, potasyum, magnezyum, çinko, bakır bulunmaktadır. Tuzun içerdiği mineraller sağlık açısından birçok fayda sağlar. Yemeklere tat kazandırır. Vücudun asit-baz dengesini korur. Vücudun elektrolit dengesini sağlar. Aşırı sıcakta kalan kişilerde, kas krampları meydana gelir. Bu kramplarda tuzlu su eriyikleri verilerek hasta tedavi edilebilir. Tansiyonu düşük hastalara tuzlu yiyecek ve içecek verilerek tansiyon yükseltilebilir. Sofra tuzu idrar oluşumunu sağlar. İdrar oluşmadan metabolizmanın tehlikeli olan son ürünleri dışarı atılamaz. Tuz aynı zamanda antiseptik, yani mikrop öldürücüdür. Besinlerin saklanmasında, salamura ve tuzlamalarda kullanılabilir. (Günümüzde artık salamura pek kullanılmıyor yiyecekler derin dondurucularda saklanıyor.) Yine de her şeyin azı karar çoğu zarar, tuza çok dikkat etmek gerekir. Sağlık mutluluk dileklerimle.

NAHİDE ÇELEBİ

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Tuz dengesini iyi kurmak lazım, ben de bir ara oldukça azaltmıştım sonra tansiyonum çok düşmüştü ve uzunca bir zaman sağlığım bozulmuştu. Çok veya az değil tam kararında olmalı tuz tüketimi. Bilgiler çok faydalıydı elinize sağlık Nahide Hocam, sevgilerimle.

Nermin Ayduran 
 28.03.2017 0:16
Cevap :
Canım Arkadaşım her şeyin azı karar çoğu zarar özellikle kalp ve tansiyon hastalarının dikkat etmeleri gerekir.Değerli yorumunuz için teşekkürler sevgilerimle öptüm.NAHİDE ÇELEBİ  28.03.2017 15:13
 

Sayın Nahide Hocam, Ders niteliğinde tuzun zarar ve yararlarını çok da güzel dile getirmişsiniz. Tuz üç beyazdan biri. Benim tuz ile işim olmaz. Ama bizim aile sofrasının vazgeçilmezi. Kavgamız hep tuz yüzünden olur. Çok koydun, az koydun. Tuzsuz da olmuyor. Azı karar, çoğu zarar. Bu da benim prensibim. Saygı ve selamlar. Az Tuzlu sağlıklı günler.

abdurrahman balcilar 
 25.03.2017 10:34
Cevap :
Sayın Balcılar! Tuz hakkındaki bu güzel yorumunuza çok teşekkür ederim. Sağlıklı olmak istiyorsak özellikle tuzu dikkatlice kullanmak gerek.Selam sevgi ve saygılar sağlıklı mutlu günler.NAHİDE ÇELEBİ  25.03.2017 12:34
 

Kıymetli Nahide Çelebi: Elbette tuzsuz olmaz, lakin bunun bir hesabı, kitabı var.Özellikle kırklı yaşlardan sonra tuz zararlıdır. Bidayetten beri tuzlu gıdaları sevmiyorum.Yinede tuzsuz olmuyor.Saygılar sunuyorum.Sağlık ve mutluluk diliyorum.

Mehmet Burakgazi 
 23.03.2017 19:54
Cevap :
Sayın Burakgazi Değerli Dostum! Evet belli bir yaştan sonra hele tansiyon hastalarına tuz zararlı ama eşim bir türlü anlamıyor yemeğine basıyor tuzu.Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.Selam sevgi ve saygılar.Sağlıklı mutlu günler dilerim.NAHİDE ÇELEBİ  24.03.2017 6:32
 

Sevgili Arkadaşım bu çok değerli yazınız için teekkürler.Umarım bir çok kişi ders çıkartır. Hakikaten tuz fazlası zararlı bir madde. Zaten yediğimiz sebze ve meyvelerde maen tuz var. Ben özellikle salataya,balığa ve bir öok sebzeye tuz koymuyorum. Tuz yerine nane, maydanoz, kekik gibi otları, kırmızı biber,kimyon gibi baharatları ekliyorum.Özellikle çocuklar yeşil eriği bile tuzla yiyorlar. Bu güzel yazınız için çok teşekkürler. Sevgi ve selamlarımla

GOKOYA 
 23.03.2017 15:28
Cevap :
Can Arkadaşım! Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.Her şeyin azı karar çoğu zarar.Zaten gıdaların içinde tuz var ayrıca bir de tuz koymak sağlık açısından zararlı.Hele benim gibi tansiyon hastalarının çok dikkat etmeleri gerekir.Selam ve sevgiler sağlıklı mutlu günler.NAHİDE ÇELEBİ  24.03.2017 16:07
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1565
Toplam yorum
: 9402
Toplam mesaj
: 140
Ort. okunma sayısı
: 924
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster